job hunter https://blog.dnevnik.hr/jobhunter

ponedjeljak, 02.04.2007.

Kako treba izgledati životopis (CV)

Image Hosted by ImageShack.us

Ukoliko nemate ujaka,mamu, tatu, prijatelja ili nekog drugo rođaka na visokoj političkoj poziciji ili nekoj drugoj poziciji unutar željene ili prijateljske kompanije morate se osloniti na vlastite snage. Kako bi uopće došli do mogućnosti pristupiti kvalifikacijskom i selekcijskom procesu morate se kvalitetno predstaviti potencijalnom poslodavcu. Za to služi CV ili ti ga životopis…

Životopis ili Cv (latinski Curriculum vitaea) je Vaš prvi dojam koji ostavljate na svog poslodavca ili na nekog djelatnika selekcijske kompanije. Trud koji morate uložiti da bi Vaš životopis ličio na nešto, nemjerljivo je mali prema rezultatima koje možete sa istim postići. Ovaj članak se neće osvrtati o tome što napisati, već izgledom i oblikom (formom) samog životopisa.

Kao prvo morate odabrati formu životopisa. Internet je prekrcan stranicama,blogovima i sličnim mjestima koja nude već gotove upucaljke (template) za izraditi životopisa. Rezultat je da u Hrvatskoj kada otvorite natječaj za radno mjesto dobijete u 95% slučajeva ili životopis napravljen prema upucaljki sa moj posao neta ili nepismenu i nečitku žvrljotinu u pet minuta sročenu na pola strane. Živa istina, potrudio sam se i pogledao 312 životopisa kojih imam na kompjuteru a dobio sam ih kao prijavu za natječaj koji smo nedavno imali! Onih pet posto (što je porazna brojka) se potrudilo.

Što to sve znači? Dakle imamo 312 životopisa, 15 ih je stvarno dobro napravljeno, 103 su brljotine. A ostali svi su slični ko jaje jajetu.

Želite biti dio mase? Ne želite se isticati po ničemu. Ne vjerujem! Sjetite se kada Vas je netko zapilio sa 1034 iste fotke sa ljetovanja. Bilo Vam je dosadno? Koliko ste fotki zapamtili? Dvije, zanimljive i dobre?? Moram li dalje objašnjavati??
Dakle kako dizajnirati dobar životopis?

Budite originalni i istaknite se od drugih.

Upucaljke životopisa Vam ovo neće omogućiti. Vi se u principu prodajete potencijalnom poslodavcu. Dakle dajte sve od sebe da se izdignete iz mase. Pokažite da ste originalni, kreativni, da možete donijeti ono nešto drugo u svijet oko sebe. Besplatne upucaljke životopisa ne koštaju bezveze ništa. Uostalom kaže stara narodna da besplatni savjeti vrijede koliko i koštaju..

Čemu onda služe upucaljke?

Prvenstveno služe kao vrlo vrijedan savjetnik, izvor inspiracije i vodič. Ako ste mladi i ovo Vam je prvi puta da pišete svoj CV. Skinite nekoliko (nekoliko znači više komada a ne prvi na koji naletite i to je to) upucaljki sa neta. Proučite ih i krenite u osvajanje svijeta sa osmjehom.

Isto tako upucaljke životopisa uputiti će Vas u ono što radi „konkurencije“. Ok ne baš ona najbolja konkurencija. Oni imaju onih pet posto životopisa, ali bar ćete znati što piskara donja srednja klasa.

Ali zar ne bi trebao životopis biti u nekom konvencionalnom formatu??

Na ovo pitanje odgovor je da i ne. Listajući literaturu o job huntingu naći ćete primjere koji govore pozitivno o kreativnim i ludim životopisima ALI i isto tako primjere koji govore negativno o istima. Zašto je tako. Poslodavci ili osoblje selekcijskih kompanija ne vole tražiti dobro skrivene podatke u životopisu. Poznata forma istog im olakšava posao. Što ne znači da ne možete biti kreativni. Samo morate naći mjeru iste. Postoji jedna riječ iz dizajnerskog svijeta koju volim koristiti, „overdesign“, riječ koja karakterizira dizajn koji je toliko „dizajniran“ da se više ne može upotrebljavati niti ga itko razumije. To je ono što morate izbjeći kod kreativnog procesa izrade forme svog životopisa.

Dakle balansirate između dvije krajnosti. Jedna je da Vam se nitko ne može snaći u životopisu, a druga je da upotrijebite već gotovu upucaljku i ispadnete dosadni i lijeni.

Što reći za kraj. Kreirajte životopis unutar neke konvencionalne forme. Ali se potrudite sa različitim formatima, fontovima (zapamtite samo jedan unutar dokumenta), formom naslova i ostalim grafičkim elementima.

Još se vjerojatno pitate u kojem kompjuterskom formatu slati životopis. Format .doc od Microsoft office je 100% siguran a ako želite da Vaš životopis na kompjuteru poslodavca izgleda identično kao i na Vašem onda je Adobe .pdf prava stvar za Vas.

U slijedećem nastavu ovog serijala stiže i nekoliko „upucaljki“ za skidanje što na hrvatskom što na engleskom.

Čisto da ne lutate…

Jedna mala mudrost za danas:
”A life lived with integrity - even if it lacks the trappings of fame and fortune is a shining star in whose light others may follow in the years to come.” --Denis Waitley

02.04.2007. u 15:00 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2007  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2007 (7)
Ožujak 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Kako pronaći posao, kako ga zadržati, kako se snaći u vrtlogu korporacije, kako preživjeti team building???
Kako?? Pa pokušati ćemo Vam dati odgovore na ova pitanja...

Ako želite pošaljite mi mail!

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

The General Certificate of Secondary Education (GCSE) was introduced in 1986
GCSE Helpers