JJA

subota, 01.03.2008.

Stednja ili raspinistvo - drugi dio, psiholoski faktor



Kategorije: novac, obitelj i zdravlje.

U proslom tekstu smo debatirali o stednji, zakljucili smo mudro da sve ZNAMO ali...eh taj ali uvijek upropasti stvar, zar ne? A taj ali je odlucujuci u prici. To je onaj psiholoski faktor koji upravlja nama. Preporucujem knjigu Suze Oman: The Courage to Be Rich. Koja je usprkos tome sto je bogata i dalje bila i duzna i nesretna.

Sto nas to pokrece, a znamo da nije nas racionalni dio? To sto smo kao mali bili zeljni svega pa sad mislimo da TREBAMO to sve nadoknaditi, ma kostalo koliko treba. Vidite upravo deficiti iz proslosti upravljaju mnogocime u vasem sadasnjem zivotu pa tako i odnosem prema novcu. Ali vi vise niste ona 10 -godisnjakinja zeljna moderne odjece, nego odrasla zena a takvom vas i banka smatra kad vam je dala otvoriti racun.

Koji su vasi triggeri i kako im stati na kraj? Sto ste si u djetinjstvu zeljeli a niste imali i mislite da je to opravdanje da si sad u überdozama iste zelje ispunjavate? Lijepa odjeca, knjige, ljetovanja? Fina klopa, delikatese, naresci, slatkisi?



Oni koji nemaju postovanja (ne strahopostovanja) spram novca, isti nikad nece ni imati. To su recimo ljudi koji kupe pet puta skuplji auto nego si realno mogu priustiti i onda gledaju hoce li taj mjesec platiti struju.

Moc privlaci novac, a nemoc i bespomocnost privlace samo probleme.

Ako stalno strepite kako cete doci u situaciju kad necete imati dovoljno za zivot, s vremenom cete se vec mentalno pobrinuti da do takve situacije i dodje. Mentalno cete privuci te dozivljaje.
Bijesni ste i ocajni jer ste u dugovima. Taj ocaj je sve samo ne pozivajuci, dapace – odbija sve pozitivno pa i novac. Ljubomora. Na vaseg sefa, poznanike ili vaseg bivseg. Sve te negativne emocije vas cvrsto vezu u mjestu i problemu. Ne daju vam disati, micati se i napredovati. Preradite ih. Pokusajte analizirati otkud taj bijes, ta zavist? Od tamo i potrebe koje ponekad nisu stvarne nego nametnute nasim osjecajem manje vrijednosti. U tom slucaju nikad necemo kupiti dovoljno. Uvijek ce nam nesto nedostajati. Mnogo je financijski isplativije poraditi na svom osjecaju manje vrijednosti i njega promijeniti.
Imate li osjecaj da niste dovoljno dobri za druge i da im pomocu novca zelite prikazati bolju sebe? Obrazovaniju, informiraniju, vise cool osobu? Kupujte li imidz? Je li vam preskupa ta uloga? Mozda ste se okruzili ljudima koji su realno mnogo imucniji od vas i pokusavate, uzalud, drzati korak s njima?

Kupujete li utjehu? Nezadovoljni ste brakom, poslom, prijateljima i umjesto da izvor zadovoljstva sredite, vi se tjesite sarenim finim vrecicama.

Sto ste dosad ucinili sa vasim novcem? Zalili se kako ga nikad nema dovoljno? Sirili zalopojke? Nabrajali za sto vam sve nedostaje novaca? Necete nikad postati imucni ako stalno o siromastvu govorite.
Reprogramirajte se mentalno – umjesto zelio bih, imao bih. Zelim, imati cu. Nemojte se zavaravati formulacijama poput "trebala bih stedjeti". U trebala bih – je vrsta vanjske obaveze, a ne unutarnje uvjerenje. I vec u trenutku izgovaranja znate da to necete napraviti. To su recenice kao – mogla bih izaci iz minusa da dobijem povisicu place. Nema kad i ako i u slucaju da.
Ima samo sada i ovdje. To je jedina mogucnost zivljenja.
Znaci – imam dugove i upravo ih rijesavam. A ne mogla bih ih rijestiti kad se zvijezde posloze....Govore li vase misli i rijeci zaista ono sto zelite da se ostvari? Ili proricu krizu i bijedu?
Ili kad netko izjavi – ja sam jednostavno spontana u trosenju, ne mogu ja tu nista. Mentalno ste se programirali za dugove. Sad se reprogramirajte za izlazak iz duga – trosim novac, samo kad ga imam.
Ili – ja ne mogu stedjeti. Zasto se mentalno takog grcevito drzite toga? Vjerujte u sebe, vizualizirajte blagostanje, vasa podsvijest ce vec naci put do cilja. AT-ovci ce ovo svakako razumijeti.
Raskrcite kaos u vasim glavama i domovima. Napravite pregled i strukturu u zivotu. Zovite to feng shui, flylady ili nesto trece – ali napravite mjesta za nove dobre stvari u vasem zivotu.
Rijesite se i stvari koje ste davno kupili, a nemate za njih nikakvu primjenu. Maknite to groblje nekoristenih stvari iz uglova svojih domova. Ne gledajte to kao bacen novac, jer isti za kupljenu stvar ionako nikad necete dobiti natrag. Blagoslovite time nekog kome ta stvar ipak treba i napravite mjesta u vasim zivotima.
I ne predbacujte si sto ste nasjeli na super tavu na tv-prodaji ili ste bas morali imati kucni bicikl kako bi skupljao prasinu.
Ali naucite nesto iz toga. Predmeti nisu uvijek ono sto ce nas usreciti, a pogotovo ako su kupljeni novcem kojeg nemamo.
Kad pocnete vise cijeniti novac, znati cete uvijek jel si nesto mozete priustiti ili ne i po svoj prilici upravo onda zaista imati novaca kupiti si stvari koje zaista zelite, skupu torbu, finu veceru umjesto jeftinih supstituta koji ionako ne daju feeling prave stvari.



Recimo poznajem osobe koje su mi kategoricki tvrdile da ne mogu stavljati ista ispod 900 kuna na lice jer imaju pazite sad – njegovanu i otmjenu kozu lica koja ne pristaje na nista manje yes. Nisam imala srca reci da koriste zadnji sund od kreme i da su unutra sastojci za manje od 50 kuna vrijednosti. U trenutku kad je providnost bila s njima probale su ipak moju kremu za 100 i nesto kuna i zakljucile da je savrsena.
Hocu reci, neke luksuze trebamo i to je o.k. ali neke ne trebamo i cak i sami sebe drzimo u zabludi.
Moje zamke su fini katalozi koje salju trgovine delikatesama iz cijelog svijeta, vinoteke, knjizare, katalozi sa preko 500 stranica cipela....cak i kad mi nista ne treba, tesko je odoliti tako dobroj fotki, pogotovo kad na njoj uz savrsene mokasinke zena nosi iste bijele hlace koje i ja imam i vec imam mentalno slozen cijeli outfit u glavi...
U svakom slucaju se mozete zapitati bi li ne-kupnja te doticne stvari uzasno ostetila vasu kvalitetu zivota?
Ili je bolje novce ostaviti na racuni i ne bojazljivo otvarati kuvertu sa sljedecim racunom koji stigne u kucu.
Neki se posprdno odnose prema sitnisu, lipa sim i tam, hej to je za cicije, ne bavim se ja takvim stvarima.
No da, pozelite li kupiti recimo bocu soka i nedostaje vam 30 lipa, mislite da ce vam to oprostiti na blagajani? Ili – hoce li vam uopce biti ugodno pitati takvo sto?
Dakle sve je to novac. Ako ne vjerujete, pokusajte svoju mjesecnu placu pretvoriti u lipe. Vidite. Vi upravo ostavljate dio svoje place. Posprdno se odnosite prema dijelu novca kojeg ste zaradili svojim radnim vremenom, pa ce se i sef prema tom istom vasem vremenu posprdno odnositi.
Ne, to nije isto kao i dati napojnicu ili ostaviti trinkgeld negdje. Ali i kovanice se broje. Aj shoka kad sam vidjela da tetama vani ne smijem ostaviti novac jer sokirano trce za mnom i vracaju mi ga jer im blagajna nece stimati na kraju smjene. Tako da sad bas kao i ostali, svoje cente zbrajam i vracam u novcanik. I 50 centi i slicno. To stoji u salici u kuhinji i novac je za pekaru. Kad si svako jutro mogu kupiti od toga friska topla peciva onda to prestaje za mene biti apstraktan sitnis i postaje nesto konkretno i vrlo opipljivo.

Vazno je postaviti si pitanje ( i ne postavljajte si to pitanje na kavici u gradu, preko puta nekog finog izloga) sto je meni NAJVAZNIJE? Ako je to ljetovanje koje se otplacujem u sest rata. o.k. onda je tako. A mozda je sigurnost ipak vaznija? Sigurnost da ako se itko razboli unutar obitelji da cete imati novac za najbolju zdrastvenu uslugu i da tad, kad vam je najteze, nece vas jos i financijske brige moriti.
Jel vam vazno da vam dijete sa 9 mjeseci starosti nosi markiranu odjecu ili da danas sutra ima novac za studij ili skolu jezika?
Jer ruku na srce, vecina nas obicnih smrtnika mora donositi takve odluke i ne mozemo platiti sve.
Ako stvarima koje cinite ne pripisujete neku vrijednost, nece ni svijet vama pripisivati neku. Postoji veza – onaj tko se osjeca siromasan i vjeruje da ne moze zaraditi vise, nece ni postici vise.
Napravite plan, mozete li dodatno zaraditi, mozete li prestati kupovati odjecu i kozmetiku i godinu dana zivjeti na sitnom i vratiti dug? Kad ste to ucinili – otvorite novi racun, pocnite ispocetka. Dogovorite sa bankom da nemate odobreni minus ni od sto kuna.



Osjecaj koji cete imati kad ste na kraju mjeseca u plusu vam ne mogu opisati ali isplati se raditi za taj osjecaj.



Problem sa novcima je i kad krenete zaradjivati vise, osjecate se bogatije pa i trosite vise. Znaci ako niste sad u stanju ustediti (svota je nebitna), necete to biti ni kasnije.
Oni koji ni ne zele znati stanje na racunu, to saznanje vam moze manje stetiti nego biti u zabludi koliko novaca imate. Prekinite trositi energiju na zongliranje sa datumima, karticama i racunima, nju mozete mnogo pametnije upotrijebiti. Prekinite pretakati iz supljeg u prazno.
Mozda ce tako i suvisne kile lakse sa vas, neke teorije kazu da su suvisne kile pancirka koju si sami napravimo da se zastitimo od vanjskog svijeta, problema i opterecenja. I kad maknete razloge od kojih se trebate stiti, nema potrebe ni za oklopom. Ili ste od frustracije pojeli svu tu klopu, maknite izvor frustracije i nemate potrebe za tim silinim kalorijama.

Uz to, svojim dugovima stavljate i buducnost svoje djece na kocku, dan za danom, nitko ne planira da vam se ista dogodi ali nitko to ne moze ni iskljuciti. Novine svakodnevno izvjestavaju o nesrecama gdje iznenada poginu roditelji i ostave nezbrinutu djecu. U svoj tragediji zelite li im jos i dugove ostaviti????

Svojim nerazumnim odnosom prema novcu, ugrozavate i sasvim nevine osobe ukljucene u vasu obitelj.
Muza, zenu djecu vec prema konstelaciji moci i zaradjivanja.

Ako sam prodrmala samo jednu osobu, odlicno!

Zelim moci svakog trena reagirati ako mi oboli muz, dijete, roditelj. Nisam pesimist. Dapace vecinu vremena sam optimist. Optimist sa zdravom bazom.



Niste los covjek zato sto imate dugove ali ste osoba koja ne zna sa novcem. Molim neka se od ovoga izuzmu svi koji su usli u dug radi golog prezivljavanja.

Vratite si zivotnu radost. A ona nije svaki mjesec napeto cekati visoki datum hocete li se i ovaj put provuci kroz usicu igle. Pokoji panicni napad ili fobija ce se isto tako rijesiti time.
Jer svatko tko je u dugovima, a ima prosjecan osjecaj odgovornosti je barem jednom pao u paniku od stanja na racunu.
Zvuci paradoksalno ali sto manje samopostovanja imate to vam je veca granica boli. One mentalne boli. Sto ne znaci da ste super, nego da ste se u stanju vise ozlijedjivati i ciniti si lose nego ostali oko vas.
I zapravo – sto manje samopostovanja i samopouzdanja tim vise dugova.

Onog trena kad osjecaj dobrog postignete nezavisno od stvari oko vas, trebati cete manje.
Znaci stednja pocinje u glavi a ne u novcaniku.> A ne u excel tablicama.

Ljudi znaju reci da nemaju nikakve kredite osim sto su u minusu. Hej pa vi IMATE kredit. I to najskuplji na trzistu.

I jako vazna stvar. Vasa djeca uce od vas odnos prema novcu. Zelite li da nauce da je o.k. stalno biti zaduzen?
Zelite li ih sa tim znanjima i vjestinama poslati u svijet?
Ili cete im radije kupiti kasicu prasicu, udijeliti skroman dzeparac i uciti ih kad isti potrose, da novog nema sljedeci dan i da mogu sprckati na sitnice a mogu i stedjeti za big thing, za neku vecu skupu igracku...
Djeca cesto stjecu pogresnu predodzbu o novcu kad prate roditelje do bankomata i vide kako isti daje novac a ne vide da ga se fizicki prethodno igdje prvo stavilo unutra i ne vidi vezu izmedju mama radi cijeli dan i bankomat izbacuje lovu.

Zato treba imati doticaj i sa kovanicama i novcanicama, pustite ga platiti svoju zvaku, neka nauci da novac nije apstraktna kategorija.

Prije nekoliko godina su moja kumcad na vikendu kod mene na moju izjavu da ne mozemo kupiti igracku za mnogo kuna jer nemamo novaca kod sebe, rekli posve samouvjereno – idemo onda kupiti novac. Pa gdje?!? Pa na bankomat.

Eto – pravog trenutka za pricu, naravno prilagodjenu djecjem uzrastu. Pricu o tome da novac ne dolazi iz automata nego iz radnog sata i da je cesto jako skup.



Recimo kad dobijete sljedeci povrat poreznog novca. Kako bi zivjeli da isti niste dobili? Dakle zaboravite na taj novac i stavite na stranu. To je mali ali vazan prvi korak. Ne potrositi sve sto imamo.

Jednako vazno – da sa svojim zivotnim partnerom budete suglasni oko novca, ulaganja, trosenja. To se naravno provjerava prije braka. Imate li isto misljenje o tome treba li stediti i sto sa ustedjenim uciniti: investirati ili drzati na banci? Imate li isti stav o luksuzu i koji lukusz zelite, a koji ne? Ili on ne razumije trosak preskupe torbe a vi ne razumijete trosak njegove sportske opreme? Jeste li pricali o starosti? Od cega tada zivjeti? Jeste li jasno podijelili uloge tko je knjigovodja kod vas? Nitko? Uf, onda je veselo!



Imate li isti stav o velikodusnosti, o poklonima za siru obitelj? Jeste li se dogovorili u slucaju bolesti kakve obaveze cete ispunjavati u odnosu na vase roditelje, hocete li im placati dom ili njegu?
Koje radno mjesto ima prednost, ako jedan od dvoje mora zbog posla mijenjati mjesto boravka?
Tko sto placa? Jel se oboje osjecaju o.k. sa tim sistemom? (mala napomena: sistem sve je nase imaju cesto osobe koje malo do nista ne zaradjuju i kad krenu raditi – onda je muzeva placa i dalje sve nase a moja placa je moja, vidjeno x puta).
Znate li koliko vas muz/zena zaradjuju?
Nema idealnog rijesenja – idealno je ono gdje su OBJE strane zadovoljne.



Nisu vam ova pitanja romanticna? Ne dok hodate ili ste zaruceni? Da li ce vam kasniji problemi proizasli iz toga biti romanticni?

Volim promatrati kako se ljudi odnose prema novcu, to neopisivo puno o njima govori.

Mozete i diplomaticno provjeriti buducu zivotnu partnericu/partnera, jednostavno promatranjem. Daje li napojnicu, kada i zasto i koliko? Priusti li si uzasno skupu tehniku ili garderobu koja stoji u nesrazmjeru sa primanjima (alarm alarm!!!).
Pozove vas u restoran i onda se pred vama zali kako je uzasno skupo vani jesti (skrtac, ni to ne volimo ne?). Ne mora vas uopce pozvati van, ako nema love, nek sam spece pizzu ili napravi sendvice ali pozvati vas i onda vam upropastiti vecer financijskim zajedljivim primjedbama...kako placa odlazak na odmor? Rate, kesh? Voli li putovati ili ce vam cijeli zivot zvoncati kako je to bacen novac, a vi ste u dusi svjetski putnik?

Smatra li svoje roditelje produzetkom svoje place, dakle placa plus novac od roditelja i ne zna zivjeti samo sa svojim novcem?
Stedi li?
Kocka li? Ima li novcanik i dzepove jakni pune zguzvanih racuna. Ne moze platiti racun kreditne kartice odjednom?

Kupuje si novi mobitel iako nije platio rezije?

Kad govori o novcu rado prica o: mi, nama, mi cemo platiti...

Ne moze uci u ducan i izaci a da ne kupi nista cak i ako nista tog trena ne treba?

Stalno se pita na sto mu je otisla lova? Kupuje vam skupe i luksuzne poklone dok hodate, a vi znate da si to ne moze priustiti? Ide u kladionice?



Tu napominjem da ponekad sa fiksno odredjenom svotom u vidu zabave nije isto kao i kockanje do zadnjeg novcica usijanog pogleda i izgubljenog osjecaja za realnost. Volim otici u finu kockarnicu, obuci vecernju haljinu, uzeti malo novaca i zabaviti se. Odem jednom godisnje. Gotovo jednako kao u igri uzivam i u promatranju ljudi oko sebe.

Dalje, ne voli pricati o novcu i pravi se da ima sve pod kontrolom, a vi znate da ima dugove?

Sve su ovo vazne stavke kad znamo da se vecina razvoda i dogodi upravo zbog novca.

Mali test, poklonite si medjusobno, ne znam 100 eura i dogovorite se da smijete potrositi na sto zelite. I za 2-3 mjeseca porazgovarajte na sto ste potrosili. Prije nemojte otkriti da cete to pitati. I ovo ce vam otkriti mnogo o osobi.

Jel ostavljeno na racunu da se popravi minus? Jel kupljen skupi parfem? Jel stavljeno na stranu za zajednicki odlazak na more? I naravno vazna je vasa reakcija na sve.

Da li vas je ishod poklonjenog novca iznenadio? Sokirao? Razocarao? Ako si je jedan od vas dvoje nesto kupio, jel pri tom mislio samo na sebe ili na oboje? Jel si kupio teniski reket ili je kupio masinu za kavu od koje cete oboje moci uzivati?

Ili ste vi potrosili novac na sastojke za njegovu omiljenu veceru i za fini donji ves kako bi napravili poseban petak navecer? A on je svoj novac potrosio izasavsi na cugu sa deckima?

Sva ova pitanja dobiju posebnu vaznost ako se danas sutra idete rastati. Na koga su racuni? Na koga je stan? Na koga auto? Imate li vi ista za pocetak samostalnog zivota? Ili samo minus na racunu? I onda je naravno jako bitno, morate li vi otplacivati dugove vaseg bivseg muza.
Neki se odluce i na bracni ugovor. Cak i ako u trenutku sklapanja istog nemaju nista ni jedan ni drugi. Ali – mogu recimo u braku zaraditi finu lovu, a ako ugovora nemaju onda to dijele, bez obzira recimo sto vam muz nije pomogao u karijeri i radio umjesto vas do duboko u noc.

Moj tvoj i nas novac. Ili, imate li iste navike, iste hobije i zelite trositi uvijek na identicne stvari? Sistem koji se meni pokazao o.k. je nas novac za nase zajednicke potrebe, rezije, klopu, putovanja itd. i onda moj i njegov za nase odvojene guste. Zasto bi on meni placao moj wellness tjedan sa kokama u hotelu? Ili zasto bih ja njemu placala elektricni vlak za par stotina eura, a dugacak 15 cm. Znaci dogovor oko onog sto mora, a dzeparac je jako bitan i to odvojen. I ne zelim da ima samo nas racun u banci i da on zna koliko sam tocno platila njegov rodjendanski poklon i jos najbolje njegovom lovom. Nije to sistem za svakog. Ali nije to ni bitno. Bitno je da ste vi sretni i u plusu sa vasim sistemom. Da ste slozni koliko zelite potrositi na odmor i odakle novac za to (najgore je o tome ne pricati i kad dodje godisnji samo ispisati cekove), zelite li si za svaku prigodu rodjendan, godisnjicu, dan hodanja pokloniti nesto ili zelite simbolicke poklone?
Ako ste odlucili biti sa klincima nekoliko godina doma, kakav osjecaj cete imati ne imati svoj novac sve to vrijeme? Moze li se to nekako srediti, muz vam svaki mjesec uplati malu placu na vas racun, jer vi radite po citav dan svejedno. Nema veze ako cete tom placom ionako platiti rezije, bitan je feeling, da i vi budete PLACENI za svoj rad. Da on dobije feeling da vas rad kosta i da ima cijenu i da nije besplatan.



Evo ovo je bio duhovni osvrt na jednu vrlo materijalnu temu.

ARTE

Prvo najava filma, u kinima tipa zagrebacke Kinoteke, znate ona mala alternativna kina koja posjecuju samo zagrizeni filmovili i ostali cudaci, e bas u takvima igra Sex-Streik in Absurdistan od 20.03. Koreziser je Gordan Mihic, autor Kusturicinog Crna macka, bijeli macak kojeg su pogledali i mnogi ne -balkanci i time dobili extra bodove u razgovoru sa mnom.
http://www.veithelmer.de/Absurdistan.48.0.html?&L=0

Oni koji zive oko Leipziga su mozda posjetili i Buchmesse, 2. najveci u drzavu, prvi je naravno frankfurtski.

02.03. nedjelja – 17:45 Za stolom u Rusiji, dokumentarac 26 minuta, zatim u 20:15 zadnji dio dokumentarca o modernim Zracnim dvorcima ovaj put Madrid -Barajas
03.03 ponedjeljak u 19:00 do19:45, dokumentarac o Turskoj, ako kao i ja zelite tamo uskoro na odmor, zanimljiva uvertira, drugi dio serije sutra u isto vrijeme
04.04. utorak u 21:00 dokumentarac Uspravan hod i njegova cijena, koju cijenu ima istina kad su vam protivnici opaki i iskljucivo profitno orjentirani
06.03. cetvrtaku 22:50 Tajni muzeji dokumentarac, znate li koliko umjetnickih djela nikad nije vidjelo oko javnosti jer su oznaceni kao kontraverzni, nepocudni ili bolesni. Depoi mnogih svjetskih muzeja cuvaju takve umjetnine, recimo L'origine du Monde od Courbeta je tek nedavno (tek prije nekoliko godina) smjela u javnost.
07.03. petak Der Taufelbraten – pojam za izrazito zlocesto i nemoguce dijete, petogodisnja Hildegard je uz svu svoju inteligenciju i mastu roditeljima bolesna, prema knjizi Das verborgene Wort (preporucam !) u gl. ulozi mlada talentirana njemacka glumica Anna Fischer i sama pomalo u stvarnom zivotu Teufelsbraten. Te u 00:50 Coming Apart film iz 1969, sto kad vas seksualni terapeut i sam pukne?
http://estb.msn.com/i/9F/DEDABD8B2899FF9F90A6B0B0550F5.jpg
Kad Anna ne glumi onda pjeva u svom bendu http://www.berndschin.de/Panda1.jpg
http://www.arte.tv/de/suche/1944952.html
08.03. subota u 22:45 Autopiloti njemacki film iz 2007, jedan trener nacionalne reprezentacije, jedan tv novinar, jedan trgovac i jedan pjevac zabavne muzike. Sve u formi drame.
09.03.nedjelja 20:40 Tko odgaja vasu djecu? Ili zivite u iluziji bas kao i moja frendica koja radi 55 sati na tjedan izvan kuce, da ona odgaja svoju djecu? A to sto su au pairku klinci poceli zvati mama?

Dakle tema veceri – odgajateljice. I dokumentarac o eksluzivnoj engleskoj kuci koja proizvodi iste sa pedigreom, oko koje se poslije tuku celebrities i koja zaradjuje vise nego mnogi manageri. Trazite li vi jos uvijek vasu Mary Poppins?



10.03. ponedjeljak u 21:00 Na rubu noci – parabola usamljenosti jednog covjeka, te u 01:05 Eksperiment 770 – radjanje na zapovijed. Ceausescu i rumunjski eksperiment.
11.03. utorak u 21:00 dokumentarac o kemiijskom divu Monsanto-u, business sa otrovom i genima. Danas je 90% genetski manipuliranih biljaka patent ove firme. Jos jedna previse mocna Life-Science-Firma.
12.03. srijeda Komm näher – tri zene i turbulentna zima u Berlinu, tri razlicita zivota, ali ista potraga za istim – ni karijera, ni obitelj ni sloboda ne skrivaju ono sto nismo dosad u sebi nasli...
13.03. cetvrtak u 21:00 Raus aus Amal (opcenito ako volite filmove Kinoteke, voljeti cete i arte filmove, malo su nakrivo ali sa pravom dozom zabave): svedska provincija, dvije zaljubljene djevojke, razlicite da razlicitije ne mogu biti, istospolna ljubav ispred kulisa malogradjanstine.
14.03 petak – u 21.00 film i iza toga dokumentarac Vera Brühne. Film o femme fatale – niti jedan sudski proces nije privukao tolike mase ljudi kao sudjenje Veri Brühne. 22 dana je proces neprekinuto trajao, 117 svjedoka i nije joj savrseni dekolte i umijece ophodjenja sa muskarcima pomoglo. Vozacica poznatog doktora kojeg je navodno ubila zbog ostavstine, uvijek u blizini genijalnih, bogatih i po socijalnom rangu visih od nje. Bila je simbol zenske erotike u vrijeme dosadno cudoredne ere Adenauera, susjedi je se sjecaju kao samozatajne zene, koja je danju bila savrsena domacica, a nocu eskort dama. Nitko nikad nije prespavao kod nje, ali bi za uslugu pratnje isli s njom u shopping i opremali njen dom i nju. I u zatvoru je zadrzala svoje kraljevsko drzanje – cak i u obicnoj neuglednoj kuti je izgledalo kao da vas docekuje kraljica.
Haltung bewahren, das ließ Vera Brühne überleben, als ihr nichts mehr geblieben war.



16.03. nedjelja, Ljubavnice – tajne zene moci. Tema veceri. Sultanove ljubavnice. Papine ljubavnice. Tko zapravo vlada svijetom?
17.03. ponedjeljak u 20:15 Svakodnevica u Vatikanu, te nakon toga u 21:00 kultni film Bel Antonio sa Marcellom Mastroiannijem, impotentni macho i njegova nezadovoljena filmska supruga Claudia Cardinale.
Svakodnevica u Vatikanu. Kako funkcionira ova firma? Koliko zaradjuju uposlenici? O svemu prica George Clooney Vatikana ;-) najzgodniji sluzbenik (Georg Gänswein), svete drzavice. 51 -jednogodisnji privatni sekretar Pape. Stanovnika ima 1000, ali samo 500 imaju i vatikansku putovnicu. Poreza nema, bruto je neto i najmanja placa je 1500 eura, kupovati se moze i u Annoni, supermarketu, a ako vam je to premalo novceka, utjesite se mislju da ste dio bozanskog projekta. Po rangu najvisa zena je Enrica Rosanna....
evo Zorza i jos http://www.kathtube.com/media/thumbs/320/32.jpg



18.03 utorak – u 20:15 drugi i zadnji dio Vatikana. U 22:20 Geheimauftrag Kidnapping i sto CIA pod tom misijom radi. U 23:10 dokumentarac koji je sniman nekoliko godina i pratio je 4 mlade talentirane glumice od pocetka primitka na akademiju, do prvih uspjeha. Kronologija, planova snova i djelovanja. Die Spielwütigen.

21.03. petak, film Leila, fille de Harki. Ostati ili otici? Afganistanske izbjeglice u kampu u Francuskoj. Izbjeglicki zivot. U 23:30 film Themroc, za relativno otvorene i za one koji se ne sokiraju lako. Seks, surealizam, crni humor, nocna mora. Vise o filmu na anarchopediji - http://deu.anarchopedia.org/Themroc.
25.03. utorak - u 21:00 dokumentarac Svijet na rubu, o onistavanju biljnih i zivotinjskih vrsta, Geklonte Kreaturen.
26.03. srijeda, u 19:00 dokumentarac Istrazivanja o strahu od visina, acrophobia.
27.03. cetvrtak u 21:00 film Howards End sa A. Hopkinsom i Emmom Thompson, te u 23:15 dokumentarac o pornografkinjama. Kakve porno filmove snimaju zene reziseri, erotika kroz zensko oko.
28.03. petak film Mama opet radi. Kaotican zivot jedne mlade gradske obitelji, kad oboje zele karijeru i pokusavaju uz to sacuvati i razum i brak. Te u 23:20 film The Heart is deceitful above all things, kako izgleda djetinjstvo djecaka kojeg mama vuce kroz svoj svijet droge, prostitucije i nasilja.
29.03. subota u 23:50 odlicni kratki filmici na temu Scenariji protiv diskriminacije. 11 kratkih sekvenci (5 minuta po filmu) na temu parkirna mjesta za invalide, mobbing, rasizam, nacionalizam. Steta sto daju u tako kasnom terminu.

Dobro smo, hvala na pitanju, orkan Emma ( zakoniti nije propustio informirati me o tome kako se imena dodjeljuju orkanima i da je Emma zbog slova E peti orkan ove godine i da ide po abecedi i svasta nesto, cuda zna taj covjek) nas je posteno proluftao, tak da smo ujutro nalazili pocupana drveca po parku ali sad je sve o.k.

Tuzna sam. Imam jako dobru prijateljicu u Australiji. Komuniciramo klasicnim pismom, na finom papiru, ukrasimo to masnicama, prigodnim naljepnicama...ma imamo taj ritual 15 godina. I poslala sam ne tako davno (za Bozic) puno nasih slika i kalendar veliki, divan. I ona kaze da je iz pisma skuzila da je jos nesto trebalo biti unutra ali nije bilo. Pa tko je to uzeo??? Platila sam to pismo oko 12 eura jer je bilo malo teze i nisam slala zabranjene stvari. I razvijem ja to par tjedana kasnije i ponovim cijelu akciju i opet dobije nepazljivo otvoreno pismo, naknadno zalijepljeno selotepom i BEZ stvari. Pa tko to krade????
Njemacka posta? Ovo mi se u zivotu nije dogodilo. Australijska posta?

- 23:30 - Komentari (23) - Isprintaj - #