JJA

petak, 13.04.2007.

Kozmetika petkom...

Kozmetika razno:

...napisanu temu (kosa) sam pisala na lapu, kojeg je on greskom uzeo umjesto svog. Ali prezivjeti cete vi to, posve sam sigurna wink





Zanimljivo za one koji pate od akni

, vise
o tome ovdje http://www.siriuslabs.com/nico-t_whatisit.html. Ima u verziji kreme i gela ali gel ima puno alkohola pa je za sve osim one s uzasno masnom kozom, bolja verzija kreme, proizvod ide na recept i ovisno jeste privatno ili drzavno osigurani kosta oko 25 eura tuba. Nicotinamide je niancinamid B vitamina. Usporedjen sa clidamycinom – koji je povrsinski antibiotik, ovaj proizvod ima tu prednost da NIJE antibiotik pa nema opasnosti da se bakterije naviknu na njega, postotak aktivnog sastojka je 4 %, ima dobro protuupalno djelovanje i moze pomoci u borbi protiv akni.

Alkohol u proizvodima nije dobar, iritira. Cak i ako vi ne vidite iritaciju ne znaci da se nije dogodila. Imate srecu da vasa koza uspjesno sanira stetu koju joj nanosite, no koza pamti. I svaka iritacija vas postara prije vremena. Osobama masne koze bi neki alkoholni tonik mogao donjeti privremeno olaksanje, ali vec sat vremena kasnije ce tako izritirana koza proizvoditi jos vise masnoce i za pola nevolja koje sa kozom imamo – uzrokovali smo ih sami.

U zadnjih 2 godine sam izbacila iz upotrebe: maske, mehanicke peelinge, flastere za odcepljavanje pora, losione za suzavanje pora, sjajila za pumpanje usnica, kreme za ucvrscivanje grudiju, serume razno razne, mlijeka za ciscenje lica, regenerator stavim na kosu par puta mjesecno, perem kosu svaki dan blagim samponom, susim uglavnom na zraku. Raspice ne posjedujem, grickalicom tak odrezem nokte da me svi uvjeravaju kak sam ih raspala, losione za tijelo koristim samo zimi, puder u prahu ne koristim – umjetno niks ni nokti ni trepavice i push up. Izgledam bolje nego kad sam to sve koristila. I imam vise vremena.

parfem 7 ml 92 eura...cisto kao podsjetnik da vecina nas vecinu vremena koristi toaletne vode cak i kad ih parfemima imenujemo wink



Eucerin se ukljucio u anticelulitku trku za musterijama, dobila sam 5-6 testera, ovaj put se furaju na retinol. Napisem uskoro veliku suncanu temu i dio o celulitu, dio cemo ponoviti ono sto smo prosle godine naucili.
200 ml i 12 eura


Imate u apoteci za kupiti vitamin E u kapsulama, ako zelite malo jace njege za sebe mozete svaku vecer na cistom dlanu otvoriti jednu kapsulu, pomijesati s malo kreme koju inace stavljate i nanjeti na lice. Nije dobro sve odjednom umijesati u teglicu jer su vitamini kratkog vijeka na zraku i najbolje ih je umijesati direktno prije nanosenja. Neki su pokusali i sa kapsulama vitamina E ili A koje obicno kupujete kao nadomjestak prehrani. O ovome ne znam puno, no ako ste pokusali nesto slicno (nije opasno, najveca opasnost je da se ne dogodi nista) javite. Vitamin A iz cega je izveden retinol, dakle kapsula vitamina A u kozi dobiva oblik retinoicne kiseline.
Uglavnom ako imate problematicnu kozu i koristite benzoyl peroxide, ne smijete koristiti istovremeno Retin-A (lijek za akne, ide na recept). Razlog tome je da tretinoin u proizvodu i benzoyl peroxide ponistavaju djelovanje jedan drugoga. Za razliku od toga retinol ili retinyl palmitate i b.p mogu skupa. Da podsjetimo ako koristite Accutane nikako ne na sunce.

Kozmeticki div P&G ima novu marku SK-II jako slicnu Olay anti age liniji osim sto ova sadrzi novi cudotovoran sastojak – Piteru, ferment filtriran iz kvasca, pod pretpostavkom antioksidirajuceg i protuupalnog djelovanja. Gotovo nikakva istrazivanja nisu potvrdila djelovanje ovog sastojka na nacin na koji to P&G tvrdi, doduse na nekim konferencijama medicinara je bilo nekoliko referata na tu temu ali to nije jednako kao i objavljeni rezultati istrazivanja u renomiranim strucnim casopisima. Za primjer – nedavno sam i sama bila na strucnoj konferenciji, tamo je svatko mogao izreferirati sto je zelio. Jer se radi o necijoj ideji i pretpostavci, a ne o rezultatu istrazivanja. Konkretno za moju struku, dio referenata tamo se izblamirao. Jer su tvrdili nesto sto nije istina. Tko poblize zeli skicnuti liniju ovdje:
http://cosmeticmall.com/category.aspx?nav_mode=brand&brand_category_id=2187
, malo skuplji L’oreal nego ste navikli, namjenjen onima koji ne zele bas najjeftinije a cisti salonski proizvodi su im preskupi.


Shiseido je izbacio na trziste dva nova kozmeticka diva, procitajte na sto cete u buducnosti trositi
http://www.cosmeticsdesign-europe.com/news/ng.asp?id=68468-shiseido-china-us-megabrands


Integrate i Elixir Superieur su dvije nove carobne rijeci na kozmetickom trzistu. Sa www.cairfair.com:

The number one cosmetic player in the Japanese market, Shiseido is all set to introduce two new brands by 2007. One of the products, Integrate, will be launched into the Japanese market. Integrate is being marketed to the 20 to 50 age group. This product will be introduced into South Korea and Taiwan in 2007. The other, a range of skincare products, Elixir Superieur, is being targeted to the international cosmetic market. Elixir Superieur is made specifically for the older woman.
Shiseido, ranked number four in the global market, is aiming towards earning US$262 million by the end of March 2007.

Za bio-ljupce jos jedna linija za skicnuti


http://www.tomsofmaine.com/toms/

Olay ljetna krema, dobar SPF cijena oko 20 eura 45 ml

A sto bi kozmetika bila bez cuda? ;-)



Dr. Brandt sa svojim kompletom u tri koraka za koji tvrdi da ima ucinak jednak laseru. A nema. Niti ga ima bilo koja kozmetika. Prvi korak je neka vrst tonika s puno alkohola koji bi trebao sluziti pripremi koze za the tretman. Mnogo bolja verzija je tonik bez alkohola jer 10% kemijski peeling sam po sebi jest iritacija za kozu pa treba prije i poslije toga biti NIJEZAN koliko god je to moguce. Drugi korak je 10% koncentracija napravljena od 5% glikolne i 5% mlijecne kiseline, pH je izmedju 3 i 4, bas onako kako smo naucili da treba biti. Proizvod se navodno drzi samo 5 minuta na kozi, sto je premalo da AHA ucini nesto (znamo da ova vrsta kemisjkog peelinga ne prolazi kroz masnocu i zasto je u nekim situacijama BHA bolje rijesenje). Ja bih ostavila barem 10-15 minuta.
Treci korak je gelasti moisturizer koji bi sad trebao nahraniti kozu. Da bi uopce mogli vuci neke rasprave s laserom trebali bi napraviti profesionalni peel a to su koncentracije preko 20% (najcesce 40%) i to se ne radi doma. Vise o profesionalnim tretmanima sam pisala 17 i 24.11.2006.

Ako zelite domaci kemijski peeling mozete uzeti blage varijante koje se mogu koristiti svaki dan ili kucne kitove od recimo Neutrogene, Aplha Hydrox itd. koji kostaju tri puta manje a nisu nista manje ucinkoviti. Pripremiti kozu mozete sami obicnim blagim tonikom, a zadnji korak lako zamijenite nekom dobrom kremom glavno da nema klasicnih iritirajucih sastojaka u sebi tipa parfem, citrus, mentol, alkohol itd.

Relativno nova "apotekarska" linija je i Olivenöl od medipharma cosmetics http://www.medipharma-homburg.de/



Iako je osnovna ideja dobra, nema dodataka parfema i boje i cijene su pristojne, dakle za kremice manje od 10 eura, aktivni sastojci su navodno ekstrakt masline (antioksidirajuca svojstva), alpha bisabolol i hijaluronska kiselina - proizvodi su sve samo ne dobri. Kreme pakirane u teglice, iako je apotekarka sama zdvajala nad tim, u proizvodima koje sam kupila, puno previse alkohola te ekstrakt masline tek na 10 mjestu na listi sastojaka! A prije toga sva sila cudnih, neprirodnih i ne bas bezazlenih sastojaka. Steta, a bas sam se poveselila. Imaju i liniju za "brisanje bora", apotekarku sam tak dugo ispitivala dok nije malodusno na kraju priznala - zagladiti ce vam se samo one bore koje su nastale zbog dehidracije koze, ako su prave dubinske, nece vam ni jedna krema pomoci. Dobra je krema za ruke i njegujuca pjena za tijelo. Imaju i liniju za tijelo i kapsule Vitalfrish, to se jos spremam isprobati, one se naime piju i iznutra hranite kozu, imaju i anticelulitnu liniju, koriste ulje iz Toskane (Strada del Olio).



Veliki nedostatak linije: dnevne kreme nema SPF (ali firma ima zaseban SPF proizvod), plus je cijena i pregledna ne megalomanska linija.



15 ml i cijena od 8 eura.

Dobro kao podloga za make up, brzo se upije, navecer bih ipak stavila nesto drugo. Pricala sam s osobom koja je imala radni zadatak testirati podnosljivost te linije, i tamo je previse alkohola bio veliki minus. Pogotovo kad na gel za oko ociju koji sam kupila napisu: umirujuci. A on gotovo pa pece.

Link za one koji se sami dalje zele informirati:
http://www.hobby-kosmetik.de/html/hydrolate.html

Koke, vi mislite da posjedujete skupu maskaru? Watch this! Maskara za 160 dolara jer navodno zamjenjuje ekstenzije. I stranica http://www.janmarini.com/AgeInterventionEyelash.html


Maskara ima i misteriozni sastojak "eyelash growth factor" za koji nitko ziv ne zna sto je ali u slobodnoj prodaji nema proizvoda koji bi potakao rast dlaka bilo gdje na tijelu. Sastojak je tajan, toliko tajan da mozda i ne postoji ;-). Iza cijele fame je osobna prica o gubitku kose i trepavica od Marini (alopecia areata). Razlog takvom gubitku dlaka nije poznat, iako ga povezuju sa reakcijom imunoloskog sistema. Tj. tijelo napada samo sebe i folikule kose, ne iskljucuje se genetski utjecaj cijele price. Upaljeno mjesto se obicno tretira kortizonom, neki dobro odgovaraju i na PUVA (Psoralen plus UV-A,) tretman, ako se sjecate kod psorijaze sam pisala o tome, tekstovi od prosle godine a nesto ima i ovdje http://www.aerztezeitung.de/docs/1999/11/03/199a1203.asp

Uglavnom ako ne znam sto stavljam tako blizu oka, a lako dospije i u samo oko, radije ne bih stavljala. Barem dok ne razjasne i taj tajni sastojak.

Za one s jako masnom kozom (pisala sam vec o "mineralnim" puderima – hint: bare escentuals – ima i L’oreal sad svoju verziju za 10-ak eura. Oni sa suhom kozom, ovo nije za vas. Jer ova vrsta proizvoda kako dan prolazi cini vase lice sve vise suhim. Ima UVA i UVB zastitu.



Aktivni sastojci: Titanium Dioxide 3% , Zinc Oxide 5%.

Crna lista:

1. Lancome i Bienfait Multi-Vital SPF 15 jer usprkos paprenoj cijeni od 30 i nesto eurica NEMA UVA (losion verzija iste linije ima?! A uz to je i mnogo bolje pakirana).



Mary Kay (kataloska linija) ima je u zemljama njemackog govornog podrucja
za 47 eura...(meni to dila frendica pa me opskrbila sa testerima) i 29 ml obecaje izjednaciti ten i ukloniti sitne fleke, ima hydroquinona, lagani je serum. Proizvod ima i niacinamid ali vise se o tome ne zna. Osim da na reklami pise, da je klinicki dokazano da djeluje a malim majusnim slovima pise skroz na kraju – proizvod je testiralo 18 zena i one su samoocijenile ucinak. rofl Mislim da mi frendica nije jos danima oprostila smijeh u koji sam prasnula citajuci to. No i pored toga to je odlican lagani fragrance free serum.

U nastavku, ostatak mode od proslog puta: i ovaj put ponavljam, nisu to neka bogom dana pravila, nego nesto cega se ja drzim, svatko ce pronaci neku svoju mjeru u svemu.



- ako nosite cipele preko broja 40, cuvajte se spicoka, osim ako ne zelite biti reklama za lokalni ducan; pribor za ribiciju i camce
- iako su u zadnje vrijeme debeli remeni IN, nosite ih samo ako ste vitki, osobno mi takvi überdimenzionalni remeni na jacim osobama izgledaju neukusno. Prvo ono sto nam stoji, pa tek onda moda

- cuvajte svoj nakit, u finim pofutranim kutijama, i najskuplji nakit ako na perlici ima ogrebotina ili se lak izgulio – izgleda jeftino

- za skuplji nakit cuvajte certifikate. Za mene je sve skupo sto ide preko 200 eura, osobnu granicu skupoce morate odrediti sami. Za slucaj da nakit iz bilo kojeg razloga zelite prodati, sa certifikatom cete dobiti duplo vise love za isti. Moze biti da vam je to spas u crnim vremenima, da je to sjecanje na bivseg kojeg u toj formi ne zelite vise imati ili da je nakit dobiven na poklon, a bas nikad vam se nije svidjao i sigurni ste da ga nositi necete, bolje onda za te novce kupiti nesto sto cete nositi i sto vas veseli
- po mnogocemu ne pripadamo vise generaciji nasih baka, ne mijesimo same rezance, ne stirkamo kosulje i nemamo svaki dan na stolu jelo za koje treba stajati dva sata u kuhinji. Istom nostalgicnom flairu pripada i cuvanje stvari za posebne prigode. Pa prozivite vas zivot, sve iscekujuci tu posebnu prigodu. Zivot prodje pokraj vas dok vi ISCEKUJETE. Nema toga kod mene. Ono sto volim i sto me raduje koristim SADA. Sasvim obican dan i sasvim obicno jelo je dovoljno vrijedno da on i ja jedemo iz finih tanjura jer ne – nisu mi moji gosti, svaka im cast, vrijedniji od mene.
- niti cuvam kasmirski sal za posebne prilike. Zasto? Nije toliko kostao da me razveseli dvaput godisnje. Jer ruku na srce, posebne prilike bas to i jesu – posebne jer su RIJETKE. Dakle, nek on mene grije svakog posebnog i carobnog jutra na putu do posla, jer jedino time sto ga puno koristim i puno u njemu uzivam – jedino tako ce opravdati svoju paprenu cijenu.
- kad naidje slucajan gost obicno komentira da se nismo morali tako muciti samo zato jer on jede s nama. Malo mi ga zao dok objasnjavam, nije to zbog njega. Mi to zbog nas cerek i svijecu i fino postavljen stol. Jer smo mi toga vrijedni. I toga da spavamo u najboljoj posteljini a ne da istu cuvamo za druge

...koliko posebnih trenutaka ste propustili dok ste cekali neke pompoznije, vece i posebnije?!

- ako zaista neke cipele jako jako volite, i jako ih rado nosite, ponekad ih nova peta (upola manja investicija od kupnje novih) reanimira barem jos za 2 sezone, odlazak postolaru se isplati (na stranu cinjenica da ja jako volim te male obrte koji nazalost izumiru, i kad god mogu klonim se bezlicnih velikih supermarketa)
- nemojte previse padati na rasprodaje. Tocnije; super ako naidjete na odlican komad u pola cijene. No prije nego ga zaista i kupite, trebali bi se zapitati – bih li ovo kupila i po PUNOJ cijeni. To vam je drage moje odgovor, koliko taj komad zapravo vrijedi. Pun ormar jeftinih prnjaka koje ste kupili samo zato jer su bili jeftini – vas nikad nece odvesti do dobrog stila
- ako ste majcu platili svega 10 eura, a u 2 pranju se razvukla ili promijenila boju, ne to NIJE bilo jeftino. To je bio bacen novac.
- Ima zena koje jako pate na marke. Na skupe marke tipa Vuitton (pregrde torbice, ako mene pitate), Hermes, Gucci – o.k. ali nemojte kupiti one njihove "pocetnicke" modele. To su najjeftiniji ikad od takvih firmi proizvedeni i odaju dojam – hm, za nesto posteno nisam imala dosta love pa se ovim reklamnim plasticnjakom svercam u visu ligu. Ako vec patite na takve stvari, radije sparajte par mjeseci duze i kupite posteni komad.
- ako imate fin skupi rucni sat i necete ga nositi duze, maknite bateriju van. U protivnom riskirate da se starija baterija razlije po satu i ucini nepopravljivu stetu
- ucinite sebe najboljom reklamom svog stila. Ne svoj kaput. Ili torbu. U prijevodu bi to znacilo – popravite zube kod solidnog zubara, sredite ten, skinite koju kilicu viska. Na takvoj zeni i odjeca iz vrlo povoljnih ducana izgleda odmah klasu bolje.
- i obrnuto: vasu zamazanu kosu ili cetvorku gore lijevo koja vam fali nece ni najbolji baloner uspjeti sakriti
- u nekim buticima, priznajem cesce vidjeno unutar granica RH, naici cete na zaista arogantne prodavacice koje si realno ne mogu priustiti ni lijevu nogavicu odjela kojeg prodaju ali ce vas znati strucno isprovocirati i dovesti u situaciju da idete dokazivati koliko si VI mozete priustiti. Mozda je to ugoda tog trenutka ali zapravo ste upravo izfinancirali nju i njenu aroganciju. Svoj ego bolje gradite na drugi nacin i kupujte ono sto vam se svidja, ne sto dokazuje vasu plateznu moc
- ne kupujte modu koja je upravo na zalazu. Primjer: cijelo ljeto se furaju neke sandale i vi tek krajem kolovoza skupili lovu i volju i kupite, te sandale ce sljedece ljeto biti mnogo vise out nego neke neutralne svevremenske. A ovo ljeto cete ih jedva jos nositi. Dakle moda se kupuje ili ODMAH ili se zaobilazi
- pogotovo zenama, fine kozne rukavice od diranja po licu, micanja kose itd. postanu zamuljane i zmazane, operite te tragove pudera, prljavstinu itd. Tako sto cete rukavice oprati u posebnoj pjeni za pranje koze. Jedno pakiranje meni traje preko godinu dana a odlicno cete tako ocistiti i kozne torbice
- ako trazite torbu bas za odredjenu haljinu ili odredjene cipele, svakako uzmite iste sa sobom u shopping. U vrecici, za sekundu pripasete boju i ustedite si pokoju promasenu kupovinu ili vrijeme za vracanje proizvoda natrag u ducan
- da bi dobre cipele ostale dobre, vazno je da ih ne nosite svaki dan (radila sam u studentskim danima kod postolara), cipele se MORAJU odmoriti, tako im produzavate zivotni vijek i moraju na kvalitetnu spangu
, za jako finu kozu birajte ne drvene ili plasticne nego stofaste verzije, za cizme- ne ovo nije srednjevjekovna ginekoloska naprava, nego nesto sto ce preko noci izgladiti sve bore koje je vasa cizma prilikom boravka na nozi dobila

- rasprodaje se isplate ako ste prvi. Ako ste dosli drugi dan, po svoj prilici je ostalo ono sto ionako nitko nece. Nece, s razlogom.
- ne kupujte komad necega s cudnom flekom, cak i kad se prodavacica na svoju majku kune da to ide u pranju dolje i da vam je otkricem ovog proizvoda zapravo upala zlica u med. Ako fleka ne ode, stvar necete moci zamijeniti jer ste ju oprali.
- zato ja volim shopping online ili onaj putem kataloga. Smijem 14 dana testirati zeljeni komad uz sve moguce kombinacije cipela, sminke i torbica i na kraju price bez cudnih pitanja – vratiti. Ako pozelim. Nema surovog neonskog svjetla kabine, znatizelje prodavacie iza zastora niti frendice koja nestrpljivo cupka negdje u blizini. Mogu odluku prespavati. Iskreno- pola narucenih stvari, ma vise od pola, vratim. Nakon zelje za posjedovanjem bilo cega novog, najkasnije 2 ili 3. dan proradi moja brutalna kriticnost. Na svu srecu. Sve ostalo bi znacilo bankrot.
- ima lijepih twinsetova, perite ih uvijek skupa cak i ako ste nosili samo jedan dio dvojca, u protivnom cete zacas imati dvije razlicite nijanse jedne boje i u tom izdanju je lose nositi ih skupa.


- znalci du dosad skuzili cije samostojece najradije nosim, za ostale, procitajte na sredstvu za pranje.



Koga zanima vise slikica http://www.madeleine.de pa prolistajte divovski katalog...samo o jaknama su imali 200 stranica.



- ako cesto putujete, prakticno je imati osnovne kozmeticke stvari uduplane, tipa sampon, cleanser za lice, krema za lice, ustedi pakiranje, pokoji slomljeni zivac kad dodjete bogu iza nogu i skuzite da niste uzeli kremu za lice itd.
- ako putujete avionom na nesto poslovno jako jako vazno, uzmite outfit za sastanak u rucnu prtljagu, ne pitajte me kako sam izvukla ovaj naravni poucak
- idete li autom na isti sastanak, a ispred vas je vise od 50 km, objesite najvazniji kostim/outfit na vjesalicu u autu
- ako idete na one team building seminare (koga to jos sastavi, mi se s istih vratimo tak posvadjani da danima to saniramo ali nista sefovi nisu naucili! Eto nas opet na jednom sljedeci mjesec), raspitajte se koje slobodne aktivnosti su predvidjene da ne bi vi bili jedini koji u hlacama od odjela veselo skakuce po kamenju uz neke slapove...je imali smo i toga.



- o vaznosti DOBROG kofera pisala sam ovdje
koferi
- pazljivo s onim masinama za ciscenje cipela kakve imaju po hotelima, hocu reci pazljivo ako imate cipele bilo koje boje osim crne ;-)
- ako je shopping jedino cime se znate zabaviti u slobodno vrijeme na putovanjima uzmite neku platnenu/plasticnu obicnu torbu tkz. shopper u kofer, na povratku doma ce vam dobro doci

- stvari su se ipak zguzvale? A vi imate pametnijeg posla nego na radnom stolu u hotelu, putnom peglom to spasavati. Napunite kadu vrucom vodom, iskljucite ventilaciju u kupaoni i objesite iznad kade na vjesalicu nesretan komad obleke. Otidjite u shopping, dok se vratite, para ce ga izravnati
- ako ste preko 35, izbjegavajte glitter, upadjljiva sjajila te previje sjajeca sjenila ce vam preko svake mjere istaknuti prve borice
- ja nisam za to da se svaka sijeda kosa nuzno sakrije, ako nije zuckasta nego je fini srebrni ton na vasim ranim pedesetima moze izgledati odlicno. Dodajte onda malo svjezine pomocu nekog blagog prirodnog rumenila i ruza boje mesa.

Tak, za sadans dosta, ima puno previse fotki, no ja volim i sama vidjeti kako sto izgleda a i pokazati, pogotovo kad se o kozmetici radi.

Konacno imam i ja nesto zeleno za balkon, a kako nam se bas svidjelo, idemo po jos.



Arte: u utorak je bio odlican serijal: povijest partnerstva, ljubav i midlife crisis i odlicna zakljucna diskusija, cak i kad me moderator (Daniel Leconte) ponekad iritira. Sinoc je bio odlican dokumentarac - kad se Nijemci preokrenu na zidovstvo, osobe price, motivi i sudbine, a veceras je navodno odlican francuski film "Jednog ljetnog dana" snimljen prosle godine, psiholoski triler.

Za one koji mozda u jednakoj mjeri obozavaju Umberta Eca kao i ja (jedino za sto bih digla kredit, osim za stan je i kako bih kod njega otisla na postdiplomski studij, onako, meni za dusu) u subotu u 17:30 je repriza odlicnog intervjua s njim
U nedjelju se uzme familija i ode van na zrak, ne gleda se tv, ali u ponedjeljak 16.04.2007 je odlican petodjelni serijal o granicama tijela - prva tema je o morskim i nadmorskim izazovima, a kasnije te veceri odlican dokumentarac (23.10) o djeci s ulice u Izraelu.

Tak, ima dvije osobe koje citaju ovaj blog i zamolile su me da pisem ovo za Arte tj. kaj sam sebi odabrala pogledati u sljedecih par dana, njih ovim putem pozdravljam. Tak ja sad idem po moje zastore i dekore za spavacu koji su prevalili daleki put iz Francuske, pa su bili na sivanju dosta dugo ( kod ovlastenog snajdera) i opeljesili moj racun na banci, ali sto sve covjek ne cini za malo luskuza.

- 16:11 - Komentari (26) - Isprintaj - #