JJA

utorak, 20.03.2007.

Flylady

Ili tajna zasto je kod mene pic pic. A nisam po prirodi uredna. Jok. Draze mi je citati knjigu, lezati u kadi i pijuckati vino ili razjati okolo. Pisala sam vec o flylady ovdje 18.01.2006 i ovdje 17.02.2006. Imam Sink Reflections.

Sistem koji se mozda na prvu loptu cini kompliciran. A nije. Uci vas da se bavite kucanstvom MANJE nego dosad a da isto izgleda BOLJE nego dosad.



Tajna je 31 pocetnih koraka. Mali koraci. Ali svaki dan. Umjesto da cistite i lickate cijelu subotu (hej, subote su bolje za nesto drugo) po sistemu crash and burn - vi sredite nakon posla svaki dan jedan cosak, 15 minuta dosta. U subotu vas ceka relativno sredjen stan. Na ostalo zazmirite.

Vas dom nije postao zapusten u jednom danu, pa ga ne morate ni slickati u jednom danu.

Prvi korak, na koji se vecina smije je isprazniti i ispolirati sudoper. To je sve sto trebate uciniti prvi dan.

I ponavljati dok vam ne prijedje u rutinu. Aha! Tu smo kod druge carobne rijeci - rutina. Znaci sistem kad bez obzira na stres, nemotivaciju ili nesto trece - funkcionirate na automatskom pilotu. Napravite nesto prije nego ukljucite mod - "ne da mi se".
Dakle, sudoper je pocetak. Onda vas cisti bljesteci sudoper pozdravi ujutro, umjesto onog starog punog zmazanog sudja, vi odmah bolje volje.



Drugi dan hop iz kreveta ispod tusa, ovo ce se zenama koje su u to doba vec na poslu ciniti besmisleno. Samorazumljivo. No drage moje, nije sve tako samorazumljivo. Kad sam bila izmedju dva posla, znala sam se, ne primjetivsi, do podne vuci u pidjami, onda bi me bilo sram postaru takva otvoriti vrata, onda bi po paket morala na postu, a bila sam doma u vrijeme dostave! Meni je tad zaista trebao netko tko ce mi reci - iz kreveta ne za comp, nego pod tus, obuci se i obuti, nasminkati, tko se sminka i tek onda zasjesti tamo gdje mogu provesti jako puno vremena a da ne primjetim.

Od tih 31 koraka http://www.flylady.net/pages/begin_babysteps.asp neke vec radite, neki ce vam biti smijesni, izostavite ih, preuzmite one koji pasu u vas zivot i u vasa uvjerenja.

I tako onda ide dan po dan, korak od proslog dana se ponavlja, sve dok ne postane navika. Ako ukljucite tu opciju, stizu vam dnevni podsjetnici u mailbox - tipa: popij vode sada! Iskljuci PC i izadji se prosetati. I slicno. Nesto sto svi znamo, a tako nam je tesko uciniti prvi korak.

Onda je vas dom podijeljen u nekoliko zona i odredjenu zonu bas detaljno sredite taj tjedan. Svaki dan malo. A ostale preletite. Ali nije frka. Vi znate, da cete najkasnije za mjesec dana izrotirati sve coskove i da nista nije zapusteno.

Zapravo vaznije od pukog glancanja je da raskrcite prostor. Jer ako imate puno stare, nepotrebne ili neprakticne krame, ne mozete taj prostor drzati urednim. Kaos je tesko organizirati. Najbolje ga se rijesiti. Pod kramom (clutter) mislim na cipele koje niste obuli par godina, na knjige koje ne volite i necete ih nikad procitati, na neke ukrase koji vam se nikad nisu svidjeli ali ste cijelo vrijeme bili prefini da bi ih eliminirali. Kad se rijesite takvih gluposti, vidjeti cete kako ce vam se zivotni prostor naglo povecati i prodisati.

Ono sto me mama naucila je - jedna nova stvar u kucu, stara od iste fele van. Recept koji provjereno radi yes

Glavni alat je timer. On vam dozvoljava da nakon 15 minuta PRESTANETE s poslom i bavite se necime sto vas zabavlja. Oni koji se cude kako se nista ne stigne u 15 minuta, cudila sam se i ja dok nisam probala. Za 15 minuta se napravi cudo toga! A smijes stati kad odzvoni, dakle prije nego se crknuto srusis na pod i pocnes se kleti da sljedeca dva dana ne diras nista. Ja sam kupila ovakve na e-bayu i pomazu mi i kad pisem nesto za posao pa svakih sat vremena to cudo zazvoni i podsjeti me da moram popiti vode i udahnuti friskog zraka.



Meni najkorisniji savjeti su bili, idi na vrijeme spavati. Jer ja ne legnem nikad prije jedan. A dizem se relativno rano i radim citav dan. I to onda jest problem.



Pomogao mi je i savjet o pripremi vecer ranije, onog sto cemo drugi dan obuci a ne slagati outfit u zurbi i pospana. Ili tako ocito a ipak ono sto eskiviramo i on i ja - vrati stvar odakle si ju uzeo. Ne vadi iz ormara vise nego mozes posloziti u sat vremena. Jer sto? Omete vas neki telefonski poziv ili posjeta, izvadili ste cijeli ormar na krevet, dolazi vrijeme spavanja, nemate snage ni volje sad to slagati mic po mic pa ili samo zgurate gdje je i bilo ili prebacite na fotelju gdje ce, kako se moja mama slikovito zna izraziti - cekati bozje milosti smijeh

Mene je znala demoralizirati ta izvucena KOLICINA pa sam ju ignorirala ( u smislu, preseliti cu se, sto ima veze wink) i tek tad ne bi napravila nista. Ovako da sam rekla - danas detaljno samo jednu ladicu, vjerojatno bih to i ostvarila. Ovo nije program o "cisti, kuha, peri" stepford je peace of cake za mene.

To je sistem koji kaze da sve ovo gore nece funkcionirati ako ne ucinite svaki dan nesto samo za sebe. Sitnicu. Ali mora biti.

Nemojte se primiti raskrcivanja stana, podruma, balkona ako ste sentimentalno rasplozeni. dapace morati bas JAKO DOBRO raspolozeni, naviti neku energicnu muziku i biti okrutni.smokin Pocnite s najgorim kutem stana, nekome je to dio gdje stoje dokumenti, nekome je to ostava, nekome je to ladica svastara - u koju ubacite sve ono za sto ne znate gdje bi s tim i ista ona koju se grozite otvoriti. Tko ima vise zivotnog prostora ima i prostoriju svastaru - to vam je ona u koju na brzaka ubacite sve sto treba maknuti i koju ni pod prijetnjom smrtne kazen ne bi pokazali gostima. Raskrcujte max. 15 minuta. Pretrpani dom ne dise. On gusi.

Prica frendica koja zivi preko bare da Amerikanke cesto pola dana provedu u pidjami (iskreno, nije to simptom rezerviran za prekobarce), odvezu dijete u skolu u pidjami preko koje su navukle kaput. Zelite li da vas se dijete sjeca kao rascupanog lika u pidjami? Koliko puta sam se krenula prekasno spremati (svatko ima svoje sidetracks - moj je komp) i sve na vrat na nos. Pod stresom. Oznojeni. Sve vam to ne treba.
Koliko puta izletite van bez dorucka? Auto vam ne pada na pamet voziti bez goriva. Sebe da. Uvedite zdrave navike za sebe i svoju obitelj. Da - to je sve flylady sistem.

Zajednicki dorucak kao miran pocetak dana. Ne mora to biti puno, ako niste tip od frustuka. Voce. Obican jogurt.

Stav je sve! Kucanski poslovi nece nikad biti pretjerano zabavni ali izmedju stava "jadna ja, opet brdo vesa" i stava "idem vidjeti sto cu srediti za 15 minuta, ne moram sve sad" je velika razlika. Koliko velika? Tocno jedna hrpa opeglanog vesa. Osobno, ne peglam vise 80% stvari. Otkad imam gospodju Svemirku (susilicu, svecano predstavljena na blogu, ima patent iron-free). Ako peglate redovito i niste manijak koji pegla donji ves, mozete vecinu stvari stisnuti u dva puta 15 minuta tjedno.
Dok sam jos peglala mnogo - dakle u zivotu before gospodje Svemirke (zivot dijelim na before i after nje) peglala bih odmah, dakle cim bi bilo suho. Ne zato jer sam posebno vrijedna, nego zato jer se velikih hrpa uzasavam. Do te mjere da me paraliziraju i tek onda mi se ne da. Dok je malo, dotle mi ne izgleda jako strasno.
Ne volim maratone. Osim filmske. I jos jedne. Ali ipak je ovo fini blog. A i sredili su me u Njemackoj, cujem da se prica po susjedstvu cerek.
Dakle ne volim ni maratone ciscenja, peglanja, nakuhavanja. Otkad sam na ovom programu nema potrebe za proljetnim ciscenjem. Cijelu godinu se cisti pomalo, i stalno je sve relativno o.k. A na proljece imam i pametnijeg posla od toga da si vikend time upropastim.

Kad sam tek nasla ovaj program na netu, citala sam samo, par tjedana. I razmisljala kak su svi tamo suc muc. I kak to nije za mene. I kak ja znam bolje. Je, ali sam ja bila ista ona koja je i dalje upropastavala subote ciscenjem, dok su te tamo suc muc flybabies imale fraj subote. Pa sam pomislila da nisu BAS TAK jako suc muc. I kaj reci, ostalo je povijest.

Imate jutarnju i vecernju rutinu - nema pravila, prilagodite ju svom nacinu zivota. I nemojte ju previse zakomplicirati. Jer onda ju necete napraviti. Znamo o cemu pricamo zar ne?wink
Recimo moja vecernja rutina je pogledati u rokovnik koji termini me sutra cekaju da znam kad sam doma, kad se otprilike klopa, pokupiti case po stanu a ima ih na svim nemogucim mjestima kao da nas je desetoro a ne dvoje?! Ukljuciti sudjericu, pripremiti robu za sutra itd. Jutarnja je - napraviti krevet (on), ako je suncano, odnjeti posteljinu na balkon da se sunca i zraci, pogledati sto cemo vecerati - jel treba sto odmrznuti ili kupiti na putu doma, srediti dokazni materijal - to vam je kad smo doruckovali i ne ostavimo sve na stolu.

Onda imamo CJ - control biljeznicu tj. fascikl. Nista komplicirano. Unutra su svi vazni telefonski brojevi, jelovnik za taj tjedan, kuponi, sitnice koje bi inace trazili po citavom stanu. To je plan navigacije. Kad mene nema po 7-8 dana, on se s tim super snalazi. To i je cilj CJ-a. Da se slucajno vama nesto dogodi da se netko na osnovu toga moze snaci i imati SVE VAZNE informacije na jednom mjestu i zbrinuti djecu dok vi ne stanete na noge. Svima vam zelim da ga nikad ne zatrebate u tu svrhu, ali problem je kad ga trebate a toga nema nego ima samo kaos oko vas.
Kaj je jos u mom? Doktor, zubar, sto bi po stanu htjeli napraviti a ne stignemo sad ali budemo, jer necemo zaboraviti - podsjetnik sto bi mogli uciniti kad dodjemo do novaca ili vremena. Najcesce obojeg. Tipa ofarbati hodnik, popraviti kvaku na vratima spavace. Ja to zovem - moj mozak u kuci, a najbolja stvar je kad mene nema, a nema me cesto, taj isti mozak moze i on upotrijebiti. Nema isprike da nije nasao. Sve je na jednom mjestu. Tam se zna naci i neprivlacnih poruka tipa - mene nema cijeli tjedan, ti uzivaj, budi dobar i operi prozore. Opere. U dva sata. Ostatak tjedna high life. Tam drzite svoje jutarnje i vecernje rutine u par tocaka, plan tjednog ciscenja - vi sami najbolje znate SLABE tocke vaseg stana. tamo iz zapisete i kad je zona na redu sredite. Znate ona mjesta gdje se stvari gomilaju a nitko ih nije tamo stavio! rofl Flylady to zove hot spots i u vecini slucajeva, dosta je da TO sredite i stan je odmah skoro pa super. Kod mene uvijek sto stvari na komodi u hodniku, a nitko nije. Nije on, pa ne bi on mene lagao LOL. Nisam ja, ta ne bi ni ja njega!cerek Mali je problem sto ne vjerujemo u duhove.
Tak, trebalo mi je par mjeseci ucenja, ali se ne sjecam kad sam zadnji put provela i djelic vikenda cisteci. Al se zato razletimo u petak po stanu, da nas samo vidite! Jedan mijenja posteljinu, drugi riba skoljke, prvi opet brise prasinu....
Vise ne pisem na post it kaj fali u spajzi, te ceduljice ionak zagubim, pisem to na onu metalnu plocu u kuhinji, taj papir se na kraju tjedna pokupi i pravac shopping.

Par uputa na tu temu http://www.flylady.net/pages/cjmain.asp



Meni pomazu jako i boje. Jutarnja rutina zuti papir, vecernja plavi. Koja je vasa vizuelna tehnika? Al cijeli taj fascikl vam je za nis, ako nemate svoju sretnu stranicu. Nju cete citati kad ste down. Kad je dan ljigav. Tamo stoje motivirajuce izreke, nabrojane sitnice koje vam dobro cine a kojih se ne sjetite tog trena kad vam je lose (na mojoj stoji...e necu vam to reci, ne moram vam bas sve reci). Uglavnom to vam je stranica prve pomoci. Tam moze biti slika vaseg djeteta dok je jos puzalo, slika cvijeta kojeg jako volite, rijeci vase najdraze pjesme, skuzili ste.

Jednu stranicu, koju cete onda zastiti folijom ispisite crvenim vodootpornim flomicem i tamo su svi vazni brojevi, recimo ovdje nitko ne prica hrvatski ali znali bi nazvati moju mamu u Hrvatskoj da zagusti. Zbog te stranice. Kak bi se sporazumjeli to je vec druga prica.
Tam ne pisati samo vama znane skracenice, nego ono sto ce svi razumijeti. Koga kontaktirati ako se vama nesto dogodi (meni posebno vazno, jer nemam ovdje nikoga od rodbine), brojevi auto osiguranja, elektre, brojevi kreditnih kartica -

nesto sto ce vam ustedjeti sate i sate trazenja, pogotovo u trenucima kad su minute vazne.

Ako bih morala sazeti poruku ovog sistema na jednu recenicu, onda bi to bilo - kad nam se nesto cini tesko, dosadno, obecajte si pokusati SAMO 15 minuta i ako je zaista tesko, smijete stati nakon tog vremena. U 90% slucajeva ostati cemo ipak duplo duze jer najtezi dio smo prosli, najtezi je i bio POCETI.

- 23:25 - Komentari (48) - Isprintaj - #