JJA

petak, 02.03.2007.

Kozmetika petkom...



Bas kao sto smo proslu cijelu godinu to radili s kozmetikom za lice/tijelo, tako cemo i sad prvo raskrstiti sa mitovima, kako bi neoptereceni istima mogli racionalno kupovati proizvode za kosu, a na kraju serijala cemo staviti pod lupu i najpoznatije koz. linije u ovom podrucju. Pogledati sto kaze öko test i slicno. Pogledati cemo kako i da li uopce, linije za vracanje prirodne boje kose djeluju...pogledati cemo sto bio linije za kosu mogu, a sto ne. Koji samponi rade tkz. bild up a koji ne, jel su za vas linije na bazi meda, algi, avokada, jojobe, crne smole (ako patite od peruti), moja generacija ce se sjecati od Malizie crvenog spreja oil non oil, dakle za koga je to a za koga nikako nije....pivska linija, bazni sampon koji priprema vasu kosu na smionije kemijske pothvate ili silber sampon koji skida zuckasti sjaj s plave kose...




Ima i poseban sampon za dugu kosu (zar ste sumnjali?). Kod Baslera mozete naruciti preko 30-ak razlicith probi za male novce i tek onda kupiti normalno pakiranje, a ako zelite ustedjeti i frizersko pakiranje.

Neki proizvodjaci kazu da su njihovi proizvodi bolji jer ne sadrze amonijak, peroksid i slicno, ono sto vam ne kazu je da njihovi proizvodi sadrze sastojke doduse drugog naziva ali istog ucinka i jednako stetne. Ono s cime proizvodjaci racunaju je da vi necete prepoznati te mozda manje prisutne u medijima sastojke, ali zato nista manje lose.

Mit je i da mozete zastiti kosu od stetnog djelovanja kemikalija iz boja, minivala jer da bi boja uopce primila ona MORA prodrijeti u vlas. Pisem o trajnoj boji za kosu.


Ujedno ova kataloska kuca ima i lose proizvode, cisto da izbjegnemo moguce nesporazume.

Vitamini u samponu ne znace nista za kosu, jer ih kosa nece apsorbirati, vitamini moraju dolaziti iznutra i u pravilu vam treba nekoliko tjedana kako bi se vidjeli rezultati, jer vam ni kosa ne raste vidljivo svakog dana, a promjene ce se vidjeti samo na njenom zivom dijelu, dakle onom koji ce tek narasti.

Oni koji citaju ovaj blog malo duze, znaju da skuplje ne znaci automatski bolje. Znaju da je jedino sto vazi –

lista sastojaka.
Bas o tome se najcesce laze. Nedavno na reklami za jedan regenerator kazu "ekskluzivni sastojci" – pogledala etiketu, a ono isti uvijek isti, dosadno isti, jesam rekla isti? standardni sastojci.
S druge strane cijela prica se vrti i oko pripadajuceg flaira – recimo odete u ekskluzivan salon i naplate vam sisanje od 80 eura, masazu glave i pakung sve skupa 135. I onda vam idu preporuciti Balea sampon. I vi bi bili iznenadjeni, zar ne? Dakle poradi ostajanja vjernim tom ekskluzivnom ozracju, vi i OCEKUJETE da vam preporuce skupe proizvode.
Ono sto vam nece reci je da svega par koz. multikompanija na svijetu posjeduju sve te linije i da su i linije iz supermarketa i te salonske u rukama istog vlasnika: L’oreal drzi Redken, Kerastase, Garnier, Procter und Gable drzi i Pantene i Wellu i mnoge ostale iskljucivo salonke linije.
Najcesce je upravo strucna frizerska ruka ono sto vasu kosu cini super a ne bas ta i ta linija.

Uz to linije koje su ajmo reci jeftinije zapravo najvise i trose na istrazivanje, recimo Revlon, dok male ekskluzivne linije nemaju love naruciti i platiti preskupa istrazivanja pa cesto u inovacijama kaskaju za ostalima, jer su svu lovu radije ulozili u marketing.

O ovome sam vec pisala, kad ste u frci a nema tople vode ni za lijek, ili nema vode uopce...NECE zamijeniti pranje kose ali ce biti bolje nego nista. Slucajno imam danas basler fotke, ovaj sampon za suho pranje ima od raznih proizvodjaca i svi su isti.



Muski vole biljne sampone, kakva pakiranja i mirise vole, to ste nedavno procitali na posebnoj temi o muskoj kozmetici.

Jos jedan urbani mit je i da su samponi iz drogerija slabiji, u salonima su koncentrati, recimo vecinu koz. firmi opskrbljava nekoliko istih dostavljaca sastojaka i svima njima prodaje iste sastojke (nema visoko vrijednih i onih manje) po istim cijenama. Eventualno se dobiva popust na kolicinu, a ekskluzivne linije kupuju manje (i prodaju manje) pa event. zbog toga imaju vise troskova oko sastojaka, a ne zato jer kupuju bolje sastojke. Istina je da vas frizer zna bolje izabrati koji tocno preparat vama treba ali to ne znaci da nema jednako dobrog negdje drugdje, po nekoj pristupacnijoj cijeni. Ono sto je plus salonskih linija, jest to da mozete prvo isprobati proizvod. Ali da bi zaista znale da je nesto efekt proizvoda, a ne sisanja ili feniranja i to obojeg profesionalnog, trebali bi otici u salon, dati si oprati kosu time i otici doma bez ikakvog dodatnog tretmana i onda usporediti kosu. Salonke linije nisu nista vise dermatoloske nego ostale, zapravo najkraca istina je da bas svaka firma na svijetu ima dobre i lose proizvode.

Neki kazu – svi kupuju taj sampon, mora da je dobar! Svi idu i u McDonalds – zakljucak donesite sami. Kod kupnje salonske linije imate pravo vratiti naceto pakiranje ukoliko niste zadovoljni, no koliko vas to zaista i napravi?
Ja prva ne. Odem radije u ducan i kupim novi sampon, a ovaj ceka i skuplja prasinu dok ne dodje na red fly lady akcija ili ga koristim za pranje finog vesa. Zene naginju skupljanju: sminke, sitnica, sampona. Firme i racunaju s tim da od 20 nezadovoljnih kupaca mozda svega jedan zaista i reklamira isti.

Onda ima cijeli jedan val – bio, organsko, prirodno. Ja prva volim bio snicle, bio jaja, ali nije sve sto je prirodno za sve dobro. Ili drugacije – vecina prirodnih sampona (postati ce vam jasnije kad vam pokazem sazetak öko testa) ima neke vrlo opasne sastojke.
Recimo neki preporucuju limun kao pravo malo wunder sredstvo (zapravo dobar dio pobornika prirodne kozmetike ce vam to preporuciti) – ima sampona na bazi limuna, nude se prirodni tonici na bazi istog. Moje je misljenje: limun stavite u salatu, ako bas morate njime istrljate laktove i stopala ali NE stavljajte ga na lice (nesto ste pogresno procitali o vocnim kiselinama) ni na kosu. Ukoliko ga stavite, ne cudite se peruti, lisajevima, nadrazenoj kozi.

Neki kemicari su se malo poigrali i uzeli jedan takav "bio sampon" i iz njega maknuli sve prirodne sastojke, on je bio i dalje jednako dobar sampon. Onda su u drugoj fazi maknuli sve sintetske sastojke i zadrzali samo prirodne – kosa oprana time je i dalje bila zmazana uz to i bezivotna, ima stvari kod kojih ima svrhe organski trend ali bas kao sve u zivotu i to treba uzivati s mjerom.
Meni je recimo maslinovo ulje (koje obozavam cerek i bez kojeg ne mogu zivjeti, kad se o klopi radi) isusilo kosu. Dobivam domace s Korcule. Probala sam i recept s majonezom – pripisujem to u mladenacke ludosti.

Usprkos velikom bio drive-u u drustvu upravo polyvinylpyrrolidone cini vasu kosu sjajnom i mekom, a ne kapljica lavande koju su ionako radi mirisa stavili u sampon.

Cesto cete cuti da su ti i ti rezultati potvrdjeni u znanstvenim studijama, za koje vi ne znate koliko su zapravo znanstvene, za koje niti jedan relevantan strucni casopis na tom podrucju nije cuo (svatko tko se dosad bavio objavljivanjem u znanstvenim medjunarodnim casopisima zna da se prolazi stroga procedura visekratke anonimne provjere prije nego se clanak odobri i to ipak daje neku afirmaciju tekstovima u istima).
Dakle vi ne znate tko je narucio i platio studiju (a bas o tome ovise i rezultati dobiveni iz iste ;-), a cesto kad i zatrazite uvid u te spektakularne studije odjednom ih ne mogu naci.

Neki kazu, mora biti dobro, pa patentirali su formulu. So what? Ja mogu sutra otici u patentni ured napraviti sampon od persina i banane, platiti prijavu i imati patent. To ne znaci nista, a najmanje da je proizvod dobar. Samo da je formulacija na neko odredjeno vremenko razdoblje moja i samo moja.

Ovo vam sve pisem da bi novce trosili na zaista bitne stvari u zivotu, a pri tom ne bili nista manje njegovani. Samo s pokojim novcicem vise u dzepu.

Ne morate biti vjerni jednoj liniji, to smo vec kod kremica razjasnili, dapace proizvodi koji rade SAMO potpomognuti s jos pet slicnih bocica i nisu nekaj posebno, da ne napisem nesto mnogo gore.

Ne kupujte spontano, kupujte planski i proracunato.
Spontanost ostavite za neke druge sfere. Zapisite sto vam je bilo lose, jednom pogrijesi svatko, ali ne morate dvaput istu gresku raditi. Ne nagomilavajte proizvode, i oni imaju rok trajanja, ne vjerujte reklamama, to su REKLAME, a ne dokumentarne emisije.
Na reklame je malo tko imun, inace ne bi firme na iste trosile milijune dolara, cesto se kozmetika za kosu usporedjuje s onom za lice – pa gle sampon od 15 eura uopce nije skup, krema me kostala 75! Sve se zbraja – sampon sim i tam, krema ova ona, i opet je prazan novcanik.
Cesto zavara i cinjenica da vam za kosu u pravilu treba manje proizvoda (dosta je sampon i regenerator), nego za njegu lica...pa kao smije malo vise kostati. Naravno da je i meni ugodno uci u neki prestizni salon i u elegantnom ambijentu kupiti elegatno upakiranu bocicu, ali to je uzitak kupovine koji nema direktne veze sa onim u bocici. Znam da bi svi najradije htjeli procitati sto da kupe a sto ne i s ceduljicom u ducan. Ali jedan dio posla morate odraditi sami. Citajte listu sastojka, usporedjujete. Nisam protiv skupih sampona, ali sam protiv skupih i losih.

Sljedeci put cemo ponoviti osnove biologije.

Za one u Njemackoj evo dobre adrese za povoljniju kupnju proizvoda za kosu https://www.ssl-id.de/hair-shop24.de/shop/index.html

Oni koje zanima iskljucivo kozmeticki dio, mogu ostatak teksta uredno preskociti jer nema veze s kozmetikom.

Moj cerek



Sokovi niks vise kupovni, samo natruhe voca ali prepuni secera i konzervansa, radim doma sama sokove, drze 2 dana u frizideru, za napraviti litru soka mi treba 2 minute.

Cak i za one koji ne vole voce mozda je lakse na brzinu popiti casu takvog soka nego pojesti 5 jabuka.
Uglavnom isprobane varijacije su:
- kila jabuka, svjezi celer i 4-5 mrkvi, druga varijacija – 2 paradajza, 1 mrkva, 1 celer (korijen) i 1 limun. Danas je na redu bio jedan ananas, 3 narandje, 3-4 kruske i pola limuna. Kad dodje sezona jagoda, malina, tresnji piti ce se crveni sokovi.

ARTE preporuke jer su neki to trazili:
(kao sto znate ne gledam nis ona reality sranja, za mene je to cisto ispiranje mozga, ali gledam sljedece stvari):

27.02 je bio Organopoly iliti business sa ljudskim organima, dokumentarac frisko napravljen, biti ce repriza, sinoc je bio klasicar Anna Boleyn, snimila, gledati cu za vikend kad popusti ova ludnica od radnih obaveza.
Odlican, informativan i najvaznije ne senzacionalisticki serijal o hrani buducnosti, sto cemo jesti za 50 godina? Sensual food, moral food, nature food...serijal ide u podne pola sata, tad radim, snimim.

Odlican dokumentarac jucer (ima repriza sutra ujutro), Sugar Town o starim deckima u Grckoj i vrlo domisljatom njihovom gradonacelniku http://www.arte.tv/de/suche/1472774.html

Veceras ima dokumentarac o tome kako zive nekadasnji laboratorijski majmuni, kako zive zivotinje u Tiergarten-u Schönbrunn i uvijek na web stranici u programu navedu kad je repriza i to su termini na koje se mozete pouzdati.
Odlicni su im i tematske veceri: veceras Sifilis - obicno jendut emu nastoje obraditi iz vise kuteva, zannstveni, populisticki, duhoviti, filozofski i uvijek o istoj ima mala diskusija zanimljivih sugovornika, sljedeci tjedan nove preporuke.
http://www.arte.tv/de/woche/244,broadcastingNum=631312,day=7,themaNumber=631312,week=9,year=2007.html

U ponedjeljak navecer o cuvenom novom berlinskom kolodovoru o kojem sam ovdje ne tako davno pisala.

Tko cita njemacki, odlicni blogovi na temu hrane, kad otkrijem jos koji stavim ovdje.

http://www.feinschmeckerblog.de/

http://www.winzerblog.de/

Vijest!
Za one koji zive u Austriji, od sad imaju Paula’s Choice austrijsku podruznicu (online). Za neke vazna vijest. Ja sam jucer tamo narucila moje mjesecne zalihe BHA 2 % za lice, te onog za tijelo, pa relief losion koji je odlicna za one koji se rodovito voskaju, pa njemu za brijanje...

- 17:04 - Komentari (32) - Isprintaj - #