subota, 31.05.2008.

Na zidu autobusnog kolodvora u Sarajevu...



... na obrisu bivše federativne republike prikucan je neustavni grb Federacije BiH.

- 07:21 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 30.05.2008.

Reklama



Violeta, inače sinonim za tariguz, svrstava se među najuspješnije poslijeratne bosanskohercegovačke brandove.
Kako bilo da bilo, reklama Violete tako dominira općinom Novo Sarajevo i to ni više ni manje nego sa zgrade sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta.

- 08:10 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.05.2008.

Azize Šačirbegović 16



Ovo je zgrada u kojoj živi moj prijatelj i predsjednik BiH Željko Komšić. I ja sam nekad stanovao u ovoj zgradi (četvrti prozor desno odozdo) a prva susjeda mi je bila mama Milana Pavlovića, bosanskog glumca, onog što glumi Dinu-tonca u seriji "Lud, zbunjen, normalan". Fina gospođa.
Kad je Željko postao predsjednik, zgrada je dobila kućicu s policajcem.

- 07:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 28.05.2008.

Volan od fiće, zupčanik od bicikla (s pedalom)



Dr. Nele Karajlić je doktorat pisao na temu nekakvog ražnja za janjetinu, više se ne mogu ni sjetiti kakvog, valjalo bi opet pogledati "Burek u svemiru".
Ova improvizacija na ovom roštilju možda i nije za doktorata, ali je u svakom slučaju vrijedna pažnje.

- 06:18 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 27.05.2008.

Neki bi to prosto tugom nazvali



D-mol je, kažu, najtužniji od svih tonaliteta, a mene je zaintrigiralo na ovom natpisu što je ovo stvarno d-mol hvat na gitari (a ako se pomakne kažiprst lijeve ruke samo za jedno polje niže, dobije se D-dur).
Kasnije sam razmišljao kakva bi atmosfera mogla biti u restoranu koji nosi po najtužnijem od svih tonaliteta.
Dobiješ SMS od djevojke: Nađemo se u D-mollu i već znaš što te čeka. sretan

- 07:54 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.05.2008.

Bosnian interceptor for sale



Foto by dr. Gadura

- 08:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.05.2008.

Bivša Njegoševa



Ima već i godina kada je Vlada preporučila lokalnim vlastima da se preimenuju ulice koje nose naziv po ustaškom "doglavniku" i potpisniku rasnih zakona u NDH. U Brodu je Budakova još uvijek Budakova, a tadašnji gradonačelnik je rekao da: "Budak nije bio rasist, njegov vozač je bio Židov".

- 08:04 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 24.05.2008.

Posjet veterinaru



Moj pas Tomo ima najgori karakter koji može pas imati. Namrgođen je, ljut je, čangrizav, pa onda je hiperaktivan, nenormalno dosadan i užasno plašljiv. Al šta ću s njim kad je moj i kad ga volim.
Iako, moram ga pohvalit, kod veterinara je bio ekstra miran i dobar, stoički je podnio bockanje u plećku. Čak je i veterinarka pitala: "A jel on uvijek tako miran?"
Eh, da bar je...

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 23.05.2008.

Cesarčeva



Jedan mi od ljepših ulica u Brodu, pogotovo kad zazeleni...

- 08:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.05.2008.

0-24



U Brodu mi fakat nedostaju trgovine koje rade 0-24, ili barem 06-01 kao ova moja lokalna na Grbavici.
Zanimljivo je ovo kako zatvore vrata i ostave samo ovaj mali prozorčić nakon 22h, a još je zanimljivije kako aposlutno SVI proture glavu koliko god mogu unutra, kao moj prijatelj Zoka na slici.
- "Dobar večer! Kolu lajt, tri sarajevske u konzervi i ronhil lajt!"

- 00:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 21.05.2008.

New Travnik Times - Puzarewo Zeitung



Grad je utemeljen 1949. godine za radnike novoosnovane tvornice MMK "Bratstvo", kada biva nazvan Novi Travnik (prema obližnjem starom gradu Travniku). 1980. godine preimenovan je u Pucarevo, po Đuri Pucaru, partizanskom heroju iz II. svjetskog rata. Staro, izvorno ime Novi Travnik vraćeno je 1992. godine. (wikipedia)

- 12:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 20.05.2008.

Crkva sv. Josipa



Prve godine kad sam došao u Sarajevo, nakon jedne pijanke u gradu otišao sam do kultnog sarajevskog fast-fooda koji nosi službeno ima "Tale", a neslužbeno i mnogo učestalije - "Trovač" s jednim svojim prijateljem, jedinim trenutnim Brođaninom uz mene kojeg znam da studira u Sarajevu.
Jeli smo onu užasnu pljeskavicu i gledali u ovu crkvu i svađali se oko toga 'čija' je ovo crkva. Ja sam uporno tvrdio da je to pravoslavna crkva, a on - katolička.
Na kraju sam ja neku slučajnu prolaznicu zaustavio i onako pjan pitao: - Oprostite molim vas, jel ovo katolička il pravoslavna crkva?
Odgovorila je samo kratko: - Kani me se, otkud da znam?!
Kasnije sam otkrio da je to fakat katolička crkva kako je i moj prijatelj-sugrađanin tvrdio.

- 22:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.05.2008.





Dobih na poklon tradicionalnu grčku rakiju, točnije tradicionalnu kretsku (kretljansku?) rakiju koja se zove "tsikogdia".
Nije loša, loza ko loza ili grapa što bi rekli braća Talijani. Kad sam ja onomad bio u Grčkoj, nisam si donio bocu nikakve rakije, al mi je zato kum donio iz Soluna koju godinu kasnije Ouzo, ono grčko zlo od kojeg mi se glava raspadala onih dana na Jadranu, pa kasnije na Peloponezu i u Ateni.
Metaxu onih dana nisam ni pio...

- 08:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.05.2008.

Sloga



Sloga je kultni sarajevski klub u koji me prvi put onomad uveo dr. Gadura još u periodu dok je gurao svoj studij u pravcu titule doktora.
Dok sam živio u svojoj prvoj studentskoj gajbi na Bistriku, Melek, moj tadašnji cimer, mi je pričao kako je Riblja Čorba imala svoj premijerni sarajevski koncert upravo u 'Slozi' i kako je raja bukvalo 'isfućkala' Boru kad je počeo pjevat "Lutku sa naslovne strane".
Pretprošli put kad sam bio u 'Slozi' (zadniji put je sada, kad je uslikana slika sretan), vodio sam Brođane na privremenom radu u Sarajevu na piće u kultni sarajevski klub. Tražio sam lozu, a konobar mi je rekao da je ovo establishment u kojem se ne služe 'takva pića'. Tada sam ga tražio da mi donese duplu dozu prvog najbližeg seljačkog pića do loze.
Donio mi je duplu vodku sretan

- 00:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 17.05.2008.

Moj je život Švicarska...



Ovu majcu sam dobio od kuma (klik na njegov novi Erlebnisgesellschaft-like blog) ljetos kad se vratio iz Züricha. Volim ju iz više razloga. Prvi je dakako što je poklon od kuma, a drugi je zbog više poruka koje nosi.
Prva je - Moj je život Švicarska
Drugo - mnoštvo plusića označava da sam pozitivan (ne HIV, dakako sretan)
Treće - neutralan sam.

Moj je život Švicarska
skoro pa savršen
k'o blistavi brilijant
vještom rukom izbrušen
imam sve sto poželim

(Dino Merlin, "Moj je život Švicarska", Sredinom, Intakt Records, 2000.)

- 07:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 16.05.2008.

Il si bos... il si hadžija

- 12:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.05.2008.

Naša stara privremena cimerica...



... se privikla na život na selu i osim spavanja glavna joj je zanimacija fight s mačkom koja ju uspješno izgrebe pa se cimerica povuče podvijena repa.

- 07:33 - Komentari (10) - Isprintaj - #

srijeda, 14.05.2008.

Srbija do Nordkappa



Ovaj plakat me privukao zbog naslova - "Evropska smotra srpskog folklora".
Obratite pozornost u gornjem lijevom uglu na Europu u bojama srpske trobojke.

- 21:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 13.05.2008.

Zastava



Zanimljivi fenomen isticanja zastave naopako primjetio sam samo u Bosni. Ovo nije izolirani slučaj, počesto se vidi naopako istaknuta zastava Bosne i Hercegovine, na automobilima za vrijeme svatovskih povorki, na privatnim kućama, pa čak se jednom napokao viorila i na zgradi predsjedništva BiH.
Takav način isticanja zastave je, barem u većini zemalja, zabranjeno odnosno kažnjivo djelo koje se klasificira kao "nepoštivanje zastave". Međutim vjerujem da ovdje velika većina građana ni ne zna koja je "prava strana", pa objese zastavu kako žele kao da je monokromatska, poput recimo zastave Libije.

ZAKON O ZASTAVI BOSNE I HERCEGOVINE

Član 6.

Nepoštovanje zastave Bosne i Hercegovine predstavlja kažnjivo djelo. Entiteti će usvojiti odgovarajuće propise u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

- 15:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.05.2008.

Hvala Ankari


Na mom brojilu za plin.

- 22:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.05.2008.

Hej, Grbavice, rano ljuta



Jednom prilikom mi je moj prijatelj Ramiz, Sarajlija s Grbavice i žestoki "Manijak", rekao kako je u ratu samo jednom zaplakao, i to zapravo po završetku rata kada se vratio na Grbavicu. Otišao je na stadion NK "Željezničar" i suzu pustio kad je vidio izgorenu drvenu tribinu i rovove na terenu.
Danas na srpsku okupaciju Grbavice 1992-1996 podsjeća tek još neki zaostali neoličeni zid s pokojim ćirilićnim grafitom.

- 15:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.05.2008.

Zelena flaša



Teško da se današnje mlade generacije u Hrvatskoj mogu sjetiti starih "teretnih" boca po JUS-u (a i moja starija mlada generacija), ali evo Sarajevska pivara još uvijek toči svoje pivo u stare 'zidarske' ili 'teretne' boce po jugoslavenskom standardu.
Danas se Karlovačko diči novom zelenom bocom, a prije se u svakoj gajbi "zalomila" barem jedna zelena boca, koja je zapravo kontrolna boca.
Razni su rituali postojali za zelenu bocu, od toga da bi se onome kome se "zalomi" zelena boca, trebao platiti cijelu rudnu za stolom pa nadalje.

- 15:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 09.05.2008.

Ženi nam se Vukota...



Nisam nikad ni pomislio da bi se u ćevabdžinici/aščinici mogla organizirati svadba, iako ideja sama po sebi ne izgleda loše. Doduše teško da bi se jedna šokačka svadba od nekoliko stotina zvanica mogla utrpati u ovakav interijer, ali za drugi ili treći brak, ova opcija nije uopće loša...

- 20:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.05.2008.

Naša nova privremena cimerica...


... je beba posavski gonič. Kad ne spava, bori se s mojim UTP kablovima i serucka po mojoj torbi.
A već iduće sezone lovit će divlje svinje po šumama ramskog kraja...

- 14:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 07.05.2008.

Kraljeva Sutjeska



Podignut u 14. stoljeću, jedan od najstarijih franjevačkih samostana u BiH kroz godine imao je burnu povijest. Rušen, paljen, obnavljan... današnji oblik dobio je nekad u 19. stoljeću.
Uz samostan u Rama-Šćitu, jedan mi od najljepših samostana u Bosni gdje sam prvi put uvidio prednosti možebitnog asketskog i kontemplativnog života u netaknutoj prirodi...

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 06.05.2008.

Hajdučki sastanak


Danas je Đurđevdan, pravoslavni, a ja sam kupio prigodni prašak za pranje rublja. sretan

- 20:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.05.2008.

Tuđe nećemo, svoje nemamo



Nekad osamdesetih kad su sarajevski New Primitives uveseljavali narode i narodnosti tadašnje SFRJ sa svojim "nusproduktom" Top Listom Nadrealista, bio je skeč o "tvornici čarapa i ključeva".
Pretpostavljam da se ovaj skeč rodio u popularnoj sarajevskoj Parkuši u neposrednoj blizini ulaza tvornice čarapa "Ključ".

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.05.2008.

Buredžici



Mi bi Hrvati rekli za sve pite da su burek (s mesom, sirom...) dok bi Bosanci rekli: "Sve su pite - pite, jedino je burek - pitac!"
Ako je burek pitac, onda ne znam što je buredžik.
Buredžik je inače delicija, burek koji se pravi sa zapečenom pavlakom (kiselim vrhnjem) i bijelim lukom. Nešto naprosto predivno, kako bi rekao moj prvi cimer: "To je toliko dobro da ja mislim da oni u to stavljaju kokain. Navučeš se užasno brzo na buredžike... ali zbog bijelog luka, oprostiš se od socijalnog života..."

- 09:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 03.05.2008.

Linija razgraničenja



Na vrhu Trebevića, linija je razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske. Tu prestaje Kanton Sarajevo, a počinje općina Istočno Sarajevo (bivše "Srpsko Sarajevo") i obrnuto.
Ovdje gore uvijek sjedi par švercera cigaretama koji prodaju raznorazne cigarete, najčešće rovinjski Ronhill i niški Marlboro. Ovo je nekad bilo idealno mjesto za švercere, zato što kada vide patrolu MUP-a RS, presele se koji metar na federalnu stranu, gdje ovi nemaju ovlaštenja. Kada dođe patrola MUP-a iz federalnog Sarajeva, onda se vrate nazad na srpsku stranu.

- 08:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 02.05.2008.

Desetka


Meni je malo duže trebalo da skotam o čemu se radi.
Dakle, kada u indexu dobijete desetku, orijentalna kafana "Index" časti gratis kavom.

Inače, na sarajevskom univerzitetu ocijenjivanje ispita se vrši ocjenama: 5 (nedovoljan), 6 (dovoljan), 7 (dobar), 8 (vrlo dobar), 9 (odličan) i 10 (odličan/izvrstan).
To je, dakle, jedna ocjena više od standardnog hrvatskoj sustava 1 do 5, stoga se desetka u indexu baš i ne viđa često, jer za nju treba dati preko 100% znanja.
Neki fakulteti su pak u duhu Bolognske reforme uvele američki sustav ocijenjivanja slovima od A do F, odnosno od F do A...

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.05.2008.

I penzionere varaju, zar ne?



Sretan vam prvi svibnja, međunarodni dan rada.

- 08:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #