Jazzie

ponedjeljak 23.04.2007. 12:44

Baš za mene!

Ako nešto mrzim, to su onda shopping centri vikendom - ogromna količina ljudi koji mahnito štancaju svoje kartice (debitne, kreditne, revolving, s odgodom plaćanje, GO, GO, GO...), roditelji s drečavom klinčadijom čija kolica mi obavezno zagaze na cipelu, gradske šminkericu u punoj ratnoj spremi... Financijska situacija mi je ionako u zadnje vrijeme poprilično jadna jer sve što zaradim utučem u stan, tako da osim namještaja i stambenih pizdarija, kupujem još jedino špecaraj/špežu.

Tako sam jučer završila prvi put i u Intersparu u City Centru One. Očekivala sam odlično opskrbljenu trgovinu, a dobila prosječnu. Ipak, posebne zasluge trebaju pripasati onome tko odlučuje kako će se stvari slagati na policama. Ako ta osoba ne zaslužuje Nobelovu nagradu, onda ne znam tko ju uopće zaslužuje... Interspar je jednostavno postavio takve standarde, kakve drugi dućani neće još stoljećima moći dostići i uvjerljivo mu pripada nagradu za najnelogičnije organizirani dućan u Hrvatskoj!

Općeniti razmještaj polica je vrlo zanimljiv jer vam ne omogućava da klasično radite krugove oko polica i na jednostavan način obiđete cijeli dućan, već su police postavljene i paralelno i okomito, i s različitim pomacima. Ono što je IKEA dovela do savršenstva, Interspar je sveo na najnižu razinu. Kao kupac, morala sam xy puta proći ista mjesta kako bi bila sigurna da sam stvarno sve pregledala, što je očajno iritantno. U globalu, bilo bi jako dobro kad bi oni našli način da na podu isrctaju putanju tj. strelice koje bi vam omogućile da stvarno obiđete cijeli dućan bez da neke police posjetite dva put – ako je to uopće moguće.

Razmještaj stvari je pak priča za sebe! Odmah tamo iza potkošulja ćete naći dječju hranu. Malo dalje je meso, ali ako mesom nastavite do salama lagano ćete preskočiti sireve koji su na suprotnoj strani. Rižini rezanci od Scottija su kod tjestenine, ali ako hoćete ostale dodatke za kinesku hranu, morat ćete otići par polica dalje, gdje ćete naći staklene rezance od drugog proizvođača (jeftinije btw.). Kada dođete do sokova vidjet ćete da nisu složeni po proizvođačima, nego po vrstama voća. Tako je ananas na jednoj strani police, naranča na drugoj, a negdje u sredini multivitamin. A šumsko voće? Pretraži cijeli policu, pa ćeš ga valjda i naći. Stalaže imaju više od 4-5 redova polica, što pak neke stvari čini nedohvatljivima za nas malecke. Mislili su oni i na to – sve vrste npr. sokova imate i na nižim policama, ali ako se tu ispraznila zaliha morate posegnuti za istim tim sokom koju policu više, koji metar dalje. Logično.

Mlijeko je složeno po % mliječne masti, a opet ne proizvođačima. Tako se prvo morate odlučit za % mliječne masti pa tek onda za proizvođača. Unutar određenog postotka mliječne masti logika je tražitražipaćešnaći. Pogotovo je zgodno kako su stavili one nestandardne postotke mliječne masti – naime, netko je valjda u školi imao problema s prethodnik-sljedbenik zadacima.

Između jaja i jogurtastih proizvoda, naći ćete neku digresijsku policu s plastičnim kutijama. Malo dalje, ista takva digresijska polica s aluminijskim kutijicama za pakiranje, usred mliječnih proizvoda. Igračke za kućne ljubimce su na dvije police – između njih naći ćete biljke: logično, tko voli životinje, voli i biljke. Aparatići protiv komaraca se nalaze na jednom mjestu, punjenja nisam uspjela otkriti gdje su, iako je teorija bila da su možda kod boja za farbanje zidova (komarci – mrlje na zidovima, kuiš?). Ako na odjelu čokolade želite pronaći finije bombonjere – a ne! One su tamo sastrane, pored mesa. Tko ima za meso, ima i za bombonjeru. Valjda.

Meni je jasno da je njima cilj prodati što više i da je psihologija čudnovata stvar. Ipak, stvarno ne mogu skužiti apsolutno nikakvu logiku u njihovom razmještaju polica i stvari na istima. Mora da su intersparovci koristili najsuvremenije tehnike data mininga za slaganje stvari u svojim dućanima. Mogu im samo reći da su upravo postigli da se dvoje kupaca više nikada neće vratiti kod njih u shopping. Sigurna sam da im nećemo niti faliti...
Komentari (56) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Pišite na:

How's it hanging?

Reklame i točka:

Outsourcing: