utorak, 10.02.2009.

Kate Moss



Manekenku koja se i danas aktivno bavi svojim poslom i još je uvijek jedna od najtraženijih, otkrila je na JFK aerodromu 1988. godine Sarah Doukas, utemeljiteljica modne agencije Storm. Prije devetnaest godina 14-godišnja Kate Moss ukrcavala se sa svojim ocem na let za London, kada joj je Sarah prišla. Tada ''ne previše revna učenica'' srednje škole u Londonu razmišljala je o tome kako bi mogla biti direktorica banke. Otišla je u nekom drugom smjeru i postala jednom od najljepših žena svijeta.

Pravim imenom Katherine Ann Moss, manekenka je rođena 16. siječnja 1974. godine u Addiscombe, Croydon u Velikoj Britaniji. Karijeru je započela snimanjem za britanski časopis The Face. S petnaest godina nosila je i svoju prvu reviju igrajući se Lolite za Johna Galliano. Sa 18 godina uslijedio je ugovor s Calvin Kleinom, kada je kao lice Calvin Kleina s Markom Wahlbergom odradila kampanju za donje rublje. Za parfem 'Obsession' istog dizajnera Kate se skinula. Klein je tada izjavio kako je ona ''simbol generacije''. U britanskom Vogueu prvi se put pojavila u siječnju 1993. godine, a samo dva mjeseca nakon toga dobila je i naslovnicu na kojoj se pojavljuje u Chanelovom ružičasto plavom topu. Kate Moss bila je sušta suprotnost supermodelima koji su devedesetih hodale pistama, poput Cindy Crawford, Claudije Schiffer ili Naomi Campbell, no osvojila je dizajnere i modne znalce. Iako relativno niska (svega 167 cm), Kate je godinama samouvjereno koračala modnim pistama.

No, ljubimica svijeta mode postala je najpoznatije i najkontroverznije lice ranih devedesetih, osobito zbog naglašenog 'heroin chica' koji je postao njezin zaštitni znak. Knjigu s vlastitim slikama Kate se ohrabrila izdati 1995 godine, a nazvala ju je jednostavno 'Kate'. U studenom 1998. godine užurbani ju je životni stil doveo u londonsku kliniku, gdje je završila zbog iscrpljenosti. Kada se oporavila, izjavila je kako se cijelo prethodno desetljeće nije trijeznila. ''Godinama nisam mislila kako ima išta loše u tome'', rekla je za Vogue s karakterističnom iskrenošću ubrzo nakon rehabilitacije. ''Svi smo se opijali na zabavama. Mislila sam da se dobro zabavljam, kao što i jesam. Ali otišlo je predaleko. Više ništa nije bilo normalno. Osjećala sam da me sve iscrpljuje.''

Nakon rehabilitacije i potpisivanja osam godina dugog ugovora s Calvin Kleinom, Kate je otišla stepenicu više pojavljujući se sve manje i manje na modnim revijama. U svibnju 2000 godine pozirala je sedmorici britanskih modernih umjetnika-fotografa za britanski Vogue, uključujući Tracy Emin, Sarah Morris, braću Chapman te Sama Taylor Wood. Američki magazin Business Age smjestio ju je 2000. godine na peto mjesto nabolje plaćenih svjetskih modela sa zaradom od 14,8 milijuna funti. Ove godine prema Forbesovoj ljestvici kotira još i bolje, nalazi se na drugom mjestu najbolje plaćenih svjetskih modela, odmah iza Brazilke Gisele Bundchen.

Svoju karijeru Kate je nedavno obogatila ugovorom s Topshopom za koji je dizajnirala kolekciju koja je izazvala veliki interes kupaca, ali i medija. Pojavila se i u nekoliko značajnih dokumentaraca o modi, a 1996. godine okušala se i u glumi, pojavljujući se u humorističnoj seriji 'French & Saunders'.

Katein privatni i ljubavni život isto je tako dobro dokumentiran kao i njena karijera. Povezivali su je s fotografom Mario Sorrentijem, gitaristom Spacehoga Antony Langdonom, umjetnikom Jake Chapmanom, glumcem Leonardo Di Caprijem, te Evan Dandom. Pa ipak, njena javnosti najpoznatija veza zasigurno je ona s glumcem Johnny Deppom s kojim je hodala tri godine, od 1994. do 1997. Prvi i zasad jedini put, Kate je postala majka u rujnu 2002. godine. U vezi s urednikom Dazed & Confused Jefferson Hackom, Kate je rodila djevojčicu Lilu Grace. Par se razišao kada je djevojčica imala dvije godine, 2004. godine. Posljednja ozbiljna veza bila je ona s britanskim glazbenikom Peteom Dohertyem. Iako su se u siječnju pojavile informacije kako se slavni par vjenčao na Tajlandu, takva su nagađanja kasnije opovrgnuta. Unatoč imidžu lošeg dečka, čini se kako su se svi pomirili s činjenicom da je Pete taj. Sve dok nedavno nije viđen kako u društvu jedne manekenke napušta klub. Čini se kako je to bila kap koja je prelila čašu, jer Kate otad ne želi čuti za njega. Iako je njihova veza prebrodila veliku prošlogodišnju kokainsku aferu, ljubomoru nije mogla.

Kao što je već spomenuto, proteklu godinu Kate je uspjela obilježiti jednim od najvećih skandala u svijetu mode. Njezina kokainska afera punila je stranice i stranice dnevnog i inog tiska. Naime, u javnost su procurile snimke na kojima se jasno vidi kako Kate konzumira kokain u nepoznatom klubu. Iako su u početku uslijedili otkazi višegodišnjih sponzorskih ugovora, manekenka se poput prave mačke s devet života i iz ovoga skandala izvukla. Prijavila se u kliniku i prošla proces odvikavanja, a svim prijateljima, suradnicima i poslovnim partnerima se javno ispričala zbog svog ponašanja. Nakon toga, prva joj je pomogla prijateljica dizajnerica Stella McCartney, a zatim su se počeli pojavljivati i novi ugovori i suradnje. Iako je izgubila nekoliko vrlo unosnih ugovora, Kate Moss se nakon svega nekoliko mjeseci oporavila i možda još uspješnije nastavila svoju karijeru.

Izvor: www.moda.hr

- 20:48 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Veljača 2009 (33)
Siječanj 2009 (26)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Sve vezano za izgled i ljepotu, make up i modu, korisni članci, savjeti...