utorak, 29.11.2011.

Božić dolazi, a ja bana ne vidim od šatora

Miris ušećerenih badema proteže se trgom, božićna atmosfera osjeća se po gradu, svijetla nas mame da šetamo gradom i uživamo.. I zašto onda moramo imat plastični šator na svakom većem trgu?? Zašto ne možemo imati normalne drvene kućice, kao u svim većim gradovima, koji drže do sebe? Nije mi stvarno jasno, zašto bismo naš lijepi trg, htjeli pretvoriti u seoski sajam i to baš u najlijepše doba godine. Pitam se, tko dopušta takve nakaradne šatore? Mislim da bi se kod uređenja gradskih trgova, ipak trebali poštovati neki estetski kriteriji ili da bi se gradski oci trebali konzultirati sa stručnjacima za uređenje, jer ovo stvarno nema smisla. Kome je gušt, navečer prošetati gradom,kad moramo vozit slalom između šatora, pozornica, drvenih kućica, a od cijele površine trga, ostaje nam dva metra kvadratna na kojima se svi nalazimo. Sve bi to čak i bilo razumljivo,da grad ima neke koristi od toga pa me još dodatno iznenadilo, da se najam na glavnom zagrebačkom trgu cijeni sa manje od tisuću kuna na dan , što je stvarno premalo za takvu lokaciju. Ali imamo se mi čemu veselit, vidjet ćemo mi našeg bana opet..negdje u trećem mjesecu ;)

- 00:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.11.2011.

Izborne kampanje

Nakon što sam pročitala zadnju izjavu Jadranke Kosor, kojom pompozno najavljuje poskupljenje struje, ako Kukuriku koalicija dođe na glas, pomislila sam da su ti političari zbilja izgubili kompas.. Umjesto da nam predstave svoje programe, uvjere nas da su oni baš pravi izbor, koncentrirani su samo na međusobno blaćenje, na principu "moj tata je jači od tvog" , kojim se koriste djeca u predškolskoj vrtićkoj grupi. Žalosno je na što smo spali, dok nam je zemlja na koljenima, da se na takav način provodi izborna kampanja, iako je to, nazvati tako, uvreda čak i za kampanju promocije novih "pampersica" .Bez glave i repa mi se čini najprimjereniji naziv. Najžalosnije od svega je to što se troše ogromne količine novaca, koje bi u ovim trenutcima bili potrebniji doslovno bilo gdje drugdje. I još valja naglasiti da je ovo sigurno najkraća izborna kampanja,a ujedno i najnekreativnija,jer sve što se vrti, viđeno je već odavno. Da se barem isplati pa da i mi građani imamo neke koristi od svega, ali, nažalost, čini mi se da što god odabrali, bit će krivo. Iskreno se nadam boljoj budućnosti, iako se ona čini jako daleko. U ovo, izborno vrijeme, kada nam političari iskaču iz pašteta, jedino što mi ostaje je poručiti svima- Što nam Bog da i sreća junačka.


- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.11.2011.

DiSnEyLaNd

Za nedavnog posjeta Parizu,zajedno s prijateljicama, odlučila sam posjetiti Disneyland.. Tvornicu dječijih snova i mašte ,smještenu nedaleko Pariza. Od centra Pariza do Disneylanda najednostavnije je doputovati vlakom,koji vozi svega tridesetak minuta i košta 7,50 € . Iako smo mi već u nekim godinama, kada Mickey i Minnie ne igraju neku veliku ulogu, nije se moglo sakriti da smo uzbuđene, ko i sva ostala djeca, koja su nestrpljivo čekala ulazak u park. Inače, to su zapravo dva parka, jedan koncipiran kao zabavni park, a drugi kao Disney studio u kojem se može vidjeti kako se izrađuju crtići, rekviziti, pogledati predstava s pjesmama iz crtića popularnog Walta. Moram primjetiti da vožnje, koje se nalaze u zabavnom parku i nisu baš dječja posla, već za one malo jačeg želuca. Naravno, po cijelom parku nalaze se suvenirnice, u kojima se privjesci,šalice i majice s logom Disneylanda plaćaju suhim zlatom,ali zato je ponuda hrane i pića vrlo raznolika i poprilično pristupačna. Vrhunac dana je velika parada, koja se odvija dva puta dnevno, za vrijeme koje svi likovi skakuću,plešu i pjevaju po "glavnoj ulici". Posebno mi se svidjela vožnja brodićem, u kojoj se mogu upoznati različite rase i kulture,a zove se "svijet u malom ". Ipak, postoji i jedna zamjerka, a to je naravno preskupa cijena karte, koja čak i sa studentskim popustom, iznosi visokih 58 €, što je stvarno skupo,ako se uzme u obzir da karta za Louvre košta 10 €. Sve u svemu , na putu kući bila sam sretna i zadovoljna,ali ipak osjetno lakšeg novčanika.



Ima puno slika pa uživajte u slideshowu ;)



Disney parada
- 22:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 12.11.2011.

Louvre je't aime

http://www.blog.hr/img/hr/system/blogeditor-button-pogledaj.gif




Louvre je sigurno jedan od najvećih, ako ne i najveći muzej na svijetu, koji se nalazi u samom srcu Pariza. Svoje zbirke sve od egipatskih, etruščanskih, orijentalnih, pa do današnjih modernijih umjetnosti, Louvre je udobno smjestio u bivšu kraljevsku palaču. Najpoznatije djelo, koje se nalazi u Louvreu je zasigurno Da Vincijeva "Mona Lisa".
Manje je poznato da se u Louvreu čuva i "Hamurabijev zakonik", prvi takav, sačuvan dokument ( iako se radi o kamenu na koji su uklesani zakoni) u povijesti.


Nedavno sam ga posjetila i ostala oduševljena. Muzej je ogroman, proteže se na 60 600 četvornih metara u kojima se nalazi preko 65 000 umjetničkih djela,a na ulazu je postavljena poznata staklena piramida.
Piramida je "nadodana" Louvreu 80-ih godina. Na ulasku u Louvre, vjerojatno će vas dočekati ogromna gužva, jer nema tog godišnjeg doba ili vremena kada se u Louvre ne slijevaju rijeke posjetitelja, a kad uđete,nema šanse da budete tamo manje od pola dana !
Muzej je prepun povijesnih kipova, slika i ostalih umjetnina.. jednostavno je nemoguće pobrojati i nabrojati sva slavna i neprocjenjiva umjetnička djela, koja se tamo nalaze. Najveći dojam na mene ostavila je egipatska umjetnost i naravno Napoleonove sobe u kojima je izložen salon slavnog cara.

Sve je prepuno baršuna ,satena, ma luksuza svih vrsta. Kada smo napokon stigle do najpoznatijeg djela cijelog Louvrea, slavne " Mona Lise", ostala sam razočarana..Slika je puno manja ,nego što sam očekivala,a i nema šanse da joj se približiš na manje od dva metra. Zapravo , čini mi se da je malo nepošteno ,s obzirom na sva djela, koja se nalaze u Louvreu, svi na kraju pričaju samo o " Mona Lisi" , iako se tamo npr. nalazi i kip "Nika iz Samotrake" .
U svakom slučaju, u Louvreu je prekrasan, a ovim putovanjem u Pariz oduševljena sam u potpunosti.

- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.