29.03.2007., četvrtak

Čuda Ivana Pavla II.

Na zaključivanju biskupijskoga dijela procesa za proglašenje blaženim sluge Božjega Ivana Pavla II, koji će se 2. travnja, na dan Papina preminuća, obaviti u bazilici Svetoga Ivana Lateranskoga u Rimu, bit će nazočna sestra koja je po zagovoru blagopokojnoga Pape čudesno ozdravila od neizlječive bolesti, kazao je postulator msgr. Slawomir Oder.

Moramo pamtiti – pojasnio je msgr. Oder – brzinu ovog procesa, koji je vođen imajući u vidiku narodni zahtjev "svetac odmah“, očitovan u brojnim prigodama. Brojna su očitovanja milosti primljene po zagovoru pape Wojtiłe, brojne milosti se odnose na djecu rođenu u teškim uvjetima, zahvaljujući čudesnom Papinu zagovoru.

U dvorištu će rimskoga vikarijata 2. travnja biti otvorena izložba "Totus Tuus“, zbirka crteža povećana liku Ivana Pavla II. Nanni Tedeschi, dirnut Papinim tihim krikom na Cvjetnicu, prikazuje Papin život počevši od njegova djetinjstva sve do njegove posljednje zamolbe: "Pustite da se vratim Očevoj kući“. (rv)

- Komentiraj (4) - Isprintaj - #

27.03.2007., utorak

U petak druga obljetnica smrti Ivana Pavala II.

Postulator kauze sluge Božjega Ivana Pavla II. Mons. Slawomir Oder, postulator kauze sluge Božjega Ivana Pavla II. dao je izjavu za javnost na službenoj internetskoj stranici Postulature, najavivši kako će se na drugu obljetnicu preminuća sluge Božjega Ivana Pavla II., u petak, 2. travnja održati, u bazilici Svetog Ivana u Lateranu, zaključna sjednica biskupijskog postupka o životu, krepostima i glasu svetosti ovoga sluge Božjega.

Svečanost će imati javno obilježje, jer se radi o čisto sudskom činu, kojem će prethoditi molitva Šestog časa. Spisi sabrani sa strane Suda bit će predani Kongregaciji za kauze svetih. Uz to, Kongregaciji će biti predani i dokumenti vezani uz izvješće Povijesne komisije.

Spontana svjedočanstva koje je zaprimio Postulator, bit će korisna za utvrđivanje glasa svetosti, koji zajedno sa životom i herojskim vježbanjem kreposti, čine predmet biskupijskog postupka. Ova svjedočanstva sadrže većinom mišljenja o svetosti kandidata ili milosti koje osobe dobivaju po zagovoru sluge Božjega, a radi se o materijalnim i duhovnim milostima.

Postulatora mons. Oder također je naglasio kako nije moguće odrediti datum beatifikacije, a još manje kanonizacije pape Ivana Pavla II. ''Nije zadatak postulatora pretpostavljati o mogućoj izmjeni tradicionalnog hoda kanonskog postupka. Vrijeme postupka važno je doživljavati kao vrijeme prikladno za bolje upoznavanje života, nauka i duhovne poruke sluge Božjega. U postupcima vezanim za utvrđivanje življenja herojskih kreposti za zaključenje hoda prema trenutku beatifikacije traži se čudo'', rekao je postulator Oder i naglasio kako će u petak biti zaključen postupak 'Super miro' o mogućem čudu nakon smrti, u slučaju ozdravljenja francuske redovnice koja je bolovala od Parkinsonove bolesti. Tek poslije toga datuma odgovorni biskup za istragu kauze dopustit će objavu detaljnih informacija o tom slučaju.

Prisutnost glasova protivnih postupku nije ništa drugo nego evanđeoski čin. Ne treba iznenaditi postojanje takvih glasa koji nisu u skladu sa prevladavajućim mišljenjem o svetosti Ivana Pavla. Lik Pape je bogat, jer je dugo bio prisutan u životu Crkve i povijesti. Razumljive su dakle i različite reakcije osoba prema njemu, stoji u izjavi postulatora mons. Slawomira Odera. (kž, hkr)

- Komentiraj (2) - Isprintaj - #

26.03.2007., ponedjeljak

Uvjerenje u svetost Ivana Pavla II.

Ogromno je iščekivanje vjernika vezano uz zaključenje biskupijskog postupka u kauzi za proglašenje blaženim sluge Božjega pape Ivana Pavla II.

Naime, u ponedjeljak, 2. travnja, na drugu obljetnicu preminuća Ivana Pavla II., u 12 sati, u bazilici Svetoga Ivana Lateranskoga, obavit će se obred zaključenja, a papa Benedikt XVI. će popodne u 17 sati i 30 minuta u bazilici Svetoga Petra slaviti misu zadušnicu za svoga ljubljenog prethodnika.

Osvrnuvši se na zaključenje postupka kardinal Camillo Ruini, Papin vikar za Rimsku biskupiju, rekao je kako s osjećajima zahvalnosti Bogu proživljava ove trenutke; približili smo se trenutku koji smo radosno čekali. Svi smo priznali svetost Ivana Pavla II. Naravno, kanonski proces ima svoja pravila, ali brzina biskupijskoga postupka upravo potvrđuje uvjerenje u njegovu svetost, istaknuo je kardinal.

Na upit što ga se najviše dojmilo u ove dvije godine, kardinal Ruini je rekao kako je to vrlo veliko sudjelovanje vjernika i ogromna posjećenost groba pape Wojtyle, nadodavši kako neprestano hodočašćenje svjedoči trajan i dubok odnos.

Ivan Pavao II. je osobno slijedio Isusa, stoga je uvjerljiv njegov poziv da se nasljeduje Krista, jer je on bio živi uzor u nasljedovanju. Govoreći o odnosu Rimljana i Ivana Pavla II., kazao je kako ga se dojmila neposrednost njegove ljubavi prema gradu. Papa je, pročitao sam u nedavno objavljenoj knjizi kardinala Dziwisza, uvečer prije zatvaranja prozora uvijek blagoslivljao grad, a s druge pak strane narod je na neposrednost odgovarao neposrednošću; u to sam se bezbroj puta uvjerio po župama i u drugim okolnostima, istaknuo je kardinal Ruini i dodao kako je Ivan Pavao II. imao veliko povjerenje u Crkvu u Italiji, ali je od nje zahtijevao da posve prihvati izazov nove evangelizacije i da bude uzorni protagonist nove evangelizacije u Europi. (kž, rv)

- Komentiraj (6) - Isprintaj - #

Portal Križ života
< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv





Na ovom blogu možete pronaći tekstove, vijesti i zanimljivosti vezane uz papu Ivana Pavla II. Naši suradnici prevodit će vijesti s drugih jezika. I vi se možete uključiti kao prevoditelj ili prevoditeljica. Javite nam se!

Želite li nam pisati, slati komentare ili surađivati, javite se na e-mail: ivanpavao2@gmail.com. Također Vas pozivamo da napišete svoja svjedočanstva o papi Ivanu Pavlu II. i pošaljete nam na e-mail kako bi smo vaše tekstove mogli objavljivati na blogu!



Kada blaženi?:
Protiv nagađanja o tijeku beatifikacije Ivana Pavla II.

Čudnesno ozdravljenje francuske redovnice:
Svjedočenje o čudu po zagovoru Ivana Pavla II.

Zrinkino svjedočanstvo:
Papa i ja

Reportaža iz Vatikana:
Prva godišnjica Papine smrti

Rušenje komunizma:
SAD je s Wojtylom dijelio tajne informacije

Nekonvencionalni Ivan Pavao II:
Papa sa smislom za humor

Rođenje, život, atentat, pohodi Hrvatskoj, smrt:
Biografija pape Ivana Pavla II.

Biografija pape Ivana Pavla II.

Videoprezentacija posvećena papi Ivanu Pavlu II.

Blog je pokrenut s namjerom da dokumentiramo, analiziramo i informiramo o tijeku procesa za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Ivana Pavla II. Na blogu ćete također moći čitati ostale vijesti i zanimljivosti iz Hrvatske i svijeta vezane uz blagopokojnog Papu.

Voditelj projekta je portal Križ života.


ivanpavao2@gmail.com

O, Sveto Trojstvo, zahvaljujemo ti što si Crkvi darovalo papu Ivana Pavla II. te je u njemu zasjala nježnost tvoga očinstva, slava križa Kristova i sjaj Duha ljubavi. Pouzdajući se sasvim u tvoje beskrajno milosrđe i u Marijin majčinski zagovor, on nam je pružio živu sliku Isusa dobroga pastira i pokazao da je svetost, kao najviši oblik redovitoga kršćanskoga života, put kojim možemo postići vječno zajedništvo s tobom. Daj nam, njegovim zagovorom, po tvojoj volji, milost što je molimo, nadajući se da će on uskoro biti ubrojen u broj tvojih svetih. Amen.

(S crkvenim odobrenjem)

Portal Križ života
www.kriz-zivota.com

Postulatura za proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II.
www.vicariatusurbis.org

Ivan Pavao II. u Hrvatskoj
www.papa.hr

Informativna katolička agencija
www.ika.hr

Komentari On/Off

Portal Križ života
web statistics