.quoted{margin: 0;padding: 0px 10px 0px 10px;margin: 15px 0px 15px 0px;border-left: 6px solid black;border-right: 6px solid black;color:black;} -->

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari DA/NE

Evo kakvu poruku Jon Bon Jovi šalje narodnjacima:
O meni...
zovem se iva.imam 13 godina
i idem u 7a razred!
obožavam životinje,volim svoje
frendice (a naj frendice u mi tena i
vero),mrzim umišljene ljude!
Slušam rock i metal ali se ne ponašam
kao da sam nekakva metalka ili rokerica!
Naj grupa mi je Bon Jovi...



Bon Jovi Lyrics
Lost Highway Lyrics

bedzevi.com,button,badges,priponke,Sanjin dizajn


bedzevi.com,button,badges,priponke,Jing jang


bedzevi.com,button,badges,priponke,Metallica


bedzevi.com,button,badges,priponke,Sponge Bob


bedzevi.com,button,badges,priponke,Get drunk and fuck shit up!


bedzevi.com,button,badges,priponke,Anti Flag


bedzevi.com,button,badges,priponke,Fuck off!




Od navedenih grupa naj je...
Bon Jovi
Blink 182
System of a down
Metalica
Iron maiden
pollcode.com free polls

Linkovi

Counters
Counters


Blog.hr
Blog serves
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Forum.hr
Monitor.hr
Blogove koje posjećujem:
Tena
Tonka
Lucija
Pišite mi na e-mail:iva2525@net.hr
Novi blog





















petak, 18.01.2008.

KORAT MAČKA - Zelenooka ljepotica traži nježnost i pažnju

Iako u Hrvatskoj sve više ljudi ima rasne mačke, po katalogu s međunarodnih izložbi koje se održavaju nekoliko puta godišnje vidljivo je da ipak dominira samo nekoliko vrsta – najviše je perzijskih mačaka, zatim britanskih i ruskih modrih mačaka, maine coona i exota.

Pored svetih birmi, čiji je broj narastao u zadnjih nekoliko godina, ali se na žalost nije povećao i broj njihovih uzgajivača, pojavila se i ragdoll mačka. Egzotičnih i rijetkih vrsta u Hrvatskoj gotovo pa i nema. Na izložbe ih donesu u pravilu talijanski, slovenski ili austrijski uzgajivači.

Stoga ljubitelje mačaka veseli kad se u zemlju donese neka nova vrsta. U Zagrebu tako živi, kod nas vrlo rijetka, a možda i jedina, dvogodišnja ženka korat mačke. Korat mačke su kratkodlake, vitke, orijentalne građe i plavkastog krzna.

Uzgajivači korat mačaka žele vrstu održati što čišćom pa je stoga strogo zabranjeno križanje korata s bilo kojom drugom vrstom. Važno je također znati da su korat mačke vrlo rijetke i to ne samo u Hrvatskoj nego i u njezinoj pradomovini Tajlandu.

Tamo je poznata pod nazivom 'Si-Sawat', vjesnik sreće. U knjizi 'Pjesme o mačkama', koja je nastala u kasnom srednjem vijeku, korat je opisana kao mačka glatkog krzna 'vrhova poput oblaka, a korijena poput srebra, očiju sjajnih poput kapi rose na lotosovu lišću'.

Iz Tajlanda su krajem 19. stoljeća najprije dospjele u Sjedinjene Američke Države, a od tamo su se kasnije rasprostranile diljem svijeta. Te mačke se jako vežu za ljude, iznimno su privržene i trebaju puno ljubavi, pažnje i druženja. Izuzetno su inteligentne i može ih se naučiti nekoliko radnji – uz ostalo donošenje predmeta i hodanje na uzici.

Korat ima srcoliku glavu s velikim i visoko postavljenim ušima. Oči su joj velike, zapravo prevelike za njezino lice i orijentalnog oblika. Krzno je kratko i meko, a kako nema potkrzna, priljubljeno je uz kožu.

Među uzgajivačima je posebno cijenjena prava plava boja krzna, koja je najsvjetlija kod korijena dlake, a na vrhu postaje srebrna. Uz to, na izložbama najbolje prolaze one koje imaju čisto zelenu boju očiju. No ta boja se u potpunosti razvija od druge do četvrte godine života.

Zato se često događa da mačići imaju oči boje ambre. Nedavno su uzgojene i korat mačke ljubičaste boje. Kratko krzno ne zahtijeva preveliku brigu – dovoljno ga je jednom tjedno iščetkati četkom od svinjske dlake.

Kad se mačka linja, a to je u pravilu dva puta godišnje, može se upotrijebiti i gumena četka ili rukavica s kojom se odlično skida otpala mrtva dlaka. Potrebno je također redovito podrezivanje pandžica i povremeno čišćenje ušiju.

To treba obaviti vrlo nježno i nikako i nikada štapićem nego navlaženim komadićem pamuka. Navlažiti ga se može običnom vodom ili, ako je potrebno, posebnom tekućinom za čišćenje ušiju.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



- 19:39 - Comment To Me... (2) - Print... - #


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.