istra istria istrien

Istra, Istria, Istrien !

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Istra, Istria, Istrien
Blog o događanjima, novostima, recenzijama te ostalim
informacijama vezanih za Istru !

Arhiva bloga
................................................................
Istrablog info

istrablog@gmail.com
................................................................
Technorati Profile
Boingboing
................................................................

Google Web istra.blog

istra.blog directory
Info Croatia - blog
Pišete o povijesti, slikarstvu, glazbi, sportu, pišete o svojem kraju, o krajevima kroz koje ste prošli ili ih tek želite upoznati, pišete o ljudima i događanjima iz vaše sredine ... – pridružite se, postanite i vi dio tima.
Prijava

Istra na Info Croatia
..............................
Istra (hrv):
Istra
Info Croatia-blog
Apartments Fazana

Istra (it):
Istria info

Istra (de):
Istrien urlaub

Istra (en):
Travel Istria
............................
Blogovi & bloggeri!

Istra bloger

Strani:
Istrien
Istra
Croazia-Istria
Istria

Vremenska prognoza
Vremenska prognoza Istra


..............................

.............................. .............................. ..............................

Arhiva bloga
..............................
Blog directory:
Kroatien
optimizacija web stranica



Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory



expatriate

Blogarama - The Blog Directory

Directory of Travel Blogs

blog search directory

..............................

20.04.2006., četvrtak

Šparugijada - Lovran od 15.04 do 23.04. 2006

U Lovranu se od 15.04 do 23.04. 2006 održava festival šparuga ili popularnije Šparugijada. U
tom terminu u većini ugostiteljskih objekata lovranštine nude se specijaliteti od divljih
šparuga.

Završna fešta će se održati u subotu 22.04.2006 na trgu ispred crkve Sv. Jurja gdje će se
u 18h i 20h posjetiteljima nuditi fritaja sa šparugama spečena od 1000 jaja i 30 kg šparuga.

Mjesta u Lovranu gdje se mogu probati jela od šparuga:
Hoteli:
" Villa "Astra", Viktora Cara Emina 11, +385 51 294 400
" Hotel "Excelsior", Maršala Tita 15, +385 51 292 233

Restauranti:

" "Kvarner", Maršala Tita 65, +385 51 291 118
" "Knezgrad", Trg Slobode 12, +385 51 291 838
" "Riviera", Maršala Tita 36, +385 51 291 262
" "Lovranska Vrata", Stari grad 54, +385 51 291 050
" "Bellavista", Stari grad 22, +385 51 294 461
" "Stari Grad", Trg Slobode 5, +385 51 293 807

Pizzerije:
" "Delfino", 26. divizije 4, +385 51 293 293
" "Oaza", Maršala Tita 37, +385 51 292 674
" "Stanger", Maršala Tita 128, +385 51 291 154

Konobe:
" "Bojana", Liganj 79, +385 51 292 609
" "Lovranska Draga", Lovranska Draga 34, +385 51 292 720
" "Oraj", Tuliševica 64, +385 51 294 400
" "Stubica", Stari grad 25, +385 51 293 412

ŠPAROGA - Asparagus officieales

Naziva se još i: špargla, beluš, mekostruk, kalenac, vilina metla.
Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se samo mladi izdanci slatkastoga mirisa i okusa, bjelkaste boje. Raste samoniklo i kultivira se. Kultivirana izraste više od jednog metra. Samoniklo raste na livadama, proplancima, uz puteve i živice, na kamenjaru u primorskim krajevima. Izdanci kultivirane samonikle šparoge vrlo su ukusno i delikatesno povrće. Samoniklo raste na livadama, proplancima, uz puteve i živice, na kamenjaru u primorskim krajevima. Izdanci kultivirane samonikle šparoge vrlo su ukusno i delikatesno povrće.
Šparoga ima nisku energetsku vrijednost: 100 g jestivog dijela daje 105 kJ (25kcal). Siromašna je bjelančevinama 3,6 %, mastima 0,1% i ugljikohidratima 3,8%. Njena biološka vrijednost sastoji se u bogatom sadržaju vitamina i minerala. Pravi je depo minerala, prosječno oko 600mg%, od čega više od trećine otpada na kalij, a ostalo su drugi važni minerali - fosfor, sumpor, kalcij, magnezij te željezo, bakar, cink, fluor, jod i drugi mikroelementi.
Šparoga sadrži najviše vode, 93%. Od vitamina, šparoga je najbogatija vitaminom C-23 mg %, a sadrži i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B. Zatim sadrži aspargin, arginin, glikozide, organske kiseline, kao i drugo povrće bogato vitaminima i mineralima. Važno je poznavati strukturu biljke da se procesom pripreme hrane ne bi odstranili biološki vrijedni sastojci.

Vanjski slojevi šparoge sadržavaju najviše vitamina i mineralnih tvari te ih stoga treba pripremati neoljuštene. Važno je i kako će se kuhati. Izdanke treba svezati u snopić i staviti u duboki lonac s vrhovima prema gore, a vodu naliti do polovice njihove visine. Obvezno ih treba kuhati poklopljene, najidealnije na pari. Tako pripremljene šparoge izvanrednog su okusa i sačuvane hranjivosti.
Šparoge se pripremaju na razne načine - kuhane, pečene, pirjane, kao juhe, variva, salate i sl. Pogodne su i za konzerviranje u salamuri, a mogu se ukuhati i zamrznuti.
Šparoge koje su postale drvenaste nisu za pripremu salate ili variva, već se mogu skuhati za juhu od povrća kojoj poboljšaju okus. Pogodne su isključivo za ljude osjetljiva želuca.
O ljekovitosti šparoge postoje razna proturječna mišljenja.
U staroj Kini, 3000 g.p.n.e. jedna je vrsta šparoge s Dalekog istoka bila tražena kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina. Smatralo se da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki. U Francuskoj je bila poznata po diuretičkom djelovanju, a bogataši su joj pripisivali afrodizijska svojstva.
Šparoga povoljno djeluje kod zatvora te slabokrvnih osoba. Važna je u prehrani dijabetičara, rekonvalescenata, slabih osoba. Najznačajnije je njeno diuretičko djelovanje. Preporuča se osobama kod otežanog mokrenja, oboljelima od gihta, reume, vodene bolesti, a zabranjuje kod akutne upale zglobova, mokraćnih puteva i prostate. Stimulativno djeluje kod povećanih umnih napora, ali se ne preporuča kod osoba koje su nervozne i koje pate od nesanice.
Ako se šparoge češće konzumiraju, i u većim količinama, mokraća poprima karakterističan neugodan miris, što je dokaz da potiču izlučivanje štetnih tvari i


Pozdrav i hvala moonlight-shadow
- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #