istra istria istrien

Istra, Istria, Istrien !

< svibanj, 2005 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Istra, Istria, Istrien
Blog o događanjima, novostima, recenzijama te ostalim
informacijama vezanih za Istru !

Arhiva bloga
................................................................
Istrablog info

istrablog@gmail.com
................................................................
Technorati Profile
Boingboing
................................................................

Google Web istra.blog

istra.blog directory
Info Croatia - blog
Pišete o povijesti, slikarstvu, glazbi, sportu, pišete o svojem kraju, o krajevima kroz koje ste prošli ili ih tek želite upoznati, pišete o ljudima i događanjima iz vaše sredine ... – pridružite se, postanite i vi dio tima.
Prijava

Istra na Info Croatia
..............................
Istra (hrv):
Istra
Info Croatia-blog
Apartments Fazana

Istra (it):
Istria info

Istra (de):
Istrien urlaub

Istra (en):
Travel Istria
............................
Blogovi & bloggeri!

Istra bloger

Strani:
Istrien
Istra
Croazia-Istria
Istria

Vremenska prognoza
Vremenska prognoza Istra


..............................

.............................. .............................. ..............................

Arhiva bloga
..............................
Blog directory:
Kroatien
optimizacija web stranica



Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory



expatriate

Blogarama - The Blog Directory

Directory of Travel Blogs

blog search directory

..............................

30.05.2005., ponedjeljak

wine day - kako je bilo !

Eto iza nas jos jednog uspjesnog wikenda sa otoorenim vinskim podrumima !
Kao sto pisu nasi mediji i ove godine puno novosti !pa da vidimo sta se pise ?!

Novi podrum Franca Armana iznad Mirne
Posljednja nedjelja u svibnju već je tradicionalno za istarske vinare i sve ljubitelje dobre kapljice u znaku Dana otvorenih vinskih podruma i Svjetskog dana vina. Tako je bilo i jučer u većini vinskih podruma, koje su pohodili brojni turisti, ali i domaći poznavatelji sve boljih istarskih vina. U sklopu projekta što se u Istarskoj županiji provodi od 1999. godine, jučerašnja je nedjelja bila u znaku tri novootvorena podruma – Petera Polettija u Markovcu, Franca Armana u Nardučima te tvrtke Kabola u Momjanu......
Današnji dan želimo iskoristiti da bismo naše goste i medije upoznali s novootvorenim podrumima u Istri, u kojima se rade vina vrhunske kvalitete. Zadovoljan sam što sada mogu reći da na Poluotoku imamo sedam vinskih cesta u koje je uključeno 96 vinara, a pokrivaju gotovo cijelo vinorodno područje Istre. Tijekom prošle godine istarske podrume posjetilo je oko 107 tisuća turista, a samo za ovaj, prigodni dan, njih 10 tisuća. Naša je želja stvarati novi brand Istre, a to možemo posebno zahvaljujući istarskoj malvaziji, čemu u prilog idu i najnovija otkrića znanstvenika, koja nam kazuju da je istarska malvazija izvorna, autohtona sorta s ovih područja, rekao je Denis Ivošević, pročelnik Upravnog odjela za turizam i trgovinu Istarske županije, koja je uz Istarsku razvojnu turističku agenciju i regionalnu turističku zajednicu organizator ove manifestacije.
Goste i novinare je sa svojim podrumom i vinima upoznao vlasnik Franc Arman, poznati proizvođač iz ovog vinogorja ponad rijeke Mirne, dobitnik brojnih medalja. Novi podrum zapravo je iz dva dijela - u jednome se nalaze bačve od inoxa, a drugi je za barikirana vina. Franc Arman je zajedno sa svojim ocem Eduardom i obitelji priznat vinar, kako zbog terana i malvazije, tako i zbog pinota sivog i chardonnaya, u što su se tijekom jučerašnjeg dana mogli uvjeriti i sami gosti.
Kapacitet novog podruma iznosi šest vagona, investicija je koštala oko milijun kuna, a dio sredstava Arman je namaknuo kreditom Fonda za razvoj poljoprivrede Istarske županije.(V. Md.)

U podrumu obitelji Jakac najtraženiji »zlatni« chardonnay
Ljubitelji dobre domaće kapljice koji su tijekom jučerašnjeg dana pohodili podrum obitelji Jakac pokazali su se kao vrsni znalci aktualne istarske vinske scene. Prvo su zatražili na ovogodišnjoj Vinistri zlatom ovjenčan chardonnay, a potom degustirali i teran, malvaziju te muškat, za koje su braća Dorijan i Naser Jakac dobili brončane medalje.
Vrijedni vinari iz Velog Mluna već su sedmu godinu za redom uključeni u obilježavanje Dana otvorenih vinskih podruma, čime zajedno s ostalim istarskim vinarima doprinose kreiranju imidža Istre kao prepoznatljive vinske destinacije.
- Istarska županija i županijska Turistička zajednica napravile su značajan iskorak u promidžbi vinske proizvodnje i puno pomažu našoj djelatnosti, a na nama vinarima je da proizvedemo što kvalitetnije vino, ističe Dorijan. Prve je godine njihov podrum pohodilo tridesetak gostiju da bi ih zadnjih godina na degustaciju stizalo nekoliko stotina, stoga su Jakčevi u svom seljačkom domaćinstvu, agroturizmu i vinskoj cesti, uz enološku, pripremili i primjerenu gastro ponudu.
U Veli Mlun, smješten iznad najduže istarske rijeke Mirne, stigla je jučer prijepodne i grupa od petnaestak Riječana i Opatijaca. Za razliku od prijašnjih godina, kada su u unutrašnju Istru dolazili osobnim automobilima, pravnici, prevodioci, profesori i trgovci iz susjedne Primorsko-goranske županije drugu su godinu za redom stigli mini-busom u vlastitom aranžmanu. Osim podruma u Velom Mlunu obišli su i one u Livadama, Gračišću i Višnjanu.(G. Č. Š.)

Baćac i njegova malvazija »Calypsa Histriae«
Nakon što je u subotu na pićanskoj izložbi vina osvojio zlato za merlot i srebro za malvaziju, Goran Baćac sudjelovao je jučer i u Danu otvorenih podruma. To je prvi put da labinski podrumari, otkako je nedavno otvorena Vinska cesta Labinske republike, sudjeluju u ovoj sveistarskoj manifestaciji.
Baćac, inače student porečkog Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, otvorio je podrum prije godinu dana, a u siječnju je dobio i laboratorij za analizu vina. Svoja tipična vina, merlot i malvaziju »Calypsa Histriae«, proizvodi u Kukurinima. Trenutno ima oko sedam tisuća trsova, a iduće godine planira tom plemenitom biljkom ispuniti još dva hektara zemlje. U podrumu smo jučer zatekli jednog posjetitelja, no najavila se, priča Goran, grupa Puljana.
Dok smo pili malvaziju u ugodno hladnom podrumu, Goran nam je ispričao kako je došlo do imena »Calypsa Histriae«. Calypse su, naime, u grčkoj mitologije bile nimfe koju su zavodile mornare te koje su, po nekim izvorima, bile i na otoku Mljetu, gdje su uhvatile Odisejevu posadu. Njihovu je opojnost i primamljivost Goran htio pretočiti u svoja vina. Osim na kvaliteti i širenju proizvodnje, naš sugovornik poradit će i na prezentaciji pa će tako dogodine urediti novi podrum sa salom za degustacije, dok će u sadašnjem biti prodavaonica. Iako su Goranu draga vina proizvedena kontroliranom fermentacijom, zbog starijih klijenata ima jedan podrum gdje se vino stvara u starim drvenim bačvama bez kontrole temperature.
- Stariji ljudi još vole da su vina žuta i oksidirana, kao i da ih malo režu u grlu. Njima su ova s kontroliranim vrenjem nekako blijeda, sve im je to kemija, iako nema veze s kemijom, priča Goran. Iako mu je glavni cilj prodati bocu u podrumu, njegovi se proizvodi mogu naći u većini labinskih te brojnim istarskim restoranima.(K. S. R.)

Siljana vesele novi vinarski izazovi
»Vino prodajem krajnjim kupcima jer je najbitnije da oni budu zadovoljni, jedino će se tako ponovno vraćati«, rekao nam je jučer vinar Josip Siljan iz sela Šegotići kad je njegov podrum cijeli dan imao otvorena vrata svim posjetiteljima.
Siljan je jedan od vinara u općini Marčana i kaže da ima »simbolične« količine vina, a ovim se »zanatom« počeo baviti prije pet godina. Trud mu je od 2002. godine više puta bio nagrađivan na Vinistri, ali i na slovenskom sajmu u Gornjoj Radgonji. Ove je godine na Vinistri »pokupio« čak četiri nagrade: zlato za najbolji merlot barrique berbe 2003., nagradu za najmalvaziju barrique iz 2003., drugo mjesto za bijeli pinot iz 2004., te treće mjesto za najteran barrique. Do ovog je uspjeha Siljan došao vlastitim trudom i edukacijom, uz potporu obitelji i Serđa Bile iz vinskog servisa u Puli.
Glavni naglasak ovaj vinar stavlja na kvalitetu vina pa se svake godine stečena dobit ulaže u poboljšanje kvalitete. Grožđe ponajviše utječe kasnije na kvalitetu vina, smatra Siljan, a svoju »ulaznu robu« osigurava vlastitim vinogradom i otkupom grožđa. U proizvodnji malvazije barrique naglasak daje na drvene bačve od hrasta, a planira početi proizvodnju i u bačvama od akacije, jer ga vesele novi izazovi. U planu mu je i novi vinograd, vjerojatno malvazije, od čega namjerava napraviti najbolje moguće vino te vrste.
- Nažalost, moram reći da nisam zadovoljan današnjom posjetom podruma. Došlo nam je tek nekoliko ljudi iz sela, rekao nam je Siljan, dodavši da je ipak po pitanju vinarstva prvi u selu.

Pićanci se družili degustirajući vina
Tristotinjak članova Udruge Pićanaca »Trnoplesara« protekle se subote okupilo na 6. danu Pićanaca, tradicionalnom godišnjem okupljanju svih koji u ovom drevnom gradiću žive, iz njega potječu ili prema njemu gaje simpatije.
Ovaj put je godine druženje proteklo u znaku prve Petivine, izložbe vina istočne Istre i Kvarnera u organizaciji Udruge poljoprivrednika »Agropićan«. Usporedo s degustacijom vina, posjetitelji su u zgradi Općine mogli razgledati izložbu slika pićanske likovne umjetnice Đeni Baćac, s motivima glagoljice, te pogledati 12-minutni film »Krasna zemlja Pićanska«, audiovizualni zapis o znamenitostima Pićanštine koji je sačinila Udruga Pićanaca »Trnoplesara«. Službena prva projekcija filma održana je kasnije na otvorenom, nakon što su Feručo Baćac, predsjednik »Agropićna« i Anton Glavač, predsjednik »Trnoplesara« uručili nagrade vinarima. Za glazbeni dio priredbe pobrinuo se pulski sastav »Sunčane naočale«.
Komisiju za ocjenjivanje vina činili su enologinja iz porečkog Instituta Melinda Koceto, sommelier Sandi Paris, inženjer vinarstva Neven Benazić, novinarka Kornelija Benazić te ugledni hrvatski enolog Ivan Sokolić, koji je predsjedao komisijom. Sokolić je na kraćem okruglom stolu predstavio svoj Vinarski leksikon te održao predavanje o organoleptičkim svojstvima pićanskih vina.
- Pićanština ima male vinogradarske površine koje zahtijevaju tradicionalnu ručnu obradu, što je dobro, jer male količine jamče visoku kvalitetu. Sastav tla pogoduje uzgoju mirisnih sorti, rekao je Sokolić.
Uzorke vina poslala su trideset i tri proizvođača, među kojima i Ivo Miljas i Andro Crvik iz općine Konavle u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Van konkurencije Crvik je poslao i uzorak malvasije, koja je bila poseban predmet zanimanja zbog usporedbe s istarskom malvazijom. Zlatne medalje prve Petivine dobilo je osam vina, među kojima četiri malvazije, dvije maraštine te po jedan merlot i teran. Proizvođači nagrađenih malvazija su: Tomislav Rubinić iz Mošćenica, Dario Glavičić iz Labina te Miroslav Jelenić i Branko Ružić iz Mosta Pićan. Maraštine pripadaju dvojici Dubrovčana, dok je zlatni merlot proizveo Goran Baćac iz Kukurini, a teran Klaudio Lazarić iz Kršana. Među vinarima našla se i jedna vinarka, Dana Rubinić iz Selca, čija je malvazija osvojila brončanu medalju.(R. S.)


- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #