istina o životu

ponedjeljak, 27.04.2009.

Nježna biljčica.

Kaže se -- teatar ne ostavlja leš, kao, traje samo danas i samo ovdje i ne ostavlja trajne proizvode kao što ih ostavljaju slikarstvo, kiparstvo i arhitektura, ali u tome i jest njegov problem što, ne proizvodi li vrijeme, on stvara leš svakim svojim dijelom i svakom svojom izvedbom pa tako povlači u mrtvilo sve umjetnosti od kojih je sazdan i cijelu kulturu, u kojoj takav neživ nastaje, vuče u propast.Teatar je samo naizgled nježna biljčica izložena vjetrometini vanteatarskih, političkih i društvenih utjecaja, ali je zapravo pogonski motor kulture naroda u kojem nastaje, jer povlači za sobom sve druge umjetnosti uz koje je vezan i koje ga čine, a to su, zapravo, sve vrste umjetnosti (književnost, slikarstvo, arhitektura, muzika).
Teatar 2005 ne može biti teatar iz 1990, jer je u tom vremenu znanost silno napredovala u izučavanju mozga, tijela i utjecanju jednoga na drugo.Teatar je živi organizam i morao bi pratiti, navedene znanstvene pomake jer upravo on, barata misaonim, osjećajnim, emotivnim i tjelesnim, zapravo, teatar bi trebao biti taj koji istražuje i prvi pokazuje i krči puteve novim istraživanjima.
Darwin je u mnogo čemu imao pravo, ali nije objasnio ono bitno što čovjeka razlikuje od životinje, a to je - nastajanje misli. Nasljeđivanjem, odabirom i ponovnim nasljeđivanjem na višoj razini se može objasniti nastanak vrsta, ali bez zakona solidarnosti unutar ćelije i ćelija unutar organizma ne može se objasniti nastanak prvog organizma i nastanak misli. Načelo autonomnosti i solidarnosti unutar ćelije (pojedinca) i ćelija unutar organizma (predstave ) je i put nastajanja novog teatra.

Treba iskoristiti model strukture mozga za stvaranje strukture na sceni. Prenijeti moždanu strukturu na scenu, a onda na nju prenijeti i fantastičnu djelotvornost mozga. Mozak i univerzum djeluju po istom principu sveobuhvatnosti, beskrajnosti te samostvaranja i samoorganziranosti. I svemir i mozak crpe energiju iz istoga samonapajajućeg i samoobnavljajućeg izvora velikog praska svjetlosti i ta je energija, kao i njezine mogućnosti, neizmjerna, neponovljiva i samoobnavljajuća i nalazi svoje korijene u stvaralačkoj snazi velike koncentracije svjetlosti iz koje je nastao veliki prasak, koji je izjednačio strukturu svemira sa strukturom ljudskog gena, mozga i u prirodi svega postojećeg.
Kad se u jednoj kulturi i u njezinom teatru zaboravi na ove postulate i kad se ideje svedu na trošenje energije u trenju s vremenom, koje je i sadašnjost i prošlost i budućnost protegnuta do beskonačnosti, onda nastaje pojava koja je neprirodna i nepostojeća, naime, entropija -- prestanak energetskih učinaka energije.
Vodim sam sa sobom svoje šuplje rasprave u besanim noćima i nisu to monolozi nego kao da preko puta mene sjedi neki drugi» ja» potpuno opušten i pomiren sa svime što ga okružuje, neki drugi» ja» koji provocira i postavlja bespotrebna pitanja. U početku mu ne odgovaram jer ga prezirem zbog njegove neodgovornosti prema uzvišenom, prema posvećenom, prema umjetnosti.
A to drugo ja, pijucka savršeno Vino nobile di Montepulciano, štrpka Capreze - kozji sir sa Sicilije, i kurvanjski se smijuljeći zajebava:
«Gazda, što ti to treba»?
Prvo se uvrijedim, jer me lakomislenost moje budalaste duše zbog koje sam profućkao pola svog života tjera u očaj, a onda se smirim i kažem:
«Hoću objasniti sebi, budalo».
«Sam si budala. Samo ti zamezi, i vino je dobro, a objasniće pametniji i bez tebe».
«E, baš to neću, hoću sam sebi objasniti».

On se dohvati carpaccia od grdobine, iskapi čašu i odmah je doli, uzdahnu i puckajući jezikom od zadovoljstva, pomilova već podobro krenuli trbuščić:
»Tvrdoglavost nije dokaz čvrstog karaktera nego nedostatka razuma». Pogledam to, meni već šazdeset godina poznato, lice, i izgovorim najintelektualniju uvredu koje sam se mogao sjetiti:
»Gospodine» započeh pa se sjetih kud ću sebe zvati Gospodinom, i nastavih:
«Drugar, ti si strukturalno nepismen».

Strukturalnu nepismenost objašnjavam uvijek na isti način. Svaki normalni Hrvat shvati novinsku vijest koja ide ovako:
»Pero.T. (48), prikla Maru. T. (46), jer mu nije na vrime servirala ručak».
Tu se nitko ne zbuni i svi razumiju...Nije uradila što je trebala i dobila je što je trebala. No čim se u novinskom članku pojavi malo ironije, nedaj bože sarkazma ili štogod pametno, devedeset posto ljudi ne shvata što u članku piše. Provedi anketu i dobiti ćeš o istom članku u devedest posto slučajeva drukčiji odgovor. U mojoj domovini se nije šalit.

Veselo! Veselo!

Sad se vjerojatno čudite, ako se još više ičemu možete ili hoćete čudit', zašto stalno upotrebljavam ovaj povik:
»Veselo! Veselo»!?
Kad u Dubrovniku na Boninovo, najljepše groblje na svijetu, nose umrloga onda na koncu kolone obično zaostaju penzioneri, kolege pokojnika, starije strukture sudionika sprovoda, pa ih onda vođa ceremonije sokoli:
«Veselo!Veselo»!
što bi u prevodu značilo:
«Brže! Brže»!

27.04.2009. u 18:51 • 9 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (4)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (6)
Prosinac 2008 (9)
Studeni 2008 (13)
Listopad 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog čovjeka koji je čitav život proveo ozbiljno se baveći teatrom i neozbiljno se igrajući životom. Pisano sa velikom ljubavlju za jedno i drugo.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

odmor za umorna srca

Miško

Maslackica.hr

Vedran.hr

Rusalka.hr

Lucija9.hr

Trazeci sebe.hr

Plejadablue.hr

Necutako.hr

Koraljka.hr

Vitae.hr

Poezija duse.hr

Decembar2001.hr

Barbara.hr

moji dani i noći.hr

Dream_maker.hr

Zmajka.hr

Majstorica s mora.hr

Sewen.hr

Mendula.hr

dordora.hr

obicna ja.hr

morska zvijezda.hr

prorok!.hr

prostransvo

zvijezdanova

promatram

teuta

luki

gustirna

lobyM

fra gavun

viaminveniam

santea

smotani