Da li Hrvatskoj trebaju najbolji ljudi na Svijetu? II dio

07.03.2015.

Nisam u planu imao napisati nastavak ali danas surfam ja i vidim odlaze krila oluje. Tako se i oni priključili radnicima, liječnicima, znanstvenicima, sportašima. U biti svi osim političara odlaze iz Hrvatske. Zapravo odlaze i oni ali tek kad biježe od Hrvatskog pravosuđa.
Ali nije uopće problem što najbolji odlaze iz Hrvatske. To se pretvorilo u problem samo zato što drugi ne žele doći u Hrvatsku. Drugi ne žele doći u Hrvatsku iz istog razloga zbog kojeg najbolji odlaze. A to je da se u Hrvatskoj ne cijeni rad, znanje i mudrost, a cijeni se lojalnost. Činjenica koja o tome govori je način na koji se izračunava plača državnih službenika i namještenika. Naime rad i znanje njima nikako ne utječu na plaču ali zato staž u službi da. Naime, jedini način da dobiju veću plaču je za svaku godinu staža za što im se koeficijent za obračun plaće poveća za 0.5. Ali s druge strane rad i znanje ne utječu nikako na koeficijent.
Budući da je logično da bi količina napravljenog posla trebala biti temelj za određivanje plače postavlja se pitanje zašto to nije tako. Pa jedini zaključak do kojeg mogu doći je slijedeći. Političari ne odlaze iz Hrvatske. To nam govori da za njihovim uslugama izvan Hrvatske ne postoji potražnja i jedino gdje se mogu zaposliti je Hrvatska. S druge strane ako za njih ne postoji potražnja to znači da nisu kvalitetni. E ako nisu kvalitetni onda im nije u interesu da se kvaliteta počne cijeniti jer u suprotnom će ostati bez posla a vani ih nitko neće zaposliti. Eto to je jedini odgovor do kojeg mogu doći.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.