šminka šminkerima, punk punkerima, metal metalcima, narodnjaci seljacima

subota, 23.09.2006.

LYNYRD SKYNYRD

članovi:

Ronnie Van Zant - vokal
Gary Rossington - gitara
Alen Collins - gitara
Leon Wilkeson - bas
Bob Burns - bubnjevi
Ed King - gitara, bas
Billy Powell - klavijature
Artimus Pyle - bubnjevi
Steve Gaines - bas
Cassie Gaines - pozadinski vokal
Johnnie Van Zant - pozadinski vokal
Randall Van Hall - gitara
Custer - bubnjevi
Hugie Thomasson - gitara
Ricky Medlode - gitara

grupa je osnovana 1966. u Jacksonvilleu, Florida.
Bend je dobio ime po srednjoškolskom profesoru tjelesnog Leonu Skinneru. Iz prva su svirali swamp blues i country, no početkom sedamdesetih grupa se priklonila zvuku Rolling Stonesa i kombinirala ga sa "južnačkom mitologijom"
Prvi album "PRONOUNCED LE-NERD SKIN-NERD" objavljen je 1974. i donio je explozivni blues rock s dramatičnim vokalom pjevača Van Zanta- ključna skladba na tom albumu bila je "FREE BIRD"
svirali su sa tri vrlo melodiozne gitare u prvom planu, te je to na neki način postao jedan od zaštitnih znakova Lynyrd Skynyrd. Sljedeći album je "SECOND HELPING", izdan 1974, koji je postao best seller zahvaljujući pjesmi "SWEET HOME ALABAMA". Riječ je o pjesmi s vrlo jednostavnom country-blues-rock temom i efektnim riffovima.
sljedeći album izdan je 1975. i nazvan je "NUTHIN` FANCY". album je snimljen sa novim bubnjarom Pyleom! također su imali vrlo uspješnu turneju sa grupom THE WHO!
sljedeći studijski "GIMME BACK MY BULLETS" (1976.) i koncertni "ONE MORE FROM THE ROAD" (1976" kombinira hard rock s južnjačkim R n` B-om i boogijem uz višeglasne vokale i čvrstu ritam sekciju trojice gitarista.
1977. objavljuju album "STREET SURVIVORS". nekoliko dana nakon objavljivanja u zrakoplovnoj nesreći pogibaju pjevač RONNIE VAN ZANT i pjevačica CASSIE GAINES i njen brat i basist STEVE GAINES.
grupa se razilazi a kasniji pokušaji stvaranja novih grupa bivših članova nisu bili ni približno uspješni kao Lynyrd Skynyrd.
tek devedesetih su se ponovno okupili i postali koncertno vrlo aktivni.
također, dolazi do smrti basista i jednog od utemeljitelja LEONA WILKENSONA.
Lynyrd Skynyrd su se jos jednom pregrupirali 2003. godine te izdali solidni "VICIOUS CYRCLE" gdje su surađivali i sa KID ROCKOM.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 20:19 - Komentari (21) - Isprintaj - #