sedmodnevni spiritualni program

22.04.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

Svaka knjiga krije u sebi barem maleni dijelak nas, a čitanje je ljekovito upravo zbog identifikacije i prepoznavanja sebe u pročitanom. Često nam se dogodi da zapnemo u životu i ne znamo se pokrenuti iz toga zastoja, otuđimo se od ljudi, a kako je samoća ružna i tužna ipak posegnemo za nekom knjigom, tek da razbijemo tu očajničku osamljenost. Obično biva tako da nam u ruke dopadne neka snažna knjiga koja postane munjeviti okidač koji nas doslovno katapultira iz očaja u kojem smo zapeli. Jednu tako fascinantnu knjigu vam danas predstavljam. Godine 1999 kod nas je izdavačka kuća Dvostruka Duga objavila knjigu Anatomija Duha, američke spisateljice, intuitivke i iscjeliteljice Caroline Mysss, u sjajnom prijevodu Franke Beretić.
Anatomija Duha je doista posebna knjiga i autorica ju je sigurno napisala u jednom posebnom stanju milosti, možda baš s ciljem da odduhovljenog zapadnog čovjeka potakne da se vrati u stanje milosti, cjelovitosti i zdravlja. Ja osobno sam očekivala u knjizi i elemente islamske religije, ali autorica očito ne poznaje dovoljno taj sustav vjerovanja, pa se nije ni upuštala u uplitanje tih elemenata što ne umanjuje vrijednost knjige. Naglasak je na poveznici duhovnih uzroka i tjelesnih posljedica u vidu zdravlja ili bolesti, što je maestralno prikazano. Ona je stavila naglasak na vjerovanje kao duhovnu potrebu i dimenziju za sebe, a ne favorizirajući ni jedan sustav vjerovanja posebno. Povezujući tri velika religijska sustava, bez sintetiziranja, pa čak i kompariranja ona uzdiže samo vjerovanje kao bit. Ona ne kaže vjerujte u to i to, nego: „Budite dosljedni, živite s onim u što vjerujete“.Broj sedam kao da je diktirao ovu knjigu. Sedam čakri kao sedam energetskih centara moći, sedam sv. Sakramenata kao sedam tajnih izvora snage i milosti a onda tome dodani deset kvaliteta Božje naravi iz kabalističkog Drveta života koje se sastoji iz 10 Sefirota i onda sve to stavljeno u međusobni suodnos i izvedena korespondencija zdravlja iz toga je maestralan potez. Dovoljno je samo kratko numerološki osvijetliti broje 7 i 10, pa ćemo vidjeti da i oni smi za sebe nose snažan duhovno-energetski naboj.O tim brojevima sam ponešto već rekla u ranijim postovima, a govorit ću o njima kad dođu na red u numerologiji, pa sada neću o njima.
Na kraju svakog poglavlja je upitnik za testiranje i autotestiranje, tako da knjiga može poslužiti i kao terapijski i autoterapijski priručnik. Dodat ću još samo citiranih:
Sedam kratkih postulata Anatomije Duha:
-„Sve okolnosti se mogu u trenu promijeniti i sve bolesti se mogu izliječiti.Ono što je Božansko nije ograničeno ljudskim vremenom, prostorom ni fizičkim stvarima.
-Budite dosljedni; živite s onim u što vjerujete.
-Promjena je stalna. Svaki život prolazi kroz faze teške promjene kao i mira. Naučite se kretati s tijekom promjene, što je bolje nego da pokušavate spriječiti da se promjena dogodi.
-Nikada ne tražite druge osobe da vas učine sretnim – sreća je unutrašnji, osobni stav i odgovornost.
-Život je u biti iskustvo učenja. Svaka situacija, izazov i veza sadrži neku poruku koju je vrijedno naučiti ili služi kao pouka drugima.
-U svakoj situaciji pozitivna energija djeluje efikasnije nego negativna energija
-Živite u sadšnjem trenutku i opraštajte drugima.“
Da bih podvukla snagu i vrijednost ove knjige morala bih je citirati u cijelosti. Pošto je to neizvedivo, ostaje mi da je toplo preporučim svim ljubiteljima dobre knjige, svima onima koji su na putu samorazvoja i rade na sebi i dakako svim terapeutima. Oni koji su je pročitali mogu iznijeti svoje dojmove, a mogu je i ponovo pročitati.Obično nas one fine duhovne silnice dohvate tek u drugom čitanju.

Ove stihove sam dobila na dar i danas ih poklanjam dalje, nažalost ne znam autora.

ZA ŽIVOTA BRATE, ZA ŽIVOTA

Želiš li usrećit nekog
kome želiš mnogo dobra...
učini to danas
za života brate, za života...

Želiš li darivati cvijet?
Daruj ga danas s ljubavlju...
za života brate, za života...

Želiš li reći «volim te»
svojim ukućanima,
prijatelju bliskom il dalekom?
Reci to za života brate, za života...

Ne čekaj da ljudi umiru
da im očituješ dobrotu
i da osjete tvoju ljubav:
za života brate, za života to učini.

Bit ćeš veoma sretan
naučiš li dijeliti sreću
svima koje poznaš
za života brate, za života...

Umjesto da posjećuješ groblja,
umjesto da grobove puniš cvijećem
ispuni srce ljubavlju
za života brate, za života.


- 23:44 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga