Scotland the brave

srijeda , 17.09.2014.

Što reći? Kojim riječima opisati tugu 45% Škota koji su glasali za stvaranje svoje države?Bio sam gotovo siguran kako će Škotska postati nezavisna i Hrvatska dobiti jakog saveznika, no prevario sam se. 2 milijuna Škota dalo je na referendumu potporu Velikoj Britaniji.
U svojim razmišljanjima bio sam, iskreno, veoma razočaran narodom kojemu je ponuđena njihova država i koji su je odbili iz ekonomskih razloga, glavni argument im je naravno bio, da će im u Ujedinjenom Kraljevstvu biti bolje...


Postavljam sam sebi pitanje, valja li iz čistih ekonomskih razloga i razloga osobnog boljitka, napustiti idealistički san o stvaranju svoje države? Možda je to kompleks jednak onome koje žrtve silovanja i otmica doživljavaju kad se vežu uz svog otmičara? Sjetimo se, nedugo smo i mi bili u situaciji uzništva, tlačeni u državi kojom je upravljao samo jedan narod. Na sreću, želja za hrvatskom slobodom bila je prevelika i hrvatska država se nakon 1000 godina (uz par kratkih iznimaka) opet uzdigla!
Ali vratimo se na Škotsku, referendum će, makar i nije prošao, izazvati val promjena u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje će, razumljivo biti manje od obećanih prije izbora , no na taj smo se sustav mi Hrvati već naviknuli prije mnogo godina. Alex Salmond (gore na slici), nesuđeni lider Škotske države, nakon izbornog poraza podnio je ostavku, shvativši da je njegova ideja i ideja milijuna Škota doživjela poraz.
Bit će zanimljivo vidjeti narod heroja kao što su William Wallace (opisan u filmu "Braveheart") kako se razvija nakon što im je ideja o slobodnoj državi oduzeta od njih samih. To bi moglo dovesti do velikih podjela unutar Škotske. Jer sad trenutno najveći Škotski neprijatelji više nisu Englezi, nego oni sami!
Ideja o odcjepljenju Škotske, potaknula je, naravno i separatističke ideje u drugim državama, a i samo razmišljanje (i pisanje) o separatizmu kao takvom. Karte "separatističkih pokreta u Europi" iskaču sa svih strana. Katalonci se, nošeni Škotskom idejom, već spremaju i na svoj referendum, od kojeg Španjolci panično bježe i poduzimaju očajničke mjere samo da bi ga zaustavili.
Osim Katalonije, nijedna druga separatistička težnja (osim Vojvodine) nebi se trebala previše ozbiljno shvaćati, pogotovo ne ona Republike Srpske, koja se manifestira u izjavi Milorada Dodika da " bi se i Republika Srpska trebala pripremati na svoj referendum". Ta ideja možda ni nebi propala što se podrške tiče (jer situacija u BiH nije baš bajna), već međunarodna zajednica nikad nebi dozvolila cijepanje Bosne. Koja kako godine prolaze sve više liči na nekog neuspjelog mutanta, kopiju živog bića, koji, kao u lošim horor filmovima, svojom krvlju ispisuje "kill me already", ali unatoč tome što su se aparati međunarodne zajednice koji su je držali na životu odavno pokvarili, Europa i Amerika svoje "zlatno dijete demokracije" ne žele eutanizirati, nego je puštaju volji sudbine koja se poigrava s njom na najgori mogući način. Ali o Bosni ću definitivno još pričati, jer me već dugo vremena fascinira država koju doslovno nitko tko živi u njoj ne želi.
Što se tiče ostalih separatističkih pokreta u regiji , jedan od najrealnijih u Europi je onaj o odcjepljenju Vojvodine, kojeg zdušno podržavam! Odcjepljenje Vojvodine dovelo bi do konačnog sloma Srbije (koja nam je, koliko god se jugonostalgičari trudili "farbati oči" narodu, u najmanju ruku konkurentska država na ovom području). Samostalnost Vojvodine sa sobom dovodi i mogućnost pripojenja Hrvatskoj , to je opcija koja nije nerealna, jer je Vojvodina bila u sastavu Hrvatske praktički sve do 1918. Mislim da bi se naši političari i diplomati trebali baviti obrazovanjem Vojvođana o ljepoti života u državi koja ne spada pod države trećeg svijeta.

Na jednoj od takvih separatističkih karata, vidio sam i Rijeku kao jedan od separatističkih pokreta. Začudilo me, jer, osim par nesuglasica, još uvijek nisam čuo za neku ozbiljniju separatističku ideju u Hrvatskoj. Ali bitno da su to naši mediji objavili ,tradicionalno ne obraćajući pozornost na zdrav razum.
Ti su se pokreti počeli javljati tek u posljednjih nekoliko desetaka godina, nakon što su povijesne države (kao što su Hrvatska naprimjer) izborile nezavisnost. I definitivno se radujem jednom novom licu Starog kontinenta. Licu hrabrosti, odvažnosti i slobode. Vrlina koje Škoti nisu uspjeli pokazati.

Oznake: sloboda, Drava, škotska, Velika britanija, ujedinjeno kraljevstvo, separatizam, Katalonija, Vojvodina, španjolska, rijeka, Hrvatska, Bih, bosna, Hercegovina, politika, republika srpska, srbija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.