Investicijski Fondovi - Pametna Investicija

četvrtak, 05.04.2007.

1. Što su Investicijski Fondovi?

Investicijski fondovi su derivati koji su nastali (kao što i sama riječ «derivati» kaže) iz nekih drugih vrsta financijskih instrumenata. Nastali su upravo zbog toga da prosječnom stanovniku ponude specifične prednosti kao što su: smanjeni rizik, osiguranje od gubitaka, povećanu mogućnost zaštite, smanjene troškove održavanja, diversifikaciju, smanjenje kamatne stope na posuđeni novac i sl.

Pa možemo ustrvrditi da su investicijski fondovi nastali (direktno ili indirektno) kao jedan novi proizvod (financijski instrument) na temelju dionica, obveznica i sl. koji će nam ponuditi veće povoljnosti i ostaviti nam više vremena da se i dalje posvetimo svom životu, svom poslu; te da ne moramo biti stručnjaci kako bi mogli zaraditi na svojoj investiciji (uloženim kapitalom).

Svi znamo kako je najgore držati svoj kapital mrtvim! Jer osim što propuštamo priliku lijepo zaraditi, naš novac godišnje gubi na vrijednosti od 3-4% zbog inflacije, a prečesto ga i potrošimo.

Naj jednostavniji primjer Inflacije (pad vrijednosti novca) možemo ustvrditi tako da usporedimo koliko smo toga mogli kupiti za 100,00 kn prije 5 godina ili možemo sada. Znamo da su se svi troškovi života povećali i da nam je vrijednost novca opala.

Kako bi vrijednost novca održali istom; morali bi investirati (ili oročiti) svoj novac – te dobivati bar 3-4% godišnje kamate; kako bismo realno gledajući ostali na NULI i kako nam vrijednost novca ne bi opadala.

Ukoliko želimo zaraditi morali bi dobivati barem 5% kamata godišnje. Pa su prava stvar za nas upravo Investicijski Fondovi, koji su kao takvi u svijetu prepoznati već nekoliko desetljeća unatrag. Neki postoje i više od 50 godina (npr.: Fond PIONEER).

Fondovi su u početku bili privilegija bogatih pa si prosječni stanovnik nije mogao priuštiti ulazak u takvu investiciju. Prvenstveno zbog visokih početnih uloga (koji su bili propisani) pa čak i zbog neznanja.

Danas su nam Fondovi dostupni svakome sa početnim ulogom već od 100,00 kn.

ZAKLJUČAK: Investicijski Fondovi su danas dostupni, pojednostavljeni i "fino pripremljeni" kako bi služili svima; pa je prava šteta ne iskoristiti tako odličan instrument ulaganja. Fondovi se mogu iskoristiti za oplemenjivanje našeg kapitala u svrhu: postizanja boljeg imovinskog statusa, plaćanje kvalitetnije izobrazbe sebi i svojoj djeci, osiguravanja dobre mirovine (sa glavnicom i kamatama) i sl.

--------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------
- 18:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #