uređenje doma

četvrtak, 20.04.2006.

Svjetlo dio 2

Dnevni boravak
Za dnevni boravak preporučuju se, osim klasičnih stropnih i samostojećih svjetiljki, i zidne svjetiljke postavljene na različite visine te hrpa manjih svjetiljki, koje se postavljaju na komode, stolove itd. Glavna zadaća svih njih zajedno je, naravno, rasvjeta, ali i stvaranje ugodne i tople atmosfere. Halogene žaruljice odlične su jer su najčešće na zglobovima ili napetoj žici, pa ih se po želji može usmjeravati da pokriju čitavu prostoriju, a one u skoro svim prostorijama mogu biti i ugrađene u strop.

Kuhinja
Kuhinja je puna tehničkih pomagala, pa je često problem s manjkom utičnica te najčešće jednim rasvjetnim tijelom na sredini stropa. No svakako bi trebalo osigurati svjetlo uz radnu plohu (najčešće su to dugačke, neonske ili slične štapne svjetiljke smještene uzduž zida na kojem je radna ploha) te veliko, jako i ugodno rasvjetno tijelo iznad dijela za blagovanje


Spavaća soba

Spavaća soba predstavlja prostoriju u kojoj se uistinu možete poigrati rasporedom rasvjete jer tu možete iskoristiti najrazličitije izvore svjetlosti kako biste dobili na posebnom ugođaju. Za spavaće sobe odraslih morate kombinirati i meko svjetlo uz koje ćete lakše utonuti u san, ali i jako svjetlo uz koje ćete se odijevati. Najvažnije svjetlo u spavaćoj sobi je ono koje se nalazi uz vaše uzglavlje – noćne lampe su vrlo korisne jer se poklapaju s individualnim željama.

Svjetlo u kupaonici
Od svih prostorija u kući, kupaonica zahtijeva najfleksibilniju rasvjetnu shemu. U određenim trenucima u njoj treba biti dovoljno jakog svjetla (prilikom šminkanja ili brijanja), ali prilikom uživanja u kupki svjetlost jačine 100 vata vam sigurno neće izgledati ugodno.
Svjetlo u kupaonici mora biti na vrlo sigurnim mjestima (svjetlosni prekidači se obavezno moraju stavljati izvan kupaonice). Kako je kupaonica prepuna reflektivnih ploha (emajl, zrcala, mramor, željezo i sl), morate pripaziti da ne pretjerate s rasvjetom kako vas pri ulasku u nju ne bi ulovila vrtoglavica.

- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #