www.infokorp.hr

utorak, 25.11.2008.

Proračun srezan za 4,6 milijardi kuna

Država će u idućoj godini potrošiti 4,6 milijardi kuna manje nego što je planirala prije samo četiri mjeseca, kada je u fiskalnim projekcijama Vlada planirala da će Hrvatska u 2009. iz državnog proračuna potrošiti 127,2 milijarde kuna, uz proračunski deficit od 0,8 posto, piše Novi list. Naime, kako je kriza stisnula Vladu i Ministarstvo financija sastavljen je proračun u kojem ne bi smjelo biti deficita pa će država potrošiti 122,6 milijardi kuna tj. isto onoliko koliko planira prikupiti. Tako bi potrošnja trebala biti veća za samo 1,4 mlrd kuna u odnosu na ovu godinu.

Kako se proračun smanjivao u odnosu na plan i kako je došlo do toga da pozitivnu nulu nije moguće doseći bez zaustavljanja planiranog rasta plaća od 6 posto, objašnjava u svom dopisu sindikatima ministar financija Ivan Šuker.

Prema pisanju Novog lista, Šuker je sa sindikatima podijelio i svoju prepisku s kolegama iz Vlade, iz koje se vidi da je do 24. listopada tražio njihovu uštedu u odnosu na planove iz srpnja, ali uz napomenu da se mora osigurati rast plaća kako je planirano smjernicama proračunske politike. No, kada je postalo jasno da će proračun u odnosu na ovogodišnji ipak rasti 3,4 milijarde kuna (umjesto željenih 1,4 mlrd), ministar je od sindikata zatražio da pristanu na zamrzavanje plaća.

Kako bi ih uvjerio da je Vlada iscrpila sve mogućnosti, detaljno im objašnjava kako je smanjivan proračun za iduću godinu. Tako su vladini ministri još početkom jeseni imali prohtjeve teške 137 milijardi kuna odnosno 10 mlrd kuna više od proračunskih projekcija, da bi nakon prvog upozorenja ministarstva financija svoje zahtjeve srezali na 125 milijardi kuna. To je bilo 2 milijarde kuna manje od prvotnih projekcija, ali nedovoljno za proračun bez deficita pa su nakon novog upozorenja ministri dodatno smanjili svoje želje za 2,6 milijardi kuna.

Država će iduće godine najviše štedjeti na subvencijama koje će biti čak 581 milijun kuna manje nego u ovoj godini što je smanjenje za 7,7 posto. Krajem srpnja planirano je da će se u idućoj godini na subvencije potrošiti 7,035 milijardi kuna, međutim prema sadašnjem planu, poduzeća i poljoprivrednici u idućoj će godini od države dobiti 6,5 milijardi kuna.

Iako vojni proračun ostaje na razini ovogodišnjeg, sredstva za nabavu vojne opreme dvostruko su manja, odnosno za čak 1,2 milijarde kuna u odnosu na ovu godinu. Za deset posto, odnosno za 400 milijuna kuna, bit će manja i kapitalna ulaganja nego u ovoj godini, u kojoj je za to izdvojeno oko 4 milijarde kuna. Tako će se prvenstveno usporiti gradnja škola, bolnica i sudova.
Financijski rashodi u idućoj godini planirani su u iznosu nešto većem od pet milijardi kuna, a kako država ne može rezati potrebna sredstva za otplatu kamata, prostor za smanjenje vjerojatno je pronađen na zateznim kamatama, bankarskim uslugama, uslugama platnog prometa na koje se planiralo potrošiti 636 milijuna kuna, no potrošit će se nešto više od 400 milijuna.

Kako bi dokazao ozbiljnost u namjeri štednje, piše Novi list, ministar financija dostavio je sindikatima i točne uštede po resorima u odnosu na planove iz srpnja i želje ministara. Prema tim podacima, najmanje se išlo ususret planovima Hrvatskih cesta. One će dobiti gotovo dvije milijarde kuna manje no što su tražile, a najviše će se štedjeti na uređenju i rekonstrukciji cesta na otocima gdje je Hrvatskim cestama uskraćena čak milijarda kuna.

Ta tvrtka će dobiti i 520 milijuna kuna manje nego što je tražila za realizaciju spojeva na autocestu manjih gradova u sljedećoj godini.

25.11.2008. u 09:39 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



  studeni, 2008  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Studeni 2008 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz gospodarstva, iz Hrvatske i svijeta. Novosti u zakonima i porezima, savjeti koji bi vam mogli dobro doči.

Linkovi

Infokorp.hr

Računovodstvo, revizija, poslovna i porezna savjetovanja


Blog.hr
Blog servis