Imbarazzata

četvrtak, 21.04.2011.

Urbani J/jugoslaven

Popeo se tako jednoga dana, u subotu gradonačelnik Splita na pozornicu pred okupljene na skupu potpore osuđenim generalima kako bi i sam podržao iste. Počeo on svoj govor potpore i nevješte samopromocije kad se od nekolicine okupljenih začuo zvižduk, biti će da ne vole svog nekad ricavog danas ćelavog gradonačelnika.

- Ma što se ti javljaš, što ti znaš, ti si jedan urbani...... zastao je gradonačelnik razmišljajući kako će ovu strašnu, najstrašniju od svih mogućih uvreda učiniti još strašnijom...... j/Jugoslaven.

- Što se dogodilo nakon toga svi već znamo, no mene zanima zapravo puno značenje ove toliko strašne, najstrašnije uvrede kojom je gradonačelnik Kerum želio i uspio uznemiriti jednog od zviždača.

Urbani... bilo je prva uvreda koja mu je pala na pamet kao simbol nečeg najstrašnijeg, najdevijantnijeg i najneprihvatljivijeg. Urban - prema hrvatskom jezičnom portalu ima dva značenja:

1. GRADSKI i već je zanimljivo da za jednog GRADONAČELNIKA ovaj pojam može imati gotovo demonsko značenje, jer valjda je njegov cilj da od grada kojemu je na čelu napravi selo, ili eventualno vašar, piacu, što mu za sada, kako čujem, vrlo dobro i ide.

No možda je gospodin Kerum, izvikujući ovu uvredu najgoru od svih uvreda mislio na dublje značenje ovog pridjeva - Onaj koji sadrži svojstva kulturnog, socijalnog i organiziranog života grada-

Pretpostavljam da je gospodinu Kerumu ideja da bi netko u njegovom gradu mogao sadržati navedena svojstva toliko jeziva da mu se i od same pomisli na to diže ono nešto malo ricave kose što mu je još ostalo. Jer ukoliko život u njegovu gradu postane, ne do bog većeg zla kulturno i socijalno organiziran, velika je opasnost da za njega tu više neće biti mjesta.

Poznato je da su se ljudi oduvijek bojali nepoznatog. Tako se valjda i Kerum (gradske) kulture kao ukupnosti obrazovanja, znanja, vještina, etičkih i socijalnih osjećaja, društvenog ophođenja i ponašanja nekog pojedinca u odnosu prema drugome, boji podjednako kao što bi se njegova prababa prepala da vidi mobitel, televizor ili kompjuter stravičnih napravu u kojoj se skrivaju mali ljudi.

E sad ovo s J/jugoslavenom već je druga priča. Jer i dalje nam nije poznato da li je gradonačelnik mislio na jugoslavena s malim ili velikim J. Jer ako je mislio na onog s velikim J tu opet imamo dva značenja.

Prvo značenje bi bilo - stanovnik ili državljanin Jugoslavije. S obzirom da su i Kerum i dotični oboje Splićani i državljani iste zemlje pretpostavljam da nije na to mislio jer bi to značilo da je i on sam (Kerum) također Jugoslaven.

Drugo značenje je - onaj koji se u popisima stanovništva do 1991. izjašnjavao kao pripadnik jugoslavenske nacije. No s obzirom da je siroti Pavao Grubišić 1991. imao tek 13 godina čak i ako se izjašnjavao kao Jugoslaven za to vjerojatno možemo samo kriviti njegove roditelje jer sumnjam da je on sam tada do kraja razumio o čemu se tu radi i zašto je bolje ili lošije biti Jugoslaven nego Hrvat ili ne daj bože Srbin. No i dalje ostaje nepoznanica kako je Kerum mogao imati tako detaljan uvid u popis stanovništva iz 1991 i zašto je od svih povjerljivih informacija zapamtio baš da se trinaestogodišnji dječak Pave izjasnio kao Jugoslaven.

Biti će ipak da Kerum mislio na jugoslavena s malim j. Dakle onog koji pristaje uz ideju jugoslavenstva ili pristalicu ideje o Jugoslaviji kao državi jugoslavenskih naroda ili pristalicu ideje o kulturnom jedinstvu južnih naroda što god da u datim okolnostima i situaciji to značilo.
http://www.youtube.com/watch?v=xbOvWsydxyI

21.04.2011. u 13:50 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2011  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Travanj 2011 (1)
Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Pišem ne bih li sama sebi razijasnila neke stvari koje me muče.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr