Igre i Vicevi

srijeda, 09.05.2012.

Opet promjene

Peti je mjesec, a u proslom tekstu sam navao jedno preddvidjanje o velikoj katastrofi u ovom vremenskom intervalu. Jos nismo ni na pola mjeseca pa se ne moze reci da je promaseno, ali drugi oblici katastrofa se vec vide, u politicko ekonomskom smislu: citaj Grcka. Vidio sam jucer na televiziji sastanak sa novinarima grcke fasisticke partije koja je dobila 7% glasova. Da covjek ne bi povjerovao, ali me nist vise ne iznenadjuje. Nisam ni sam siguran za koga bih glasao da sam u kozi samih Grka. Jedan poznati svjetski ekonomista je izjavio da je neizbjezno da ce Grcka izaci iz eura. To bi je ostavilo prepustenu samoj sebi sa nesagledivim posljedicama, ali bi isto tako strahovito oslabilo poziciju ostalih zemalja s juga Europe koje se nalaze u ne bas najboljoj situaciji.

U Francuskoj su pobjedili socijalisti. Nije mi previse krivo jer mi njihov dosadasnji predsjednik nije bio previse simpatican. Ali zabava je kao i inace najbolja u Italiji. Oni su prosli week-end imali lokalne izbore u mnogim opcinama u kojima se birao gradonacelnik. I tako je na scenu, nakon medijskog tajkuna Berlusconija, usao jedan komicar: Beppe Grillo. On je ogorcen politikom u Italiji, u potunosti ga shvacam, prije nekoliko godina osnovao pokret, ne partiju, nego pokret sa 5 zvjezdica.

Prije toga je postao jako famozan jer je par mjeseci prije nego sto se dogodio bankrot najvece talijanske prehrambene industrije Parmalat, u jednom svom teatarskom nastupu iznio sve cinjenice i malverzacije koje su na kraju dovele do kraha ovog giganta. Sa time je stekao veliku popularnost i povjerenje medju ljudima jer je razotkrio prljave igre koje su se vodile oko odredjenih financijskih transakcija u koje je Parmalat bio umjesan.

Nedavno odrzani izbori bili su porazni za Berlusconijevu partiju i za Legu koja je bila umjesana u manipulaciju novaca koje su dobili od drzave na ime podmirenja troskova za izbore 2008. godine. Ni ljevica nije prosla puno bolje jer je svakome jasno da koalicija izmedju centra i komunista, koja cini talujansku ljevicu, nikada nece uspjeti prebroditi razlike koje ih dijele. I tako su ljudi, ne znajuci kga bi glasali, izabrali nesto novo, ono sto bar za sada nije kompromitirano, to jeste Pokret sa 5 zvjedica. U zbroju svih glsova postali su treca partija po broju osvojenih glasova. Mnogi novinari u Italiji su to nazvali bum.

Talijaski predsjednik, upitan neposredno nakon izbora sto misli o bumu pokreta je neoportuno odgovorio da on nije vidio nikakav bum. Na to mu je Grillo odgovorio da se bum ne vidi, nego cuje – svaka mu cast.

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.