Igre i Vicevi

srijeda, 15.06.2011.

Promjene

Znate li vi koja zivotinja ima dvije sive i dvije smedje noge? Hajde da vam malo pomognem: velika je i zivi u Africi, ali i u Aziji, samo tamo ima malo manje usi. Upalila vam se zarulja, mora biti slon, ali on ima cetiri sive noge. Imate pravo osim u slucaju kada on ima proljev. Ha, ha, ha. A kada jadnik ima proljev sto mu treba dati? Puno prostora! Ovakvi vicevi su mi se uvijek svidjali, u seriji. Pocnes, pa nastavis i na kraju i zavrsis, a sve u istoj temi. Jos ako su medjusobno povezani, onda je doista perfektno.

Konacno je jucer i danas u Milanu sunce. Zadnja dva, tri tjedna je bilo jako nestabilno, gotovo da nije prosao dan bez bar jednog jakog pljuska, a cesto je kisa padala satima, poput one jesenske. Zezao sam prijatelje pitajuci ih da li su poceli spremati skije, jer nakon jeseni, zna se, dolazi zima. Puno njih, vecih i manjih stucnjaka, su dosli do zakljucka da se u Europi bitno mijenja klima i da prelazimo na onu suptropsku jer su sve ucestaliji periodi, pogotovo u ljetnim mjesecima, cestih promjena vremena; sa jakog sunca u trenutku se prijedje na neki lokalni neverin koji kratko traje, kao sto se dogadja u zemljama oko ekvatora.

Po njima je razlog tih promjena covjek, to jeste njegovo nepostivanje prirode i jako zagadjenje koje prouzrokuje sve razvijenija tehnologija. Naki stavljaju na optuzenicku klupu i zrakoplovne kompanije low-cost, jako rasirene na nasem kontinentu s kojima se za jako malo novaca, koji puta za samo jedan euro, moze letiti po cijeloj Europi. Dokazuju sa statistickim podacima kako se broj letova iznad Europe udesetorostrucio u zadnjij 15 godina. Uzimaju kao dokaz jakih promijena i ucestale potrese i erupcije vulkana koje su se dogodile zadnjih par godina. Sjetite se one na Islandu od prosle godine koja je stavila na koljena zrakoplovni promet, a trenutno su u toku dvije; jedna u Juznoj Americi i jedna u Africi.

Ne mogu su negirati cinjenice oko zagadjenja, oko prirodnih katastrofa koje su ucestale zadnjih par gadina, ali dati objasnjenje da je za sve kriv covjek mi se cini malo povrsno. Nasa planeta postoji preko 4 milijarde godina, a ljudska civilizacija, sa odredjenim razvojem koji je omogucio da se neke informacije prenesu i na slijedece generacije, oko par tisuca godina. Ali iako nemamo prenesenih informacija od nasih predaka, znanost nam je omogucila da upoznamo dobrim dijelom i nasu klimatsku proslost, koja nam kaze da su klimatske promjene i prirodne katastrofe potpuno normalna stvar za nasu planetu jer za promjene koje su se odigrale prije 10 tisuca godine nije moguce optuziti covjeka koji u to vrijeme nije imao nikakvog utjecaja na svoju okolinu.

Sve ove katastroficne vijesti i predvidjanja su dobrim dijelom stvorene od medija koji imaju potrebu da podignu nivo zabrinutosti stanovnistava na sto veci moguci nivo da bi na taj nacin drzali prikovane svoje gledaoce uz televizor i uz te vijesti im mogu servirati i kakvu promidzbenu ekonomsku poruku, to jeste mogu zavuci ruku u njihov potrosacki dzep.

- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.