{

13.10.2006. / petak

-->dana tog i tog dogodilo se
<--

Da riječ je o petku 13. koji na ljude ostavlja trag praznovjerja, jer se na taj dan dogodi vise nesrenih stvari nego pod obicnim danima.
Npr. istrazivanja su potvrdila da se u prosjeku na petak 13. dogodi za 52% vise nesreci od prosjecnog dana.
Petak 13. je uklet jer se prije mnogo vremena, sami procjenite po ovoj legendi; Neki vjeruju, da je masovno hapšenje Templara koje je bilo organizirano u Francuskoj u petak 13. listopada 1307. korijen praznovjerja o nesreći koju donosi petak 13..

Uz Templare se još i danas povezuju legende o Svetom gralu, Zavjetnoj škrinji, i nekim tajnama graditeljstva. Osim toga, povezuje ih se i sa masonima.

Postoje mišljenja, da su Templari sudjelovali u Portugalskim pomorskim ekspedicijama, kao i da su iz Škotske plovili Atlantikom i stigli do Amerike prije Kolumba. Dokazom za njihova putovanja do Amerike smatraju se nedugo otkrivene stare freske u kapeli u Roslinu u Škotskoj. Naime, na freskama su prikazani vinova loza i grožđe čije je porijeklo Amerika, a freske su, navodno, nastale u vrijeme prije Kolumbovih otkrića.

Posljednju i povjesno najuvjerljiviju legendu čini priča o prokletstvu koje je uputio zadnji vođa ovog reda. Na sam dan svoga pogubljenja on proklinje rimskog papu Klementa V., , francuskog kralja Filipa IV., francuskog premijera i njihovih deset budućih generacija. Sve tri proklete osobe su umrle u sljedećih dvanaest mjeseci, a kasnije sva tri kraljeva sina umiru mlada bez muške djece što dovodi do početka stogodišnjeg rata.
Kopirano s www.wikipedia.com, sva prava na tekst, te objavljivanje teksta podrzana.
E pa vi sada procjenite kako cete se ponasat na petak13.
P.S. Pazite da vam Jason ne dode doma jer ce te biti u kur.....cu.

- 23:57 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.