četvrtak , 04.02.2010.

Pomognimo maloj Cassidy


Iako ne radim vise nikakve humanitarne akcije uvjek se rado odazovem barem ovdje na blogu da napisem par rjeci za one koji trebaju pomoc. i ovaj put sam se rado odazvao na apel blogerice kisice za pomoc maloj Cassidy iz Velike Gorice. Evo copy paste teksta s bloga kisice:
"Djevojčica se bori i sa šumom na srcu, epilepsijom, problemima s jetrom i bubrezima. Do četvrte godine bila je vezana za kolica.
Samo stisnem ruke i ne plačem. Nikada ne plačem«, bio je odgovor malene Cassidy na naše pitanje plaši li se »pikice«.
Naime, šestogodišnja Cassidy Južak iz Velike Gorice jedno je od malobrojne djece u cijeloj Hrvatskoj koje boluje od osteoporoze. Ova nevjerojatna dijagnoza djevojčici je postavljena kada je imala tek godinu i pol, a uz osteoporozu, ova hrabra i vesela djevojčica bori se i s nizom drugih bolesti - sa šumom na srcu, epilepsijom, problemima s jetrom i bubrezima, a do četvrte godine bila je vezana za kolica.
Od najranijeg djetinjstva Cassidy boluje od osteoporoze, bolesti koja uopće nije evidentirana kao dječja bolest, a liječnici još uvijek imaju problema sa sigurnim postavljanjem dijagnoze, samim time i s uzrokom bolesti u tako ranoj životnoj dobi, pa je liječenje vrlo otežano. Iako joj je bolest dijagnosticirana kada je imala godinu i pol, Cassidy terapiju prima posljednje četiri godine.
Istražujući brojne mogućnosti kako pomoći kćeri, roditelji su zatražili i mišljenje američkih liječnika u Medical Genetics Laboratories u Houstonu.
No, stigle su tek preporuke o vrstama pretraga koje bi trebalo napraviti. Ono što roditelji mogu učiniti je da, uz nekoliko litara mlijeka dnevno i fizikalne terapije u velikogoričkom domu zdravlja, malenu Cassidy vode u Klaićevu na terapije bifosfonata putem dugotrajne infuzije.
»U našoj borbi protiv bolesti jako puno nam pomogao doc. dr. Miroslav Harjaček, koji je i počeo s terapijom nakon što su dugo vremena nalazi bili sve lošiji i lošiji. Problem je kod moje djevojčice što sav kalcij koji dobije odlazi u urin ili se kristalizira u bubrezima pa se nadamo da će ova terapija našoj djevojčici doista pomoći«, puna je vjere majka Snježana. Nova nada su i genetičke pretrage koje malenu Cassidy očekuju u prosincu.
Unatoč svemu, Cassidy je vesela djevojčica koja se najradije igra sa svojim konjićem i obožava prijatelje iz vrtića. Naime, iako u vrtiću zbog svoje bolesti i čestih terapija provodi tek nekoliko tjedana godišnje, Cassidy nam je otkrila da su joj tamo najbolji prijatelji Karla, Kristijan i Ana. No, i u vrtiću na nju tete moraju strogo paziti jer je vrlo osjetljiva na lomove kostiju.
»Ne mogu reći da je čuvamo pod staklenim zvonom, ali moje dijete, nažalost, nikada nije bilo u parku jer se plašim da ne padne i nešto ne slomi. No, djevojčici igre na nedostaje. Na nju paze i starije sestrice Dijana i Paulina, učenice 2. i 5. razreda OŠ Eugena Kumičića«, kaže majka Snježana Južak. (vjesnik online)
Malenu Cassidy imala sam čast upoznati jer je kćerka moje prijateljice. Iako je njezina majka hrabro željela boriti se sama sa svime što se događa malenom anđelu, nekako smo je uspjeli nagovoriti da pristane na pomoć izvana.
Malena Cassidy sada se nalazi u bolnici, i ovaj put ne odustajemo, nadamo se ljudima dobre volje da će pomoći u sakupljanju novčanih sredstava kako bi se malenoj omogućila sva potrebna pomoć.
Broj računa za pomoć Cassidy :
2402006 - 3101856337 broj racuna primatelja (Račun otvoren u Erste banci)
2304002335065 a ovo je br. odobrenja, tj to je ketin jmbg i to treba tamo napisati pod: poziv na broj odobrenja na uplatnici."


Nadam se da sam ovim kopiranim tekstom na svom blogu barem malo doprineo da sto vise ljudi sazna za malu Cassidy i njezinu obitelj.

Kao sto sam obecao, uskoro sledi post o mom boravku u medimurju a do tada veli pozzzzzdravcek od niskozemca iz ludog grada Amsterdama.

  • 23:05* Komentara (3) * print * link posta