ponedjeljak, 08.03.2010.

Obilježena obljetnica smrti doktora Ante Starčevića

Dana 28.02.2010. godine članovi podružnice HSP-a „Ante Paradžik“ Osijek obilježili su 114. Obljetnicu smrti našeg ideologa i Oca Domovina doktora Ante Starčevića.
Doktor Ante Starčević, hrvatski političar, Otac Domovine, rođen je 23. svibnja 1823. Godine u Žitniku kraj Gospića, a umro 28.02.1896. godine u Zagrebu.
Gimnaziju je završio u Zagrebu, a teologiju, povijest i filozofiju je studirao u Pešti, gdje stječe i doktorat filozofije. 1848. Godine vraća se u Hrvatsku, gdje nastavlja studirati bogoslovlje u Senju, ali kada se trebao zarediti . odlučuje se posvetiti svjetovnim pozivima te počinje raditi u jednom odvjetničkom uredu u Zagrebu.
Osim političkih aktivnosti, bavio se poviješću, filozofijom, književnom kritikom. Filozofijom, pisanjem pjesama, drama i političkom satirom. U to doba buni se protiv Vuka Karadžića i njegovih pa se zanima za očuvanje hrvatskih narječja. Isto tako, raskrinkava Vuka što je pod nazivom srpskih narodnih pjesama obradio hrvatsku kulturnu baštinu. Tada prvi put izriče misao da ilirizam nije postigao svoju svrhu i dolazi do zaključka da će teško biti postići jedinstvo među južnim slavenima.
Sve se više politički angažira, pa 1861. Godine, kao narodni zastupnik Rijeke biva biran u Hrvatski sabor, gdje je bio zastupnik do 1871. , a poslije neprekidno od 1878. Do svoje smrti 1896. godine.
1861. godine kao veliki bilježnik Riječke županije objavljuje svoja glasovita načela kao temelj pravaštva u Hrvatskoj. U suradnji sa Eugenom Kvaternikom o drugima osniva Stranku prava, koja postoji, sa prekidima u radu, sve do danas. Utemeljitelj je moderne hrvatske državotvorne misli i žestok borac za hrvatsku neovisnost čemu je posvetio cijeli svoj život.
Takvim djelovanjem zaslužio je naziv Otac Domovine.
Bog i Hrvati – jezgra je Starčevićeve političke ideje. Stalno je isticao kako suverenitet proizlazi iz nacije, a ne iz vladarske veličine postavljenje tobože milošću i voljom Božjom.
Poticao je rast hrvatske samosvijesti, veličao hrvatsku povijest i kulturu, smatrajući Hrvate jednim od odabranih naroda s važnom povijesni utjecajem.
Zalagao se za čvrsta moralna načela kao temelj uređenja države, a živio je po tim načelima, često u oskudici, po čemu je jedinstvena pojava u modernoj europskoj politici.
Zbog svoje političke žestine u borbi protiv monarhije, zatvoren je 1863. godine na mjesec dana, pa ponovno 1871. godine nakon Rakovičke bune.
Hrvatski narod mu je poklonio 1895. godine Stačrevićev dom u Zagrebu gdje je i umro.
Nama pravašima, sljedbenicima lika i djela Oca Domovine mora biti jasno da nam novi svjetski poredak u svojoj primjeni neće priznavati tradicionalni suverenitet koji proizlazi iz naroda, već će nametnuti mutirani oblik državnog suvereniteta koji proizlazi iz odnosa države prema globalnom poretku. Volja naroda više neće uvjetovati ponašanje upravljača državom, već će njihove postupke uvjetovati volja globalne vlasti. U tom kontekstu treba doživljavati dio težnji EU kao jedan krak globalne hobotnice, koja puzajućom strategijom provodi eksploatatorsku globalizacijom, prije svega kontrolu valute i banaka.
Starčevičanska ideja Europe je bila i ostala Europa slobodnih nacionalnih domovina.
Hrvatska Stranka prava, podružnica Ante Paradžik Osijek, je na dan smrti svog osnivača i ideologa, doktora Ante Starčevića, Oca Domovine na središnjem, istoimenom, osječkom trgu kod njegovog kipa položila ruže i zapalila svijeće u sjećanje na lik i djelo jednog od najvećih hrvatskih sinova.
Bog i Hrvati!

10:16 | Ostavi komentar (0) |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.