četvrtak, 21.01.2010.

Upad u privatnost maturanata

Krajem 12 mjeseca 2009. godine na adrese više od 3700 maturanata Osječko - baranjske županije, među kojima su brojni i maloljetni stiglo je pismo koje bi ih trebalo, valjda, motivirati da se učlane u HDSSB Branimira Glavaša.
Nema tu ništa čudno, svakome je dopušteno da radi promociju svojih ideja, no pitanje je kako su uspjeli HDSSB - ovci doći do tajnih podataka?

Naime ni sam Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a i župan Osječko baranjski ne zna kako su u mladeži njegove stranke došli do podataka, kako je rekao jednom dnevnom listu. No unatoč tome što nema pojma što mu se u stranci radi, izjavljuje kako je pismo rezultat kontinuiranog rada mladeži njegove stranke, te kako je to u biti poziv mladima da uđu u HDSSB jedini izbor, jer će, vjerojatno, svi njihovi problemi biti magično rješeni.

Žalosna je činjenica da su upravo rukovodeći ljudi HDSSB-a dok je njihovom džepu odgovaralo, bili dio HDZ-a koji je ovim dijelom Hrvatske vedrio i oblačio punih 15 godina. Čak i odlaskom iz HDZ-a sadašnji, veliki borci za prava Slavonije i baranje, HDSSB-ovci i dalje vedre i oblače ovim dijelom, a da pri tome nisu prokazali ni jednog jedinog lopova hrvatske privatizacije. Za zaključiti je kako su ti HDSSB -ovci sadašnji, zapravo jedna samo nesposobna nakupina privatnih interesa ako i za, sada već i 20 godina vladavine, nisu uspjeli pronaći niti jednog jedinog profitera iz tog mračnog vremena.

No to nije tema. Za jednu stranku koja u svojemu nazivu ima pridjev "demokratski" zaista je začuđujuće da se pozivaju maturante, punoljetne i maloljetne da se pridruže jednoj stranci koja njeguje sve samo ne otvorenost i demokraciju a najveći dosezi mladeži istih su vikend seminari u Drinovcima. Žalosno bi bilo vratiti našu mladež u vremena boljševizma, jer ove metode jedino na to mogu podsjećati, u vremena gaženja ljudskih prava i vremena kada je politička moć značila i mogučnost dolaska do podataka ma koliko oni bili tajni. Umjesto da se njeguje otvorenost i promoviraju novi smjerovi, ovim postupkom je jasno da je zaista došlo vrijeme da se građanska prava i zaštita osobnosti i podataka dovede na tu razinu, razinu na kojoj će sva djeca pa i odrasli biti zaštičeni kako treba i udaljeni od ovakvih manipulatora.

Karlo Šatvar, predsjednik mladeži HDSSB-a, koji je ujedno i jedan od potpisnika ovog pisma, izjavio je kako podatci nisu dobiveni nikakvim iskorištavanjem položaja moći svoje stranke već jednostavno - surfanjem internetom i, pazite sada - Facebookom. Gotovo 99% korisnika Facebooka ne odaje svoje privatne adrese, pa čak ni mailove, pa nije jasno samo da li nas mladi gospodon laže, ili su svi Osječko - baranjski maturanti baš u tih 1 %. Nadalje spominjali su se tu i popisi na internet stranicama škola, no osječke srednje škole, izuzev jedne čiji popis nije ažuriran godinama, nemaju takve popise dostupne javnosti. Jasno je da teze o internet pronalasku podataka pada u vodu svakome tko je imalo normalan. Druge opcije o dolasku do zaštićenih podataka Karlo Šatvar kao ni Vladimir Šišljagić nisu dali javnosti.

Da su podaci zaštičeni, doznali su i novinari nekoliko tiskovina kada su na Dan pobjede, 05. kolovoza pokušali doći do djece koja su rođena na taj dan 1995. godine i uz sve molbe Uredu državne uprave u sklopu kojega djeluje i Matični ured, nisu do podataka mogli doći. Isto tako su i novinari prošli kada su tražili iste podatke na dan proglašenja hrvatske neovisnosti.

Nakon što je srušena teza o dostupnosti ovakvih podataka o našoj djeci na internetu, jasno je da je su Uredi lokalne samouprave u nadležnosti ministartva znanosti, obrazovanja i športa RH u gradu i županiji, koji imaju obvezu i zadatak štititi identitet hrvatske mladosti, očigledno, dostavili sve podatke o svim maturantima maloljetnim ili tek punoljetnim, a sve to na zahtjev vladajuće političke opcije.

I ovim putem, ponovno pozivamo SVE nadležne institucije, pravobraniteljicu za djecu, prosvjetnu inspekciju Ministarstva obrazovanja i športa kao i agenciju za zaštitu podataka da ispitaju ovaj slučaj i utvrde kako je je moguće doći do tajnih podataka preko županijskog prosvjetnog ureda i da najstrože sankcioniraju ovaj izgred i atak na maloljetnike te da javno prokažu čitavoj javnosti tko su odgovorne osobe za odavanje tajnih podataka i da , naravno, po potrebi i snakcioniraju odgovorne. Očekujemo da će i velika većina građanskih udruga osuditi ovaj čin, ovaj napad na našu djecu.

Mi u HSP-u se nadamo da će našoj djeci biti omogućena osnovna prava demokratskog društva , društva kojim se toliko dičimo, ali ga, očigledno, neki ne poznaju ni najmanje. Nadamo se da naša djeca imaju pravo izbora, da smiju biti drugačiji i da im dajemo pravo na jedinstvenost kao i na jednake prilike čak i ako nisu članovi vladajučih stranaka.

12:20 | Ostavi komentar (1) |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.