srijeda, 20.01.2010.

Osječki parking ili kako su nas prevarili

Da Snaga grada, Bubalov mega najavljivani tim za vođenje grada Osijeka, je u biti snaga Drinovaca, to znamo svi. Da nas lažu, i to znamo svi. Doživjeli smo i od Bubala da otvoreno laže građane Osijeka i to u predizbornoj utrci, kada obećava rješavanje problema stanara Vinogradske ulice, unaprijed znajući da od tog rješavanja neće biti ništa, jer, zakonski, ne može biti ništa. Za očekivati je isto tako da će i oni koji su u koaliciji s njime isto tako - lagati.

Ivan Vrdoljak, dogradonačelnik grada Osijeka i čelnik osječkog HNS-a, postao je instant politička atrakcija kada se tamo u ljeto 2008. godine počeo obrušavati na Elektromodul, koncesionara za naplatu osječkih parkirališta, tvrtke s kojojm je još Zlatko Kramarić potpisao koncesiju. Kada se Vrdoljak obrušio na Elektromodul nije spominjao niti neuređena parkirališta niti uvjete u kojima rade radnici te tvrtke kao ni o činjenici da nam grad kao vlasnik parkirališta ne jamči sigurnost našim vozila. Jedino što je Vrdoljak vikao je - novac! Vrdoljaku se nije svidjela činjenica da Elektromodul, po njegovim riječima, masno zarađuje na naplati parkirališta, a grad dobiva od koncesije 1 500 000 kuna. Zaboravio je pri tome spomenuti da je upravo lijeva opcija vladala ovim gradom kada je potpisana koncesija.

Vrdoljak u srpnju 2008, tada kao dogradonačelnik Osijeka u koaliciji s HSP-om, SDP-om, i HSU-om, koja je bila jedina opcija kako bi se Osijek maknuo iz višemjesečne političke krize u koju je grad bacio HDSSB, daje oštre izjave i gotovo prijetnje Elektromodulu kako je raskidanje ugovora o koncesiji gotova stvar i samo pitanje dana. Godinu i pol dana kasnije, Elektromodul i dalje ima koncesiju unatoč činjenici da je Vrdoljak i sada dogradonačelnik. U tom toplom mjesecu srpnju Vrdoljak pompozno obznanjuje javnosti kako će se osnivati nova gradska tvrtka - sada već famozni OPG (Osječki promet i gospodarstvo), koja će se baviti svime i svačime, pa tako najavljuje kako će upravo ta tvrtka preuzeti poslove postavljanja infrastrukture i parcelizacije sada već gotove slobodne zone Tenja te kako će ta tvrtka preuzeti i poslove naplate parkinga pa čak i pauka. OPG je zaživio samo na papiru. Osnovana je tvrtka, zaposleni su stranački poslušnici HNS-a a od najavljenih projekata OPG danas vodi - ništa. Da stvar bude gora OPG je spojen sa BIOS-om jer, naravno kako drugačije opravdati postojanje tvrtke u kojoj rade stranački ljudi a djelatnosti nema, samim time ni prihoda. U tom srpnju Vrdoljak najavljuje raskidanje ugovora neovisno o visini odštete koju bi Grad u tom slučaju morao isplatiti Elektromodulu, najavljujući da će OPG -ovo vodstvo napraviti studiju isplativosti koncesije kao i isplativosti pauka te da će ta studija vjerojatno jasno pokazati kako raskidanje koncesije i nije tako loša stvar. Vrdoljak nastavlja kako je raskidanje koncesije čak i pitanje njegovog ostanka u koaliciji.

Tada i sam Elektromodul nudi sporazumno raskidanje koncesiju uz odštetu od 15 milijuna kuna, što naravno tadašnji gradski oci, odbijaju uz, svima jasno vidljivu nemogućnost takve isplate, svima jasnu osim Vrdoljaku.

Prolaze mjeseci, Vrdoljak odlazi sa mjesta dogradonačelnika Osijeka, i najavljuje kako će biti dio tima Snage grada, Krešimira Bubala i HDSSB-a. Nakon što pomoću slatkorječivosti Snaga grada osvaja izbore u Osijeku 2009. godine sve ono što je Vrdoljak najavljivao pada u vodu.
I unatoč izbornoj pobjedi Vrdoljak nastavlja sa prijetnjama Elektromodulu i hvaljenje OPG-a kao tvrtke koja će spasiti osječko gospodarstvo. I što se dogodi? U studenom 2009. godine, samo 5 mjeseci nakon preuzimanja vlasti kreće pravo pokazivanje Ivana Vrdoljaka kao "spasitelja" osječkih parkinga. Ne samo da se Elektromodulu neće oduzeti koncesija, nego će im se odobriti i povećanje cijene parkinga uz mizerno dizanje cijene koncesije za nekih 250 tisuća kuna! Sa 01.01. 2010. građani Osijeka uz već postojeće Božično - novogodišnje čestitke o povećanju cijena svih komunalija dobivaju još jednu - povećanje cijena parkinga.

Do danas nismo od Vrdoljaka dobili jasnu poruku kako je to sada moguće? Što se to promijenilo od srpnja 2008. do danas pa da sada to više nije pitanje njegovog odlaska li ostanka na vlasti. Ipak se čini kako je Vrdoljak sam shvatio da nakon što niti OPG kao ni projekt o pauku pa ni o parkiralištima nije zaživio, jednostavno on više politički nema ništa, pa je odlučio - šutjeti.

No ni sam Vrdoljak vjerojatno nije shvatio što mu sprema njegov koalicijski partner HDSSB na čelu sa gradonačelnikom Bubalom. I dok je Vrdoljaku prepušteno da obznani osječkoj javnosti kako će poskupjeti parking, s čime je građanima postalo kristalno jasno tko je Vrdoljak zapravo i tako u javnosti postao lokalni harač, ne davno se dogodio spin od kojega se Vrdoljaku vjerojatno i sada vrti u glavi. Naime gradonačelnik Bubalo je izišao u medije na Bandićevski način, stojeći u ulaštenim cipelicama usred kaljuže. Zaista čudno da se odlučio na takvo predstavljanje ako uzmemo u obzir da se ni sam Milan Bandić nije mogao sjetiti u kampanju kako se zapravo zovu ti Slavonci koji ga podržavaju. Bubalo, stojeći u kaputu i cipelama usred kaljuže u osječkoj "rupi" daje ultimatum Elektromodulu kako će ili urediti parking ili će to grad napraviti pa njima poslati fakturu. Ni Elektormodul nije ostao dugo dužan. Pokazujući da u biti Bubalo ne zna baš o čemu priča, direktorica Elektromodula Ana Kocelj, uzvraća kako su to građevinska zemljišta i privremena parkirališa te dok Grad ne riješi to pitanje oni jedino mogu nasipavati - tucanik.

I dok je Vrdoljaku prepušteno da obznani javnosti kako im slijedi još jedan udarac po džepu, Bubalo je u svemu ispao heroj - spasitelj naših limenih ljubimaca, oštro se obrušivši po Elektromodulu, no sada ne zbog loše koncesije nego zbog održavanja parkirališta, no dobro mora i on nekako opravdati ovo poskupljenje. Bubalo je ponovno odigrao maestralnu predstavu ostavivši Vrodoljaku najavu loših vijesti a on će ispati heroj - napravivši tako od Vrdoljaka ništa drugo nego - malog od kužine. Ti kuhaj a ja ću se lijepo pogostiti.

Kada sve zbrojimo što je Vrdoljak napravio? Osnovao OPG koji je na kraju pripojen BIOS-u jer samostalno nema što tražiti kao tvrtka. Najavio oduzimanje koncesije od koje nema ništa i digao ruku za poskupljenje parkinga. Najavio kako će gradske tvrtke preuzeti poslove pauka a kad ono - i za to digao ruku da ode u privatnu koncesiju. Nekim političarima je potreban cijeli životni vijek kako bi se kompromitirali no Vrdoljak je pokazao da je ipak najbolji. U rekordnom roku je od "the man with the balls" (čovjek sa mudama/loptama) kako se sam nazivao, postao čovjek sa dva lica iliti mali od kužine.

10:54 | Ostavi komentar (2) |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.