Putopis na kvadrat

srijeda, 10.11.2010.

UJEDINJENE NACIJE, SRAM VAS BILO


LUVUNGI, Demokratska Republika Kongo – četiri naoružana muškarca upala su u dom Anne Mburano, djecu izbacili i započeli brutalnu torturu i silovanje jadne žene. Nije bilo važno što se u neposrednoj blizini nalazi kamp UN-a i što je gospođa Anna stara 80 godina!
Pošto su završili banditi su zajedno sa stotinama drugih krenuli u druge kuće i domove s istom, neljudskom namjerom. Taj je dan, krajem srpnja 2010. silovano više od 200 žena.

Usprkos cijelom desetljeću i milijardama utrošenih dolara UN ne uspijeva u svojoj osnovnoj zadaći, a ona je zaštita civilnog stanovništva. Plave kacige i ovaj su se put pokazale neosjetljive na događaje u istočnom Kongu.
U selo Luvungi upali su Ruandski pobunjenici pomiješani s novijom grupom Mai Mai Cheka. Oni su jednostavno željeli privući pažnju pa su krenuli u krvavi pohod na nevino stanovništvo koje zbog ratova pati još od 1996.

Vlada DR Conga pokušava pripadnike paravojnih skupina uklopiti u regularnu vojsku. Za to su potrebni dugački i mukotrpni pregovori koji ne završavaju uvijek uspješno. Ono što je najgore jest da naoružane skupine jačaju svoj pregovarački položaj zvjerstvima koje čine. Prevladava mišljenje: što smo brutalniji i nemilosrdniji to ćemo ugrabiti veći dio kolača kod sporazuma. Uz to paravojne skupine, kojih prema posljednjim podacima ima čak 18 kontroliraju rudnike bogate zlatom i kobaltom.
Ujedinjeni narodi koji u Kongu trenutno imaju 18 000 mirovnjaka u najvećem broju slučajeva, sa svojim plavim kacigama služe kao zgodna dekoracija na blatnjavim putovima. Njihova primanja sežu u nebo, plaća sjeda svaki mjesec i generalno oni nisu motivirani za poboljšanje situacije. Rude, kvalitetno drvo i dijamanti izvoze se bez ikakve kontrole upravo zbog stanja kontroliranog kaosa u kojemu se zemlja nalazi. Kada bi se recimo postigao sporazum i kada bi se društvo uredilo izvoz bi bio nemoguć tj. nemoguć pod ovim nedefiniranim uvjetima u kojima vlada zakon jačega, a bogate se trgovci i veleposjednici koji kontroliraju prodaju.

izvor: NY Times; Hrvoje Ivančić
fotografije: Ny Times; Hrvoje Ivančić
video: isječak iz filma "Kongoanska misija fra Ilije Barišića"; Mire Aščića.

- 12:09 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>