Hrvatska numizmatika

nedjelja, 22.03.2015.

Optjecaj dubrovačkog novca

Dubrovački su se novci u prvome redu kovali za potrebe domaćega pučanstva, pa zato su uvijek nesmetano kolali u granicama dubrovačke države, a jedina je zabrana koja je u tome pogledu izdana, što je g. 1303 — po svoj prilici samo za neko vrijeme — naređeno da niko ne smije držati kod kuće više od 5 perpera u mincama, čime se baš htjelo spriječiti da pojedini ne nagomilavaju previše sitnog novca i time otežavaju promet. Amo ide još i to što je g. 1452 naređeno da svi koji imaju preko 50 perpera u dobrim dinarima moraju ih dati u državnu kasu ili u banke i mijenjati u dukate.

Više na: Optjecaj dubrovačkog novca


Dubrovački novac - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377

- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.03.2015.

Što treba znati prilikom prodaje numizmatike?

Numizmatički predmeti, kovani i papirni novac su kao i svaka druga roba na tržištu i njihovu trenutnu cijenu određuje odnos ponude i potražnje. Što je neki primjerak rjeđi, to je manja ponuda i tržišna cijena je veća. Što je ponuda veća, manja je potražnja, pa je i cijena manja. Isto tako, među kolekcionarima postoje popularna područja, pa je takva numizmatika cjenjenija u odnosu na kovanice i novčanice koje nisu toliko popularne. Postoji i čitav niz drugih čimbenika, ali ovo su oni glavni.

Ovdje obrađujemo nekoliko pitanja koje si postavljaju svi oni koji žele prodati neke kovanice ili novčanice koje posjeduju.

Više na: Što treba znati prilikom prodaje numizmatike?


Katalog novca Dubrovačke Republike - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377

- 02:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #