Hrvatska numizmatika

ponedjeljak, 24.05.2010.

Još jedan prigodni zlatnik i srebrnjak

Središnja točka dnevnog reda današnje redovne sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke bila je informacija o aktualnim novčanim i gospodarskim kretanjima. Članovi Savjeta upoznati su i sa zaključnom izjavom izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda kojom, nakon dvotjednog boravka u Hrvatskoj, daju svoje viđenje dosadašnje i za ovu godinu predviđene novčane i gospodarske politike, a koja će od sutra biti dostupna i široj javnosti.

Uz to, Savjet HNB-a dao je suglasnost nadzornom odboru Istarske kreditne banke Umag d.d. da za članicu uprave ponovo imenuje Marinu Vidić, kao i nadzornom odboru Privredne banke Zagreb d.d. da za članove uprave te banke budu imenovani Gabriele Pace za još jedan mandat i Andrea Pavlović kao nova članica.

Odlukom Savjeta HNB-a ovogodišnji plan izdavanja prigodnog kovanog novca i numizmatičkih kompleta bit će dopunjen izdanjem prigodnog zlatnog kovanog novca "Kralj Tomislav", s nominalnom oznakom 20 kuna, kojim će biti započet tematski serijal posvećen hrvatskim vladarima, te prigodnim srebrnim kovanim novcem nominalne oznake 150 kuna, koji će biti posvećen 100-godišnjici zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST, 12. svibnja 2010.
Sjednica Savjeta HNB-a

Izvor: www.hnb.hr

Ključne riječi: kovani novac, 20 kuna, 150 kuna, zlatnik, srebrnjak
Keywords: coins, 20 kunas, 150 kunas, gold coin, silver coin
English title: New gold and silver coins


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

- 20:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.05.2010.

095 858 6377 - Otkup odlikovanja, ordena, medalja, vojnih oznaka

Konstantno vršimo otkup odlikovanja (ordena, medalja, priznanja i sl.), kao i vojnih oznaka iz svih razdoblja i svih zemalja svijeta.

Ukoliko imate nešto od navedenog materijala za prodaju, slobodno se možete obratiti na:

- e-mail: info@monetalis.hr
- telefon: +385 95 858 6377

Prilikom slanja e-maila skrećemo Vam pažnju na sljedeće:

- Treba opisati pobliže o čemu se radi.

- Treba poslati jasnu sliku predmeta (obije strane), da se može utvrditi očuvanost.

- Treba navesti cijenu po kojoj predmet prodajete.


Otkup starih ordena i medalja
Otkup starih ordena i medalja - isplata odmah!
Tel: +385 (0)95 858 6377; e-mail: info@monetalis.hr

- 23:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.05.2010.

Novi zlatnik i srebrnjak

Hrvatska narodna banka izdala je ove godine novi zlatnik i srebrnjak i to: zlatnik od 10 kuna posvećen 200. obljetnici rođenja Louisa Braillea i srebrnjak od 150 kuna posvećen Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi.

Zlatnik od 10 kuna posvećen 200. obljetnici rođenja Louisa Braillea
Zlatnik od 10 kuna posvećen 200. obljetnici rođenja Louisa Braillea

Tekst odluke o izdavanju:

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom d.o.o. iz Zagreba izdaje, u sklopu serije »Minikovanice«, prigodni zlatni kovani novac u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Louisa Braillea, tvorca pisma za slijepe osobe.

Prigodni zlatni kovani novac izdaje se u apoenu od 10 kuna, u količini ne većoj od 5000 komada i u ukupnom iznosu ne većem od 50.000,00 kuna.

Prigodni zlatni kovani novac bit će izrađen od zlata stupnja čistoće 999/1000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva. Zlatni kovani novac imat će masu od 0,5 grama i promjer od 11 milimetra.

Prigodni zlatni kovani novac od 10 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je papilarnih linija na jagodici ljudskog prsta, koji simbolizira dodir kojim slijepi čitaju Brailleovo pismo. Iznad prikaza je natpis »10 KUNA« ispisan pismom za slijepe osobe. Polukružno, uz gornji rub, ispisan je natpis »LOUIS BRAILLE 1809. – 2009.«. Polukružno, uz donji rub, izmjenjuju se udubljene i ispupčene točke, simboli na kojima se zasniva Brailleovo pismo za slijepe osobe.

Prigodni zlatni kovani novac od 10 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je papilarnih linija na jagodici ljudskog prsta, koji simbolizira dodir kojim slijepi čitaju Brailleovo pismo, iznad kojeg je natpis »10 kuna«. Polukružno, uz gornji rub, ispisan je natpis »REPUBLIKA HRVATSKA« razdijeljen prikazom grba Republike Hrvatske. Polukružno, uz donji rub, izmjenjuju se ispupčene i udubljene točke, simboli na kojima se zasniva Brailleovo pismo za slijepe osobe.

Autor je idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga zlatnoga kovanog novca od 10 kuna Damir Mataušić, akademski kipar.

Prigodni zlatni kovani novac pustit će se u prodaju 26. travnja 2010.


Srebrnjak od 150 kuna posvećen Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi
 Srebrnjak od 150 kuna posvećen Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi

Tekst odluke o izdavanju:

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom d.o.o. iz Zagreba izdaje prigodni srebrni kovani novac u povodu održavanja Svjetskoga nogometnog prvenstva 2010. u Južnoj Africi.

Prigodni srebrni kovani novac izdaje se u apoenu od 150 kuna, u količini ne većoj od 7500 komada i u ukupnom iznosu ne većem od 1,125.000,00 kuna.

Prigodni srebrni kovani novac iz točke 2. ove Odluke bit će izrađen od srebra stupnja čistoće 925/1000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva. Srebrni kovani novac imat će masu od 24 grama i promjer od 37 milimetara.

Prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem je dijelu prikazana nogometna lopta »bubamara«, čija su četiri tamna šesterokuta označena šarama zebre, životinje karakteristične za Afriku, kontinent koji je domaćin svjetskog prvenstva. U gornjoj polovini prikaza, polukružno uz rub, ispisan je tekst »2010. FIFA World Cup South Africa«. U donjoj polovini prikaza, polukružno uz rub, ispisan je tekst »2010. FIFA SVJETSKO PRVENSTVO, JUŽNA AFRIKA«.

Prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem je dijelu stilizirani prikaz globusa na koji je položen prikaz službenog amblema Svjetskoga nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. U gornjoj polovini, iznad prikaza amblema, ispisan je tekst »REPUBLIKA HRVATSKA«, a ispod njega nalazi se grb Republike Hrvatske. U donjoj polovini, lijevo od prikaza amblema, u dva retka, nalaze se oznaka nominalne vrijednosti »150« i naziv novčane jedinice »KUNA«.

Obod je prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 150 kuna gladak i ima utisnute tehničke podatke »Ag 925/1000 24 g ř 37 mm PP HNZ«.

Autor je idejnoga i likovnog rješenja srebrnoga kovanog novca od 150 kuna Damir Mataušić, akademski kipar.

Prigodni srebrni kovani novac pustit će se u prodaju 26. travnja 2010.

Autor: Zlatko Viščević
Izvori: www.nn.hr, www.hnb.hr

Ključne riječi: kovani novac, zlatnik, srebrnjak, Hrvatska, Louis Braille, Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi
Keywords: coins, gold coin, silver coin, Croatia, Louis Braille, World Footbal Championship in South Africa
English title: New Gold and Silver coin


Coins Banknotes Militaria Store

- 22:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 01.05.2010.

Numerička zaštita od falsifikovanja novčanica Srbije i Jugoslavije 1884-1943

Sve srpske novčanice 1884-1943. godine i jugoslovenske, počevši od 100 dinara iz 1919. do 1939. godine, izuzev novčanice od 10 dinara iz 1920. godine, imaju istovetnu NUMERIČKU ZAŠTITU od falsifikovanja.

Sistem numeričke zaštite prikazan je na sledećem primeru:

Neka je data novčanica sledeće slovne i brojčane oznake:
 Numerička zaštita od falsifikovanja novčanica Srbije i Jugoslavije 1884-1943

Slovne oznake a, b, c i N, napisane na ovom primeru, ne pripadaju novčanici, nego služe za objašnjenje sistema numeričke zaštite i izvođenje odgovarajućeg algoritma (računska metoda) numeričke zaštite konkretne novčanice.

Brojna vrednost za "b' jeste redni broj datog slova na novčanici u ćiriličkom pismu:
 Numerička zaštita od falsifikovanja novčanica Srbije i Jugoslavije 1884-1943

Logički algoritam numeričke zaštite glasi:
N= 25000 (a - 1) + 1000 (b-1) + c
N= 25000 (373 -1) + 1000 (12 - 1) + 787
N = 9311787

Za praktičnu i brzu proveru neke novčanice dovoljno je da se izvrši prva provera, koja se lako pamti: uporede se poslednje tri cifre u broju novčanice sa ciframa iz ugla novčanice, koje nemaju uz sebe slovnu oznaku. Ako se cifre ne slažu - novčanica je lažna, a ako se slažu - novčanica je verovatno, ali ne i sigurno, originalna.

Kada potpuna provera, preko numeričke zaštite, pokaže saglasnost svih cifara - novčanica je opet samo verovatno, ali ne i sigurno, originalna. Ovo stoga što u nekim slučajevima falsifikator prepiše sve slovne i brojčane oznake sa neke originalne novčanice. To znači da za dokazivanje originalnosti neke novčanice mora biti izvršena provera svih,-ili barem većine, elemenata zaštite od falsifikovanja, kao što su: papir, vodoznaci, zaštitna nit, vrsta slova i brojeva itd.

Autor: Milorad Đurišić
Izvor: dinar br. 4, Beograd, 1997.

Ključne riječi: papirni novac, Srbija, Jugoslavija, zaštita
Keywords: paper money, Serbia, Yugoslavia, protection
English title: Numerical Protection of Banknotes of Serbia and Yugoslavia 1884-1943


Coins Banknotes Militaria Store

- 22:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #