Mi Hrvati
|
Tog ima samo kod nas... (2.)
Na hotelskim menijima hrvatska hrana "u tragovima" Kako piše Jutarnji list, čiji su novinari razgovarali s hoteljerima, turiste će dočekati hrana iz cijelog svijeta bez obzira na blagodati autohtone jadranske kuhinje. Šefovi nabave u hotelima na području Kvarnera kažu da je razlog tome taj što domaći nabavljači u svoju ambalažu pakiraju uglavnom uvoznu hranu, što luksuznije hotele navodi da hranu nabavljaju na tržnicama i ribarnicama. Hotelski riblji meniji obično sadrže španjolske osliće ili patagonijske, odnosno kaligornijske lignje. Po tome tjestenina s plodovima mora sadrži talijansku tjesteninu i plodove mora iz Tihog oceana, češnjak je iz Kine, rajčice talijanske, grah iz Argentine, kao i uvozno povrće. Jutarnji list navodi da se čak i jabuke uvoze iz JAR-a, a jagode iz Španjolske, čime se postavlja teza da je akcija "Kupujmo Hrvatsko" pala u vodu. Prema svemu sudeći, strane turiste očekuje defacto njihova "domaća hrana", dok će domaći turisti jesti hranu iz Španjolske, Njemačke, Austrije, Italije, Cipra, Kine, Argentine, JAR-a i Čilea. Nije takva situacija samo u primorju. Na svjeveru hrvatske je ista priča. Na tržnicama nema ni 1% hrvatske robe. Voće i povrće se također uvozi iz Grčke, Španjolske, Italije, Turske, Makedonije.... KUPUJMO HRVATSKO BRAĆO I SESTRE! (mislim da bi i kupovali kad bi bili sigurni što je domaće) |