A giant game of chess they play with you and I as the disposable pieces

05.12.2007., srijeda

Probudite savjest

95 RAZLOGA ZA VEGETARIJANSTVO
part I


Image Hosted by ImageShack.us


# U Hrvatskoj se svakog dana zbog mesa ubiju tisuće i tisuće životinja (uglavnom pilića) uzgojenih na farmama.

# U Hrvatskoj, životinje uzgojene zbog mesa, zapravo su proizvod visoko mehaniziranog sustava koji funkcionira poput tvornice služeći se velikim brojem nereguliranih i neviđenih metoda koje su okrutne i opasne.

# Oko 1,28 milijarde stoke nastanjuje Zemlju. Ta se brojka nastoji zadržati, iako je to neprirodno, da bi se zadovoljila neumjerena ljudska potreba za goveđim mesom. Njihova ukupna težina uveliko prekoračuje težinu cijele ljudske populacije. Već sam njihov broj utjecao je na to da stoka postane najveći uzrok uništavanja okoliša (uz ljudsku pohlepu za prirodnim bogatstvima). U Hrvatskoj govedo vrati 1 kg mesa za svakih 16 kg pojedenih žitarica i soje.

# Prehrana bazirana na mesu kostantno sadrži velike količine zasićenih masti, životinjskih bjelančevina i kolesterola koji podižu razinu kolesterola u krvi - znak upozorenja za srčanu bolest i srčani udar.

# Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode.

# Već sama goveda, ne ukljućujući svinje, piliće i sličnu živad, potroše količinu hrane koja bi svojom kaloričnom vrijednošću zadovoljila potrebe 8,7 milijardi ljudi. To je gotovo duplo više od sadašnje ljudske populacije. Stotine milijuna tona žitarica potroši se na prehranu životinja dok bi već 5 milijuna tona žitarica bilo dovoljno da se nahrani 15 milijuna djece širom svijeta koliko ih otprilike, svake godine, umire od gladi.

# Da bi se nahranio prosječan Hrvat koji jede meso potrebno je 31 jutara zemlje dok je za osobu koja ne jede meso i mesne proizvode dovoljna 1/6 jutra. (1 jutro - 40,476 ara).

# U mesu nema ni jedne nužno potrebne hranjive tvari koja se ne može dobiti i iz biljne prehrane. Prolaskom kroz životinju žitarice gube 90% bjelančevina, 96% kalorija, 99% ugljikohidrata, te 100% vlakana.

# U današnjim 'tvorničkim farmama' životinjama za uzgoj nije dozvoljeno normalno ispunjavanje spolnih nagona. Jedna od metoda rađanja koristi tzv. 'teaserbulls' (bikove mučitelje) ili 'sideninders' (za svinje) koji prepoznaju ženke za oplodnju. Nakon što idetifinciraju ženke, ti osakačeni mužjaci ne mogu zadovoljiti svoj spolni nagon jer im je penis kirurškim zahvatom zaokrenut tako da im strši sa strane.

# Meso bi stajalo 60$ kilogram da vlada ne subvencionira vodu koju koristi mesna industrija.
- 00:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv