srijeda, 22.03.2006.

Sa sjednica Općinskog vijeća i Poglavarstva Općine Rugvica

Nezadovoljstvo vijećnika predloženim lokacijama odlagališta otpada

Glavna tema rasprave vijećnika na sjednici Općinskog vijeća, 22. veljače bile su II. izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije u kojima se na području općine predlaže jedna lokacija za odlagalište komunalnog otpada i jedna lokacija za zbrinjavanje šljake i pepela – otpada buduće spalionice za područje Zagreba i Zagrebačke županije. Načelnik Ivan Remenar upoznao je vijećnike s dosadašnjim aktivnostima oko dogovora za lociranje odlagališta navedenih otpada na relaciji županijskih gradova i općina i Zagrebačke županije. Premda se na jednom od takvih sastanka općina Rakovec ponudila da se na njihovom području smjesti lokacija odlagališta za šljaku i pepeo, a Velika Gorica je predložila svoje područje Marclin, u prijedlogu izmjena Prostornog plana ipak su navedene i ostale moguće lokacije, a tako i one na području općine Rugvica. Načelnik Remenar nezadovoljan je s načinom pripreme budućih lokacija odlagališta jer, naime, nije pripremljena studija o utjecaju na okoliš (jedino sažeci), nije definirana renta, a niti nije ponuđen na uvid projekt izgradnje i uređaja spalionice (koji će navodno biti realiziran na području Grada Zagreba). Svoje nezadovoljstvo predloženim lokacijama odlagališta izrazili su i općinski vijećnici, stoga na ovoj sjednici nisu doneseni određeni zaključci, već će to učiniti na sljedećem Vijeću. Usko vezano, jedinice lokalne samouprave, tako i Općina Rugvica, u roku od 60 dana morat će se izjasniti i o sporazumu o zbrinjavanju otpada između Zagrebačke županije i Grada Zagreba.
U nastavku sjednice vijećnici su usvojili izvješća o radu Općinskog vijeća i Poglavarstva za 2005. godinu, donesena je prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Općine Rugvice, kao i odluka o izmjenama i odlukama Poslovnika Općinskog vijeća. Naposljetku, vijećnici su donijeli odluku, a na zahtjev i prijedlog građana i Mjesnog odbora Jalševec Nartski da se umjesto njihovog prijedloga naziva nove ulice II. Školski odvojak, imenuje u Ulicu Brestove.

Krematorij za kućne ljubimce krije spalionicu medicinskog otpada?

Članovi Poglavarstva, na sjednici 14. ožujka, utvrdili su više nedostataka u Studiji utjecaja na okoliš za zahvat u prostoru – groblje kućnih ljubimaca s krematorijem na području općine Rugvica, na koju sve uključene strane u Komisiji za procjenu Studije prethodno nisu imale primjedbe, osim predstavnika Općine Rugvica. Predstavnici Općine smatraju da se iza navedenih prevelikih kapaciteta krematorija (3 peći za spaljivanje 230 kg životinjskih lešina na sat) krije drugi posao koji će prevladavati – spaljivanje medicinskog otpada, koji se spominje u Studiji, ali naveden kao primarna djelatnost. Pored toga problem rješavanja otpada nastalog spaljivanjem Studijom nije adekvatno riješen jer takav otpad smatra se opasnim i traži određene uvjete skladištenja. U Studiji nisu predviđeni filtri zraka ni filteri vode, što Poglavarstvo smatra potrebnim radi blizine stambenih kuća i stanovnika na području Oborova. Zaključak Općinskog poglavarstva je da se Komisiji predloži odbacivanje ove Studije, a ukoliko do toga ne dođe, Općina će u konačnici odbaciti projekt izgradnje i stopirati donošenje Detaljnog plana uređenja groblja za kućne ljubimce s krematorijem, rečeno je na sjednici.
Poslovi redovitog održavanja asfaltiranih nerazvrstanih cesta, trgova i javnih površina tijekom ove godine, odlučeno je, povjereni su tvrtki Graditelj Dugo Selo. Poslove rada rovokopačem obavljat će Renato Rušković; komunalne poslove nabave i obnavljanja signalizacije na općinskim cestama obavljat će tvrtka Talan promet; prijevoz materijala kamionom rješavat će Renato Rušković; tvrtki Viadukt povjereni su poslovi održavanja nerazvrstanih cesta, nabava materijala i frezanog asfalta; radove građevinskih strojeva na području općine tijekom ove godine obavljat će tvrtka Toljan trans, a komunalne poslove nabave materijala prirodnog šljunka i frakcioniranih agregata obavljat će tvrtka IGM šljunčara Trstenik. Iz općinskog proračuna za 2006. godinu ukupno se za sve navedene komunalne poslove izdvaja 775.000 kuna. Na temelju zahtjeva Hrvatskih autocesta Poglavarstvo je odlučilo sprovesti postupak donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Rugvica kako bi HAC realizirao idejni projekt izgradnje upravne zgrade na području Svibovskog Otoka (uz autocestu). Poglavarstvo je također odlučilo da se Gradskoj knjižnici dotira redovnih 10.000 kuna za zabavu knjiga, a Kinološkom društvu Dugo Selo za potrebe proslave 30. godišnjice rada – 1.000 kuna.
I. G. O.

- 10:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>