Konji : Ljepota i ponos !

četvrtak, 04.05.2006.

ŽVALE

ŽVALE

Žvale su važan dio jahanja. Postoje razne vrste žvala za razne namjene. Zato je vrlo važno dobro se raspitati za što služe i kako ih konji doživljavaju i nipošo ne trpati konjima sve i svašta u usta, jer možete ne samo povrijediti konja nego ga doslovno “uništiti”

Osim izbora vrste žvale vrlo je važno izabrati pravu veličinu žvale za konja. U bolje opremljenim dućanima s konjskom opremom možete i kupiti posebne naprave za mjerenje duljine. Ali dužinu možete izmjeriti i sami tako da konju stavite veču žvalu u usta. Jednu stranu povučete k sebi tako da kolut s jedne strane dođe tik do konjskih usta. Ostatak žvale primate s prstima tako da žvala mora biti veća pola do 1 cm od konjskih usta. Izvadite je van i imate optimalnu veličinu žvala za vašeg konja.


Spomenuti ćemo samo neke od vrsta žvala.



Ravna metalna JEDNOSTRUKA žvala
To je mekana vrsta žvale i “ugodna” konjima. Ne povrijeđuje im usta.




Ravna gumena JEDNOSTRUKA žvala
Najmekša i najčešće korištena vrsta žvale. Jedina joj je mana što ne daje jasne signale konju. Koristi ze za rad s mladim konjima.




Jednostruko lomljena žvala
Vrlo mekana i najčešće korištena vrsta žvale . Ima vrlo lagan efekt poluge




Dvostruko lomljena žvala

Gotovo je identična jednostruko lomljenoj samo ima u sredini dva loman Bolje prijanja uz jezik konja, te gubi efekt poluge i ne bode u nepce konja. Daje jači pritisak na uglove usana




Full Cheek žvala
Glavno obilježje ove vrste žvale je ta da joj obrazna poluga koja daje jaču kontrolu




Pelhams žvala
Ovo je tvrda vrsta žvale jer ima prilično jak učinak na usta konja. Jahač koji koristi takvu žvalu moraju imati puno iskustva i vrlo mirnu ruku. Najčešće se koristi u dresurnom jahanju pri izvođenju finih figura




Hakemor žvala
Funkconira na sistemu da pritišće konju na nosne živce. Mogu je koristiti samo izuzetno iskusni jahači

- 20:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.