petak, 07.09.2012.

Hrvatske vještice, vampiri, vile, čudovišta, duhovi, mitovi i legende...

Narodne priče i bajke su prepune mističnih bića; vještice, vile, duhovi, zmajevi i sablasti. Neovisno odakle ste, sigurno su vas kao djecu plašili Babom rogom ako ne slušate roditelje.

Uz Ivanu Brlić Mažuranić, koja nas je upoznala sa Domaćima, Morskim Carem, snahom rašljasta jezika i šumskim vilama, te Zagorku i Gričku vješticu postoje li u Hrvatsko i druga bića? Gdje se nalaze naše vještice?


Malo sam tražila i prvo našla Klečke vještice:
Legenda govori kako za vrijeme olujnih noći oko ponoći iz cijelog svijeta na Kleku se sakupljaju vještice, vile, vilenjaci, a njihovo kolo i vrisak dopiru čak do Ogulina.
Zašto su izabrale baš Klek nisam našla.


Postoji i legenda o vilama u Puli i kako su izgradile Arenu
U davno doba Istru su nastavale vile. Noću bi plesale po livadama i šumskim proplancima, ponekad bi se i ukazale običnim ljudima, ali nikad nikome nisu učinile ništa nažao. Vile iz istarskih legendi mogu čovjeku podariti sreću, a često su i graditeljice.
Pripovijeda se tako da su vile gradile Arenu u Puli. Cijelu su noć nosile kamenje s Učke, slagale ga uokrug i tako je red po red nastajao njihov grad, Divić-grad. Ali, kako su vile stvorenja noći, gradit su mogle tek dok se ne začuje prvi pijetao. Vile su morale prekinuti posao i pobjeći da ih ljudi ne spaze. Njihov je Divić-grad ostao nedovršen i zato je Arena danas bez krova. Širom Istre, od Učke do mora, ostalo je rasuto ogromno kamenje koje su vile nosile da ga ugrade u Arenu, ali ih je pijetlov glas u tome omeo, i vile su kamenje morale ispustiti na mjestu na kojem su se zatekle.


Povijesni progon vještica:

U Hrvatskoj progoni vještica počinju nešto kasnije te zbog toga nisu trajali toliko dugo kao u Europi.Tek polovinom 17.st. do početka 18.st progoni uzimaju maha.
Ozbiljni procesi protiv vještica oblikovani su po „Zakoniku o sudskom kaznenom postupku“ donesenog 1656.g. od hrvatsko-ugarskog kralja Ferdinanda III. Zbog čega se popis nazivao „ferdinadejom“- tipični postupci mučenja vještica.
1890. Ivan Tkalčić objavio je zbirku spisa sa vještičjih procesa, iz tih spisa znamo kako su izgledali procesi u nas.
Spaljivanje se u Zagrebu odvijalo u Tuškancu.
Posljednji progon vještica dogodio se 9.lipnja 1758.godine. Vještica Magda Logomer biva dovedena u Beč i liječena.

Mučenja:
„Nakon što bi nesretnica bila svučena do gola, obrijana te nakon što je nađen đavolji pečat, kliještama iščupan i prilaže kao dokaz prelazilo se na mučenja.
Ruke i noge bile bi vezane strunama od konjskog repa koje su krvnici vukli tako da bi rezali meso gležnjeva i zaprešća sve do kostiju. Na rane se zatim stavljala sol, sumpor ili paprika. Prsti su bili drobljeni „palčenicama“ a noge „Španjolskim čizmama“ podstavljenim čavlima, po kojima je krvnik udarao čekićem sve dok meso i kosti ne bi pretvorili u pravu krvavu kašu. Optužena bi zatim bila obješena o kuku na zidu, rukama iza leđa i povučenim prema gore, tako bi joj iskakale iz zglobnih čašica u ramenima, a noge bi joj bile opterećene utezima.
Koristili su se i „greben“ koji je nalikovao ležaju podstavljenom čavlima, „vještičji stolac“, također podstavljen čavlima, „Španjolski magarac“ koji je služio za rezanje i raskidanje spolnih organa, te „željezna djevica“ koja je bila oklop s unutrašnje str.podstavljen čavlima iz koje ni jedna vještica ne bi izašla živa.
Popularan je bio kotač na koji su smještali vješticu ruku vezanih na leđima, a zatim povučenih preko kotača i nogu opterećenih utezima.

TeaaPique


14:22 | Komentari (0) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.