Holy Crap

09.03.2008., nedjelja

Intro glazba za seriju Urota - plaćeni copyright?

Za početak usporedite sami:

1. Originalna intro mjuza iz igre Pinball Dreams se zove Looser on laugh, dostupna vam je u malom playeru na sredini stranice ispod Pinball Dreams slike. Igra je već stara (1992), ali antologijska i meni srcu draga. PC verziju možete isprobati s Abandonia izvora, a Amiga verziju sa Lemona.

2. intro za seriju Urota koja se prikazuje na RTL-u od danas (09.03.2008.) - obratite pažnju na glazbu koja počinje nakon sudbonosnog pucnja (nakon prve trećine filmića).

Meni osobno su melodije potpuno iste. Ne tvrdim da se ovdje radi o plagijatu jer nigdje na netu ne mogu naći podatke o autorskim pravima glazbe za seriju. Ni IMDB nema potpune podatke, a nemam pojma da li u HR postoji online registar podataka o filmovima koji se snimaju, a da uključuje i podatke o seriji Urota. Treba vidjeti da li Digital illusionsions (DICE) ili sadašnji vlasnik Electronic Arts ili autor glazbe Olof Gustafsson još drže copyright. Možda su autorska prava negdje zakopana u smrti izdavača prvotne igre 21st Century Entertainment.

Da li se to gospodin Ognjan Milošević, kompozitor glazbe za seriju slučajno poskliznuo?

Ako gore navedene strane produkcijske kuće ili autor drže prava, a AVA je kojim slučajem zaboravila platiti tantijeme onda tu postoji problem jer ipak se radi o milijunskim svotama koje se zarađuju ili se planiraju zaraditi na seriji. U tom bi slučaju bilo fer dati dio love i izvoru glazbe, zar ne? Pa nije inspiracija mala stvar.

Moram priznati da su Pinball Dreams i Pinball Fantasies meni označili djetinjstvo i druženje s Amigom 500. Ako Avu ne muči copyright bar da na završnu špicu stave neki trag tipa - Thanks to Olof Gustafsson for the original music.

Što vi kažete blogeri?


p.s. Kontaktirao sam originalnog autora mailom i nadam se da će mi odgovoriti i rasvijetliti ovu zanimljivu crticu iz života TV produkcije na Balkanu. i'll keep you posted. thumbup

p.p.s. 13.03.2008. Nisu reagirali ni news portal kojeg sam upozorio na zanimljivu sličnost, niti originalni kompozitor. Dakle, nikome ne smeta, što je zanimljiva povratna informacija za mene zato jer ima hrpa kvalitetne glazbe u digitalnom formatu iz doba vladavine kućnih računala koja čeka da bude pokradena i iskorištena danas.

< cN >

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.