utorak, 30.10.2007.

eulogy

Intimno sam veoma sumoran kada je riječ o perspektivi Afrike jer su naše socijalne politike zasnovane na činjenici da je njihova inteligencija na istoj razini kao naša, a svi testovi pokazuju da to nije istina”.

ovom je izjavom za sunday times james watson,po vokaciji nobelovac i otkrivač strukture dna izazvao kontroverze i otkazivanje promocije svoje najnovije knjige na nekoliko prestižnih institucija.dodao je u tom istom intervjuu kako vjeruje da su svi ljudi jednaki, no “svi oni koji su imali crnačke zaposlenike znaju da nije tako”.

istina,ova bi se posljednja izjava lako mogla podvući i okarektirizirati kao rasistička,tim više što je watson poznat kao kontroverzan znanstvenik kojem se osim rasizma pripisuje i šovinizam radi izjava kako bi se genetičko inženjerstvo trebalo koristiti kako bi se sve djevojčice rađale lijepe.

preskočimo ovaj put zadrtost jednog starca,koliko god ugledan i briljantan znanstvenik bio i vratimo se na prvu rečenicu.jer,naime,watsonova tvrdnja kako rase na testovima ne pokazuju jednake rezultate iq-a nije od jučer i nije njegova originalna teorija već je preuzeta od istraživanja arthura jensena,jednog od vodećih stručnjaka psihologije obrazovanja koji je još 1969. došao do rezultata da afroamerička djeca imaju prosječan iq 85, niži od bijele djece čiji je iq 100.
s obzirom na to da su rezultati izazvali skandal i mnoštvo prigovora kako su za to krivi različiti uvjeti odrastanja,jensen je odlučio izolirati okolinu u istraživanju i posvetiti se blizancima razdvojenim pri rođenju,djeci posvojenoj od strane roditelja druge etničke skupine...i na kraju krajeva,početni su rezultati samo potvrđeni.

možda se to nekome čini kao predrasuda,ali činjenica je da znanost ne funkcionira na temelju predrasuda i da se inteligencija različitih rasa oblikovala uslijed uvjeta kojima je rasa bila izložena pa je tako nemoguće da sve rase imaju jednak kvocijent inteligencije.nitko ne opovrgava jednaku vrijednost različitih naroda,no za takvo što najprije treba prihvatiti različitosti,a prosječan iq židova 115 različit je od japanskog i kineskog koji su opet viši od prosječnog iq-a jednog europljanina ili bijelog amerikanca.

pretpostavljam da se watson na početku htio referirati na bogatstvo i razvijenost afrike,s time da je dokazano na temelju 81 zemlje da postoji povezanost između prosječnog iq-a stanovništva i bruto-nacionalnog dohotka zemlje.
nakon jensena opće je prihvaćena teorija howarda gardnera o postojanju višestrukih tipova inteligencije (talenti za glazbu,sport,umjetnost...).
watsonov se komentar odnosi na izlazak afrike iz užasno teškog stanja,a realno gledajući: što je afrikancima potrebno za to? osvajanje olimpijskih ili dueti s kojekakvim pop pjevačima?
nijedno od toga,nego program obrazovanja prilagođen mogućnostima koje su već u startu loše.dakle,ako se netko već želi igrati svjetskih policajaca,ako se svakodnevno doniraju i prikupljaju sredstva,grade projekti,a sve to za pomoć 900 milijuna ljudi...s tim da se poboljšanje ni najmanje ne vidi,zašto onda jednostavno ne prihvatiti konačnu činjenicu da nismo svi isti? da je možda potrebno prilagoditi programe? ovime ne omalovažavam baš nikoga,niti to smatram predrasudom,već jednostavno rezultatom znanstvenog istraživanja.
nitko iole razuman ne može poreći činjenicu da,kao što sam već 500 puta ponovila,nismo svi jednaki-što ne znači da afrikanci ili na kraju krajeva hrvati sa žalosno niskim prosječnim iq-om manje vrijede,ali zašto forsirati hvatanje u koštac s prevelikim zalogajem za toliku masu većinom neobrazovanih ljudi?

a dok pseudoborci za ljudska prava to shvate,rat,suša,glad i bolest su već postali afrička svakodnevnica prošarana tisućama i tisućama mrtvih,dok onaj veliki ostatak dobiva sasvim zanemariv dio kolača velikih projekata za podizanje afrike na noge.


Free Image Hosting

Free Image Hosting

Free Image Hosting

* 19:01 * Komentari (4) * Isprintaj * Permalink

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.