vještičja kuhinja

03.05.2005., utorak

Ekokampanja za očuvanje Velebita

Nemam vremena pisati pa samo kopipejstam sa stranice gdje možete sve pročitati.
Velebit je stvarno nešto posebno i zato molim da podržite kampanju za njegovo očuvanje upisom svog komentara. Ja jesam, a nadam se da ću moći i nešto više učiniti.

U neizrecivi dar prirode kojim se može pohvaliti malo koja zemlja Starog i Novih kontinenata ubraja se hrvatska planina Velebit. Od antičkog Albiuma do mletačke Montagne de Morlacha moćne su velebitske gudure predstavljale granicu svijetova. Za drevna ilirska plemena, doseljene gorštake i opjevane hajduke, pa do suvremenih Ličana i Podgoraca, Velebit je mitska planina, utočište i hraniteljica, simbol hrvatske opstojnosti i nacionalnog ponosa. Na spomen velebitskog imena planinarima zaiskre oči i zadrhte grudi, a prizori nezaboravnog iskona tjeraju ih iznova u neodoljivi zagrljaj carstva Vile Velebita.
Svijet je prepoznao vrijednost i značaj Velebita, proglasio ga globalnim rezervatom biosfere i u cjelosti ga posvetio zaštiti prirode i znanstvenim istraživanjima u službi čovjeka. Mi smo lutali u pokušajima očuvanja prirode Velebita te proglašavali, ukidali i prekrajali granice zaštićenih područja. Još uvijek dozvoljavamo nasilje nad ovim veličanstvenim djelom božanskih ruku, ne misleći pritom kako naša pokoljenja imaju sveto pravo uživati ga u svom svojem iskonu. Okaljali smo ga Obrovcem i brojnim smetištima. Izranjavali ga nebrojenim cestama i iskopima. Zvjerad je utamanjena nespriječivim krivolovom. Nadljudski napori ipak spriječiše termoelektranu na ugljen i tvornicu cementa. Prašume Smrčevih dolina i Štokić dulibe još se ne sijeku. Premužićeva staza na tim je dijelovima i dalje očuvana. Ali zato se ruje i kopa za oskvrnuće šuma nekih drugih dolina i duliba, korita i draga. Ruše se stabla Lomske dulibe, Šatorine i Bačić dulibe, Šugarskog korita i Jelove ruje, Visočice i Šarića duplja, pa tako sve do Crnopca. Jer velebitsko je drvo još od Mlečića imalo dobru prođu. Porozne vrtače i krševite padine i dalje se hrpimice zasipaju otpadom i smećem. Što podzemlje ne upije u požarima izgara i bura raznosi. Obližnje šume od plamenih stihija nemoćno strepe. A velebna jezera podzemlja gade se nemilice zatrovanim vodama cijednicama.
...
HPD Zagreb-Matica pokrenula je preko svoje Planinarsko ekološke sekcije lipnja 1998. program Eko Velebit kao logičan afirmativni nastavak uspjeha kampanje SOS za Velebit. Iskustva s kampanje Eko Velebit SOS te najsvježiji primjer kampanje Štokić duliba inicirali su travnja 2005. proglašenje uspostave Monitoring mreže nad planinom Velebit, koju su pozvani činiti svi ljubitelji i štovatelji Velebita. Velebitske vijesti objavljivati će zapažanja o devastacijama i ugrožavanju ekosustava i bioraznolikosti Velebita, podsjećati na vrijednosti i značenje planine Velebit te poticati očitu potrebu neprekidnih napora usmjerenih na očuvanje i zaštitu prirode Velebita. Globalni vizualni medij velebit.planine.org donositi će ažurne slikovne zapise uočenih devastacija, ali i prizore bezvremenske ljepote iskonske prirode planine Velebit. Mnogo znače Vaši pozdravi i brojne potpore, zađite u najskrovitije japage i jatare, neka Vam Vila Velebita podari oštrinu vida i lakoću zapisa. Za Velebit!
  • best diet to use with xenical - I'm supposed to answer your questions, but you don't answer mine?
  • cheap ciprofloxacin - The thyroid releases T3:T4 at a 1:19 ratio.
  • zocor prices - In the end, the facts generally prevail, though they might take a bit more patience sometimes.
  • description of lorazepam - What have you tried to in the way of weightloss?
  • buy tylenol 3 - It's cheaper, it has a large company selling it, and it still sells in tiny numbers.
  • soma at cut rates - More are switching and dumping doctors who leave them with symptoms.
  • ambien - The revision allows for the electronic equivalent to the DEA of.
  • doxycycline side effects - Some were ill with hypothyroid symptoms for decades, while their endocrinologists or other conventional doctors forced them to use the most expensive thyroid hormone product, Synthroid.
  • allergies amoxicillin - I and thousands of others do not think its an inferior products.
  • diovan for sale - I found years ago that labs are reliable to a physician who truly understands the pathophysiology of the endocrine system.
  • hydrocodone without - I was the one explaining why the heart muscle runs out of ATP when DNT is overdosed.
  • progesterone provera - Furthermore, based on your TSH response to T4 am I right to assume your thyroid disease is relatively new, like less than three to four years?
  • back pain medication - IF you can't get TSH and both hormone levels right, then I suggest you abandon TSH and go by fT4 adn tT3 -- but you aren't there yet.
  • promethazine dm syrup - Leythos wrote: I specifically want to know if people that properly took the drug died in any numers?
  • lisinopril prices - He has the tools and know-how, he is just not as aggressive as Gary Pewitt's doc.
  • clomid - I just hope that I stay here for a while.
  • john kerry - Almost no toxic substances have ever been proven to have long-term side effects.
  • fioricet - Dumme er de nok ikke, siden de har blitt leger (evt.
  • phendimetrazine liver - Now dosed by free t4 and free t3, I have no thyroid symptoms.
  • allopurinol prices - I went hypo again and switched to Armour.
  • ritalin and children - Which causes osteoporosis and increased stress, etc.

- 12:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2005  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Vrijedi posjetiti...

Nešto fino...

Malo smijeha...

Preporuke