petak, 08.09.2006.

Hrvanje

Hrvanje je borilačka vještina, ali i standardni olimpijski sport. Riječ je o borbi dva protivnika čiji je cilj protivnika savladati koristeći različite zahvate, ali su pri tome zabranjeni udarci bilo koje vrste. Hrvanje je jedan od najstarijih sportova uopće, prakticiran jos u doba stare Grčke, a u programu je modernih Olimpijskih igara od prvih dana do danas.

Stilovi i varijante hrvačkog sporta
Kao tradicionalni sport hrvanje se razvilo u velikom broju stilova i pravila, od sumo hrvanja, juda do različitih varijanti slobodnih stilova. Često se koristi u vojničkom treningu tzv. borbe prsa u prsa. Svim tim stilovima zajedničko je da je zabranjeno udaranje protivnika rukama, nogama, laktovima ili glavom, kao i nesportski potezi kao što su grebanje, ugrizi, zahvati prema genitalijama i sl. Razlika između pojedinih stilova je u načinu trajanja borbe (broj i trajanje perioda), bodovanju pojedinih zahvata, popisu dozvoljenih zahvata i sl.

Cilj hrvačke borbe , ovisno o stilu, može biti:
napraviti takav zahvat kojim se protivnika sruši na pod i dovede u potčinjen položaj. Najčešće je poznat zahvat tuš, koji opisuje situaciju u kojoj je jedan hrvač protivnika uspio položiti na leđa na način da su protivniku obje lopatice čvrsto pritisnute na podlogu.
oboriti protivnika na pod
postići da protivnik dodirne pod bilo kojim drugim dijelim tijela osim stopalima ili ga izgurati iz prostora predviđenog za borbu (te je npr. pravilo u sumo hrvanju)
podići protivnika iznad visine glave
dovesti tijelo protivnika u potčinjen položaj na neki drugi propisani način

- 17:38 - Komentiraj [6] - Isprintaj

četvrtak, 07.09.2006.

9 mjesec..

Došao je deveti mjesec, odmori su završili, vrijeme je za treninge. Neki su nadam se preko praznika trenirali. Oni koji nisu neka odmah počmu jer su natjecanja sve bliža. Sad treba skinuti sve kile i naporno trenirati. Termine natjecanja ćemo objaviti za tjedan dana. Ove sezone će biti znatno više slika na našoj stranici.wave

- 18:07 - Komentiraj [0] - Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Za SESVETE od BLACKSTONE.