the quick brown fox

nedjelja, 27.02.2005.

Kao redatelju jednog od najboljih rocknroll-dokumentaraca "Hail! Hail! RocknRoll" s Chuckom Berryjem kao glavnim likom, Tayloru Hackfordu nije teško povjerovati da je "Raya" radio iz iskrenih glazboljubačkih namjera, osobito u svjetlu činjenice da je prava na ekranizaciju životne priče Raya Charlesa (1930.-2004.) kupio još davne 1987. godine, te da je petnaestak godina tražio zainteresiranog producenta.
Prema komercijalnom uspjehu (80 mil. dolara bruto zarade u kino-distribuciji i isto toliko samo u prvom tjednu video-distribucije) i broju nagrada (dvadesetak, uključujući Zlatni globus za najbolju mušku ulogu, te šest nominacija za Oscara) riječ je o jednom od filmova godine, no po umjetničko-kvalitativnom dojmu "Ray" nije više od bezbolnog konvencionalnog srednjestrujaškog ostvarenja sastavljenog od klišeja i beskrvno osmišljenih prizora koji život zvijezde popularne glazbe prate u razdoblju velikog uspona između 1946. i 1966. g., uz učestalo vraćanje u prošlost, tj. vrijeme kada je mali Ray, dečko iz krajnje siromašne obitelji oslijepio i svjedočio nesretnoj smrti mlađeg brata.

Kako su sve priče o životima popularnih glazbenika 20. st. manje-više slične - bio jednom jedan dečko koji je uz obilje dara, te podosta sreće i povoljnih okolnosti postao ljubimac publike širom svijeta - zadatak filmskog biografa trebao bi biti izbor i naglašavanje neke specifičnosti izabranog pojedinca na kojoj će graditi cjelinu ili pronalaženje nekog odgovarajućeg stila ili ugođaja koji će dočarati svijet baš tog čovjeka.

Premda "Ray" ne zaobilazi Charlesovo ženskarenje, heroinsku ovisnost ni kontroverzne poslovne poteze, a uporište za "objašnjenje" njegove psihe pronalazi u spomenutoj traumi iz djetinjstva, moguća dramatičnost takvih dijelova uvelike je sterilizirana nedostatkom redateljske domišljatosti i strasti.

Iako nepotrebno predugačak i zamorno mlitav, "Ray" iznadprosječnu gledljivost osigurava obiljem odlične glazbe (snimke pravog Raya Charlesa uz prvorazrednu mimiku Jamiea Foxxa) i krajnje uvjerljivom glumom glavnog glumca.

- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>