propovjedi hereze

utorak, 25.09.2007.

Bolonja im materina

Znam da ovo vjerojatno neće pročitati nitko i da nikog to u stvari i ne zanima, ali moram proliti , makar i na papir tu gorčinu koja se u meni skupila!
Dakle prije dvije godine uveden-a je tzv. BOLONJA s kojom se onaj smijeh koji sebe usuđuje zvati znanstvenikom od Primorca ponosito busa u prsa i diči a da ne kažem k..či naokolo!
Ta bolognia ne samo da je neuspio proces u našim krajevima već je i jako dobro poslužila za skretanje pozornosti s puuno važnijih tema u HR školstvu, o kojima se uopće ne priča.
Studenti u hrvatskoj svedeni su u položaj entuzijasta, jer samo entuzijast u ovoj državi može upisati i završiti fakultet…
Naime s završenim fakultetom vi ste dakle gospodin nitko i ništa a fakultet je tek jedna od sitnica koju navedete uz datum i mjesto rođenja kad se upisujete na listu nezaposlenih na birou.
S 5 godina (završenih) fakulteta (5 po bolonji, naravno) plaća će vam iznositi možda 3000 kn, kao i svim početnicima, da bi kroz sljedećih 20-ak godina dospjeli do uvrh glave 6000-8000, uvjetno da ste jedan od onih srećkovića čiji očevi/rođaci imaju veze i poznanstva pa vas usiju negdje ugurati, ili imate za mito pa onda stvar i nije neki problem…
Što je jednako otprilike plaći jednog mesara… pa se onda nije teško upitati čemu sve to?
Uz to morate si sami plaćati «stažiranje» - rad za koji vas ne plaćaju, do 1 god. radnog iskustva, morate si (sami naravno) platiti državni ispit…
A dok studirate naravno uz školarinu (za koju neki tvrde da će biti i do 20 000 kn u buduće, samo neznam za što to točno) morate plaćati smještaj, to jest stanarinu jer mjesta u domu su već rezervirana za onu prije navedenu kategoriju «sretnih», knjige, članarine po knjižnicama, fotokopiranja, fakultativne izlete i ine pizdarije koje će od vas načiniti akademskog građanina…
Kad sve zbrojite lovu utučenu u školovanje ne povratite do penzije…
Vratimo se sad bolonji i njenim nedostacima; osim što nema dovoljno prostora i profesora (osnove dakle), nema se ni love za preobrazbu sistema i rasitnjavanje razrednih jedinica pa bolonja funkcionira kao sustav prelijepljen preko starog, umjesto kao nešto novo…
Problem je i sam sustav 3+2 jer nitko nema pojma koji k… bi u stvari ti trebao biti nakon te tri završene godine, kao npr. Profesor, ali ne baš, ili znanstvenik do pola ???
Mito, korupcija, zapošljavanje, stari prdonje koji sjede u mekanim akademijskim/ministarskim foteljama još od doba Marije Terezije, neefikasnost države, neprovođenje i nepoštivanje zakona, organizirani kriminal… sve te teme zvuče bolje za obradu od uvođenja polovičnog Bolonjskog sustava, ali očigledno ne i našim političarima!

Sustav obrazovanja nam je koma ali sve što je do sada poduzeto samo je gašenje vatre, samo bacanje vatrogasaca u središte požara bez vode (zvuči poznato?), što je jedino što našim upravnim (samo upravnim jer više ne upravljaju sami) organima uspijeva!
Mi Hrvati smo se uvijek busali o prsa kako smo obrazovan i intelektualan narod… ali dovoljno je upaliti ono smeće od RTL-a i na oči se uvjeriti kako to nije istina.

Doista nisam bio svjestan koliko gluposti postoji u našoj maloj državicu do dolaska tog famoznog rtl-a i njegovih real-life showova…

Najzanimljivije od svega je što te nitko ne pita gdje si kada i kako završio fakultet, nego gdje si kada i koliko radio, i koliko jezika govoriš , naravno (toliko o Hrvatskoj kao državi, pitajte Francuze, Engleze, Talijane, Nijemce, Madžare (?) koliko oni stranih jezika govore)

25.09.2007. u 19:17 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

SVATKO IMA PRAVO NA SVOJE UVJERENJE

HONESTA MORS TURPI VITA POTIOR

Linkovi

heretix 1
maendros
povijest
povijest 1

Free Web Site Counters
Free Web Site Counters