|
znam da svi mi cure volimo jako lijepo mirisati.. .. no, nitko se ne pita kako nastaje parfem ili odakle dolazi.... .......e, pa vrijeme je da saznate.... :
petnaestak kilometara sjeverno od Cannesa, okružen najpoznatijim cvjetnim nasadima na svijetu, nalazi se Grasse - svjetska prijestolnica parfema. gradić Grasse prvotno je bio poznat po izradi finih rukavica, barem do 16. stoljeća kad je iz Italije stigla pomama za mirisnim rukavicama. a kada su rukavice izašle iz mode, ostali su mirisi i izniknule čuvene parfumerije.
proces ekstrakcije naziva se enfleurage. latice cvijeća slažu se po pladnjevma premazanim biljnom mašću - nekad se radilo o životinjskoj - i tako pladanj na pladanj, na pladanj... zatim se ostavljaju mjesecima na miru, jer masnoća treba upiti sok jasmina, a onda kreće destilacija.
zapravo, sve što dolazi iz Grassea je tako skupo da si tamošnje sirovine i koncentrate mogu priuštiti tek najekskluzivnije parfumerije kao Miller Harris, L'Artisan, Annick Goutal i još par njih. od poznatih mainstream marki samo Chanel još uvijek ima svoje polje u Grassu.
a ako imate žarku želju napraviti vlastiti parfem, evo vam i recept :
sastojci:
2 šalice vode
1 šalica svježe nasjeckanih cvjetova
upute:
u zdjelu stavite deblju pamučnu gazu (kakva se koristi za izradu sira) čiji će rubovi padati preko rubova zdjele. napunite šalicom cvjetova po izboru. prelijte s vodom sve dok cvjetovi ne budu potpuno potopljeni.
pokrijte i ostavite preko noći. sljedećeg dana koristeći rubove tkanine izvadite iz zdjele i pažljivo iscijedite mirisnu vodu u manji lončić. kuhajte dok ne ostane tek žličica vode. ohladite i spremite u manju bočicu.
ovako pripremljeni parfem ima rok trajanja oko mjesec dana.
ja još uvijek nisam iskoristila recept, ali planiram, čim smislim od čega da napravim parfem.. .

eto, nadam se da ste zadovoljni.. ...ostavljajte komentare.. ...
pussa!     
|