MY FAVOURITE COLOR IS BLACK!!

27.07.2006., četvrtak

RED HOT CHILI PEAPPERS!

Ja obožavam R.H.C.P pa evo vam jedan postač o njima!!!


Za grupu disfunkcionalnih kalifornijskih punkera koji su svojedobno po
Pozornici paradirali sa soknama na spolovilima,dok su izvan nje zapali u tesku ovisnost o heroinu i alkoholu,zbog cega su zauvijek izgubili osnivaca i gitarista Hillela Slovaka, a zamalo i gitarista Johna Frusciantea,RHCP dogurali su dalje nego sto se itko sredinom 80-ih mogao nadati.

Srednjoskolski prijatelji
Da se netko tada, unatoc ugovoru s EMI-jem, osudio pomisliti kako ce se RHCP iz katolickog punk-funk banda tijekom nevjerojatno turbulentne karijere ipak prometnuti u danas jednu mogucu alter-rock varijantu Led Zeppelina ili Rolling Stonesa, s nakladama albuma vecima od deset milijuna prodanih primjeraka i rasprodanim
Najvecim dvoranama, stadionima i open-air festivalima, vjerojatno bi ga proglasili ludim, bas kao da si je u javnosti stavio soknu na spolovilo i pokusao uvjeriti svijet da je to divljenja vrijedan modni statment.
No kako se igra koju igraju RHCP ne zove sah ili curling nego rock'n'roll, a u toj igri doista je sve moguce cak i vise nego u nogometu,tako se dogodilo da su Peppersi, unatoc tomu sto su kroz band prosla cak sedmorica gitarista i cetiri bubnjara, postali najvecom konkurencijom U2. Odgovor na pitanje o najvecem svijetskom rock bandom danasnjice zapravo ovisi o tome imaju li novi album U2 ili Peppersi, odnosno koji je od njih trenutno na turneji.
RHCP osnovani su 1983.u Los Angelesu, a korijeni banda sezu sve do srednjoskolskog prijateljstva gitarista Hillela Slovaka, basista Michaela ''Flea'' Balzaryja pjevaca Anthonyja Kiedisa. Njih trojica jos su se kao tinejdzeri zakacili na punk bandove iz LA-a (Germs, Fear, Black Flag,....), engleske post-punk avangardiste poput Gang Of
Four, ali i na hendrixa,Cream,Stoogese, kalifornijske psihodelicne rock bandove s kraja 60-ih poput Byrdsa, Love, Grateful Deada i drugih, Stevieja Wondera i funk-rock zvijezde 70-ih poput Jamesa Brownea,Parliamenta, te jazz-gigante poput Mingusa, Monka, Coltranea....
Premda im je drugi album 'Freaky Styley' producirao Andy Gill iz Gang Of Four, a treci album 'The Uplift Moto Party Plan' George Clinton, peppersi nikako nisu u studiju uspijevali zabiljeziti energicnost i dinamicnost zivih nastupa. Kad je poctkom ljeta 1988.
od predoziranosti heroinom umro Slovak, a band drugi put napustio bubnjar Jack Irons, cinilo se da je s peppersima gotovo i da band koji je toliko mnogo obecavao nikada nece do kraja realizirati svoj potencijal. No dolaskom bubnjara Chada Smitha i gitarista Johna Frusciantea, Peppersi dobivaju konture banda koji ce iznjedriti niz slijedbenika i uvelike promijeniti rock povijest kao jedan od prvih alter-rock bandova koji je nagovijestio ulazak u do tada takvim sastavima nedostupan mainstream.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.