H B V

04.10.2005., utorak

Kratak povijesni pregled HBV-a

Ovo danas će biti kratko i po željama čitatelja :)

Neki oblici virusnog hepatitisa oštećuju jetru ljudi još od 2000. g. pri.K.
Do II svjetskog rata liječnici nisu uopće znali da postoje različiti oblici virusnog hepatitisa, kao ni kako se bolest prenosi.

1940. britanski liječnik, specijalist za bolesti jetre, Dr.F.O.MacCallum istraživao je cjepivo protiv žute groznice. Otkrio je da se kod mnogih britanskih vojnika, nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, razvila upala jetre.

U to vrijeme cjepivo protiv žute groznice proizvodilo se iz ljudske krvi, tj. iz seruma. Zaključio je da se taj oblik hepatitisa prenosi krvlju. Također je uočio da se hepatitis javljao kod pacijenata koji su cijepljeni iglama za višektratnu upotrebu. Taj hepatitis koji se prenosi zaraženom krvlju nazvao je "HEPATITIS B" ili "SERUMSKI HEPATITIS".

1963. Dr. Blumberg ispitivao je hemofiliju i pronašao kod dvaju američkih pacijenata antitijela ( tvari koje proizvodi imunološki sustav, a služe borbi protiv stranog virusa ili antigena). Njihova su antitijela napadala antigen iz jednog australskog aboriđina.
Taj antigen (kasnije identificiran kao HBs(urface)Antigen , nađen je kod oboljelih od hepatitisa i u početku se nazivao Australski antigen. Kasnija istraživanja pokazala su da se radi o proteinu koji oklopljuje virus hepatitisa B.
Dr. Blumberg , u suradnji s mikrobilogom I. Milmanom razradio je test koji je detektirao prisustvo virusa hepatitisa B, u uzorcima krvi.

Zaslužili su da im stavim sliku:
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

1971. započelo je testiranje donirane krvi HBsAg testom, nakon čega je zaraza hepatitisom B nakon transfuzija krvi smanjena za 25 %

Isti dvojac razvio je i cjepivo protiv hepatitisa B , a 1976. dodijeljena im je i Nobelova nagrada.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Područje s najvećim postotkom zaraženih je AZIJA, gdje je endemska bolest.
Kina, jugoistočna Azija, Taiwan i mnogi Pacifički otoci imaju zaraženo 5 - 20% populacije, najviše zboh vertikalnog prijenosa zaraze s majke na dijete prilikom poroda ili u ranom djetinjstvu.
Tvrdi se da je u nekim dijelovima Azije zaraženo između trećine i polovine ukupne populacije !
Ne treba napominjati da je procijepljenost populacije obrnuto proporcionalna broju zaraženih.

Podruje južno od Sahare i sliv rijeke Amazone imaju preko 8 % zaraženih.

Preko 5% može biti i zaraženost u mediteranskim zemljama!

Osim vertikalnog prijenosa s majke na dijete smatra se da je u Aziji i Africi glavni uzročnik prijenosa i upotreba nedovoljno steriliziranih kontaminiranih igli za višekratnu upotrebu, kao i prenos spolnim odnosima.
Da se podsjetimo : 95% zaražene djece godinama nemaju nikakvih simptoma, zato je bolest teško "uhvatiti" i slijediti nit zaraze. Obično se evidentiraju samo oni u akutnim fazama bolesti.

Zvuči apsurdno, ali ako si već bio u kontaktu s virusom, bolje je da ti je neko vrijeme jaaako loše, nego da ti uopće nije loše!
* Pa, baš i nije kratko....
- 00:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

Linkovi za HBV