Hatepogodak

utorak, 06.03.2007.

Simfonija za Nasdaq u D-duru

U nedavnom pregledavanju onog što jedan prijatelj naziva "nepočešljane misli" naletio sam na jednu staru ideju koju ne mogu ostvariti. Zadržavanje dobrih ideja koje ne možeš ostvariti je grijeh, pa evo je za one koji misle da mogu. Osim toga s obzirom da su burze ovih dana u centru pažnje mislim da je pravo vrijeme da se potencijalno katastrofalni događaji stave u umjetnički kontekst.

Nastala je negdje u vrijeme kada sam pratio projekt Dalibora Martinisa (stranica mu se raspala pa nema linka) koji je po hrvatskim planinama svaki vikend prehodavao kretanje dionica njegovog fonda koje je nakon 365 dana podijelio posjetiteljima na prezentaciji projekta.

Sastoji se u sličnom konceptu samo za umjetnike sa više glazbenim preferencijama. Ako na bilo kojem playeru uključite vizualizacije vjerojatno ćete moći odabrati i neku od onih koja će glazbu koja svira iscrtavati poput linije grafikona. Uglavnom grafikon prati glazbu po prethodno isprogramiranom algoritmu gdje svaka visina note iscrtava svoj dio krivulje.

Moja ideja kreće iz suprotnog pravca. Svi burzovni indeksi (i dionice na njima) svakodnevno marljivo iscrtavaju brojne grafikone. Kako bi oni zvučali kada bi se obradili i pretvorili u glazbu?

Samo Nasdaq je do sada stvorio toliko dnevnih, tjednih, mjesečnih, godišnjih i višegodišnjih grafikona. I svaka dionica je radila to isto tako da vjerujem nije problem pronaći gotovo svaki uzorak krivulje koji bi jednom konceptualnom glazbeniku pasao za njegov rad. Osim toga sa svakom krivuljom je moguće napraviti manipulaciju da se produži ili skrati os x ili y kako bi se dodatno postigao željeni oblik, kao i izabiranje proizvoljnog perioda (u danima/tjednima/mjesecima/godinama).

Nakon toga trebalo bi po suprotnom algoritmu od onih koje koriste music playeri pretvoriti grafikone u glazbu kako bi čuli kako zvuči Nasdaq. Pri tom bi ambiciozniji i sposobniji umjetnik mogao pretvoriti npr. dionice Yahoo-a u puhačke dionice, dionice Googla u gudačke dionice i sl.

Jedno sam vrijeme razmišljao i o slanju koncepta gosp. Martinisu, ali sam na kraju ipak odustao. Mislim da bi on to uspješno proveo u djelo. Do trenutka kada netko ostvari ideju (a prije ili poslije će je se još netko sjetiti negdje na ovoj maloj planeti) nastojte padove na burzama promatrati kao prekrasne zvukove, a ne kao ozbiljne tektonske poremećaje svjetske ekonomije. O tome više u nekom drugom postu.

- 08:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #