Harry Potter & Prijatelji iz Hogwartsa

četvrtak, 31.08.2006.

Dobby

Image Hosted by ImageShack.us

Dobby je imaginarni lik iz serije romana o Harryju Potteru spisateljice J. K. Rowling. Dobby je kućni vilenjak koji je, za razliku od ostalih vilenjaka, želio biti oslobođen. Bio je prisiljen čuvati mnoge mračne tajne dok je pripadao obitelji Malfoy. O sebi govori (kao i ostali vilenjaci) u trećem licu, na primjer: "Dobby ima vašu sovu gospodine!"

Dobby je u filmu Harry Potter i Odaja tajni stvoren uz pomoć kompjutera, a glas mu je posudio Toby Jones. Unatoč tome što se pojavljuje i u trećoj i četvrtoj knjizi, Dobby se na filmu do sada pojavio samo u 'Odaji tajni'.


Uloga u knjigama

Dobby se prvi put pojavio u Harryju Potteru i Odaji tajni gdje je bio glavni lik u priči. Služio je obitelji Malfoy i tadašnjoj bglavi obitelji Luciusu Malfoyu. Znao je za Malfoyeve planove o ponovnom otvaranju Odaje tajni uz pomoć dnevnika Toma Riddlea (poznatog i kao Lord Voldemort) mjesecima prije tih događaja. Kao pokušajda obeshrabri i spriječi Harryja Pottera da se vrati u Hogwarts Dobby je počeo presretati pisma koja su Harryju slali njegovi prijatelji. Dobby se kasnije iskrao iz svog doma kako bi upozorio Harryja na opasnost koja mu prijeti ako se vrati u školu. Morao se kazniti zato što je upozorio Harryja. Kad su Dobbyjevi pokušaji da uvjeri Harryja propali, bacio je veliku tortu na goste Vernona Dursleya uz pomoć magije kako bi Harryja izbacili iz škole zato što se bavio magijom izvan Hogwartsa. Vernon je tada kaznio Harryja stavljajući mu rešetke na prozor kako bi ga spriječio da se vrati u školu (sve što su Dursleyjevi vidjeli je bio Harry kako magijom drži tortu u zraku). Ta bi kazna možda i bila učinkovita, ali Ron, Fred i George Weasley su spasili Harryja uz pomoć letećeg Forda Anglie njihovog oca.

Dobby je kasnije pokušao zadržati Harryja podalje od Hogwartsa magično zatvorivši skriveni ulaz na peron 9ľ, ali Harry i Ron su ipak došli u Hogwarts koristeći leteći automobil Ronova oca zbog čega su zamalo izbačeni iz škole. Tijekom jedne metlobojske utakmice između Gryffindora i Slytherina Dobby je začarao jedan maljac koji je počeo proganjati Harryja i uspio mu slomiti ruku. Harryju je ruku pokušao zaliječiti Gilderoy Lockhart, ali su mu sve kosti u ruci nestale. Harry je proveo cijelu noć u bolničkom krilu kako bi mu kosti ponovno narasle. Tamo je Harry vidio skamenjenog Colina Creeveyja, a posjetio ga je i Dobby. Kad je Harry, nakon povratka iz Odaje tajni, saznao da je Dobbyjev gospodar Lucius Malfoy, odlučio je pomoći Dobbyju i oslobodio ga je prevarivši Malfoya. Zahvalni Dobby od tada pomaže Harryju na sve moguće načine.

Dobby je od tada od svojih poslodavaca zahtijevao da mu se plati za njegove usluge pa je zato teško pronalazio posao. Kasnije je dobio posao u kuhinjama u Hogwartsu i postao je jedini plaćeni kućni vilenjak u osoblju. Od kad je Dobby počeo raditi u Hogwartsu nekoliko je puta pomogao Harryju. U Harryju Potteru i Plamenom peharu Dobby je pomogao Harryju na drugom zadatku Tromagijskog turnira, a u Harryju Potteru i Redu feniksa pokazao mu je skrivenu Sobu potrebe koju je Harry koristio za sastanke Dumbledoreove Armije. Dobby je bio i jedini kućni vilenjak koji je čistio gryffindorsku kulu od kad je Hermiona Granger započela s pokušajima oslobađanja kućnih vilenjaka.

- 13:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.08.2006.

Plačljiva Myrtle

Image Hosted by ImageShack.us

Rod: žena
Čistoća krvi: bezjačkog podrijetla
Glumac: Shirley Henders

Plačljiva Myrtle († o.13. lipnja 1943.) je imaginarni lik iz romana o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling. Ona je duh koji živi u ženskoj kupaonici na drugom katu u Hogwartsu.

Shirley Henderson je glumila Mrytlu u filmskim verzijama Harryja Pottera i Odaje tajni i Harryja Pottera i Plamenog pehara.

Myrtla je duh vještice bezjačkog podrijetla koja je umrla kao učenica u Hogwartsu pedeset godina prije događaja iz knjiga. Nesretna se djevojčica ponekad povlačila u žensku kupaonicu na drugom katu kako bi mogla na miru plakati. Slučajno se u toj kupaonici nalazio i ulaz u Odaju tajni. Jednom se prilikom Myrtla skrivala od Olive Hornby koja joj se rugala kad se Odaja otvorila i iz nje je izašao bazilisk kojim je upravljao Tom Riddle i koji je ubio Myrtlu.

Nakon smrti, Myrtla je slijedila i plašila Olive gdje god bi ova pošla kako bi joj se osvetila za njezino ruganje. Olive se žalila Ministarstvu magije koje je naredilo Myrtli da se vrati u Hogwarts. Od tada Myrtla "živi" u istoj ono kupaonici u kojoj je i umrla.

Za razliku od drugih hogwartskih duhova, Myrtla se ne voli družiti i osjetljiva je na činjenicu da je mrtva. Ima važnu ulogu u Harryju Potteru i Odaji tajni - pomaže Harryju, Ronu i Hermioni da saznaju što je čudovište iz Odaje tajni. Myrtla također pomaže Harryju s drugim zadatkom na Tromagijskom turniru u Harryju Potteru i Plamenom peharu. Myrtla kaže Harryju da za rješavanje zagonetke zlatnog jajeta mora s njim zaroniti.

U Harryju Potteru i Princu miješane krvi tješi Draca Malfoya koji se brine hoće li uspjeti izvršiti zadatak koji mu je povjerio Lord Voldemort.

- 11:58 - Komentari (8) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.08.2006.

Olympe Maxime

Image Hosted by ImageShack.us

Rod: žena
Boja: kose crna
Boja: očiju crna
Škola: Beauxbatons
Čistoća krvi: polu-div
Vjernost: Beauxbatons,Red feniksa(?)

Madame Olympe Maxime ravnateljica je akademije Beauxbatons, francuske čarobnjačke škole. Njezin omiljeni oblik prijevoza kada putuje sa svojim učenicima je kočija koju vuče dvanaest krilatih konja koje Madame Maxime sama uzgaja. U filmu je glumi britanska glumica Frances de la Tour. Olympe Maxime prvi put susrećemo u četvrtoj knjizi kada sa nekolicinom svojih učenika dolazi u Hogwarts zbog Tromagijskog turnira, natjecanju triju škola.

Iako je polu-div, Madame Maxime u javnosti nijeće svoje pretke. Za sebe tvrdi da samo ima "krupne kosti". Hagrid joj se neko vrijeme udvarao, ali ona ga je u jednom trenutku s gađenjem odbila zato što je "primijetio" da je i ona poludiv. Uz to ga je i koristila kako bi došla do informacija o Tromagijskom turniru, ali ipak joj je bilo stalo do njega kada je Rita Skeeter objavila članak o povijesti Hagridove obitelji, ali on je to shvaćao kao pokušaje da sazna još toga o turniru. Do kraja knjige su ipak prohodali.

U knjizi je opisana kao nadasve elegantna žena koja nosi pelerine od crnog satena, a u filmu je prikazana potpuno drugačije - kao neuredna i nespretna, te je nosila pelerinu od ružne krokodilske kože. Opisana je kao žena maslinaste kože i zgodnih osobina (kad se 'zgodno' primijeni na žene znači atraktivno,ali ne baš lijepo).

U petoj je knjizi (Harry Potter i Red feniksa) spominje Hagrid. On kaže Harryju, Ronu i Hermioni da su Madame Maxime i on tijekom ljeta posjetili divove. U šestoj knjizi (Harry Potter i Princ miješane krvi) Olympe Maxime je među onima koji su došli odati počast Dumbledoreu. Nije spominjana tijekom knjige, ali čini se da su Hagrid i ona još uvijek u vezi.


- 17:34 - Komentari (9) - Isprintaj - #

utorak, 22.08.2006.

!!!

Evo izabrao sam dva posta jer se nisam uspio odlučiti tako da većina bude zadovoljna pa sam izabrao 2 lika Harrya i Hermionu pa slažite i zabavljajte se!!!








- 17:34 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.08.2006.

Zabava i nagrada!!!

Evo ljudi odlučio sam napraviti nešto da se zabavite pa sam tako napravio ove puzzle.Nisu teške i svatko ih može složiti.Ali u naslovu posta piše i nagrada...a to znači da ću najoriginalnijeg komentatora nagraditi puzzlana sa njegovim omijenim likom.

P.S. na kraju komentara napišite vašeg najdražeg lika da znam napraviti puzzle!!! Puzzle sa omiljenim likom najoriginalnijeg komentatora biti će objavljene za 2 dana (22.kolovoza)

- 12:07 - Komentari (13) - Isprintaj - #

subota, 19.08.2006.

Tko je pravi Harry Potter?

Tko je pravi Harry Potter?
Na stotine tisuća fanova Harryja Pottera uživljava se u njegov lik noseći odjeću s kojom se on poistovjećuje te nezaobilazne okrugle naočale. No prije 39 godina u Engleskoj rođen je pravi Potter, doduše Ian, koji je poslužio kao model za popularni lik

Ian Potter danas i sam ima djecu, živi pored Bristola i stidljivo se prisjeća vremena kada je svojoj dobroj prijateljici J.K. Rowling na izletima stavljao puževe na tanjur.

'Da, istina je, to mi je bila omiljena podvala. Obožavao sam gledati kako puževi ostavljaju trag na različitim podlogama', priznao je.

Identitet gospodina Pottera, dječaka 's vječnim smislom za avanturu i nestašluke' i njegove sestre Vikki otkriven je u jednom od intervjua J.K. Rowling u kojem je pričala o svojem djetinjstvu u selu Winterbourne blizu Bristola.

'U skupini djece s kojom sam se družila bili su brat i sestra koji su se prezivali Potter. Uvijek mi se sviđalo to prezime', rekla je.

Sestra Vikki, koja u trideset i prvoj godini radi kao direktor prodaje u programerskoj tvrtki, objasnila je kako im je 'omiljena igra bilo odijevanje u vještice. Mislim da je nevjerojatno da se heroj klinaca zove baš Potter. Ali to je tipično za Joanne'.


I Joanne je nekada bila glavna vještica u ulici!

'Ian je bio savršena inspiracija za vrckavog čarobnjaka. Jednom je nagovorio Joanne i njezinu sestru da trče kroz mokri beton. Što su one i učinile, nesvjesne posljedica.

Njihov otac Graham prisjeća se kako su 'klinci u to vrijeme stalno boravili na cesti smišljajući razne podvale i nestašluke. Nije bila samo Joanne ta koja je smišljala igre i napete priče'.

Ne znamo je li pravi Potter dobio kakav postotak od bogatstva kojeg je J.K. Rowling ostvarila isključivo na njegovom imenu, ali sigurno je da zahvaljujući njoj prezime Potter postalo vjerojatno najpoznatije prezime u popularnoj književnosti.


Image Hosted by ImageShack.us

- 16:08 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 18.08.2006.

Novi Dizajn!!!

Evo kao prvo želio bi se zahvaliti osobi koja se predstavlja kao đingis kan koja mi je napravila ovaj dizajn, a kao drugo nadam se da se i vama sviđa.Komentirajte i ako vas nešto zanima pitajte.I da vas obavjestim da je jedan od prvih Harry Potter blogova opet u funkciji pa ga posjetite na http://harrypotter.blog.hr.Napomena:Da vidite dizajn treba malo pričekati!!!

- 18:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.08.2006.

Igor Karkaroff

Image Hosted by ImageShack.us
Igor Karkaroff

Rod: muškarac
Boja: kose sijeda (prije crna)
Boja: očiju plava
Škola: Durmstrang (?)
Čistoća krvi: čista krv (?)
Vjernost: nikome (bivši smrtonoša)
Glumac: Predrag Bjelac


Igor Karkaroff je fiktivni lik iz knjiga J. K. Rowling. On je ravnatelj Durmstranga, istočno europske škole u kojoj se podučava magija.

Karkaroff je bivši smrtonoša. Zarobljen je od strane aurora Alastora "Divljookog" Moodya nakon pada Lorda Voldemorta. On je odgovoran za Moodyev gubitak krajnjeg ruba nosa, dok je Moody odgovoran za njegovo zarobljenje u Azkabanu.

Kasnije ga je Ministarstvo magije oslobodilo kazne u zamjenu s imenima smrtonoša. Neka su se imena pokazala bezkorisnima (zarobljeni ili mrtvi), no zamjenio je informacije za slobodu.

Karkaroff je postao ravnetelj Drumstranga. Govorilo se da su prave mračne sile bile učene tamo, a ne samo obrana protiv njih. Drumstrang je također bio samo za čisto-krvne vještice i čarobnjake. Nezna se koliki je bio Karkaroffov utjecaj na to.

Imao je jako veliku sklonost prema Viktoru Krumu.

U 4. knjizi obnovljen je Tromagijski turnir na kojem su uz Hogwarts sudjelovali i Durmstrang i Beauxbatons. Kao ravnatelj Karkaroff je bio i sudac. No zbog izabiranja 4. natjecatelja iz Hogwartsa prijetio je odustajanjem od natjecanja.

Tijekom godine sreo se s bivšim smrtonošom Severusom Snapeom s kojim je obavio nekoliko razgovora o prošlosti. Na kraju turnira Karkaroff je pobjegao i pokušao se sakriti jer je čuo za Voldemortov povratak.

Viktor Krum je rekao da on nije upravljao brodom koji je bio u jezeru, nego učenici.

Nakon povratka Voldemort je tražio Karkaroffovu smrt zbog kukavičluka. U 6. knjizi pronađen je mrtav u baraci iznad koje je visio tamni znamen (čarolija mors mordre) što ukazuje na to da su ga ubili smrtonoše. Arthur Weasley smatrao je impresivnim kako je uspio preživjeti godinu dana nakon napuštanja Voldemorta.

I još nešto,nadam se da vam se sviđa novi dizajn.

- 17:18 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 12.08.2006.

Rubeus Hagrid

Image Hosted by ImageShack.us
Rubeus Hagrid

Rod: muškarac
Boja: kose crna
Boja: očiju crna
Dom: Gryffindor
Čistoća krvi: polu-div
Vjernost: Red feniksa
Hogwarts
Glumac: Robbie Coltrane

Rubeus Hagrid (r. 6. prosinca, o. 1928.) je imaginarni lik iz serije romana o Harryju Potteru. Gotovo je uvijek oslovljavan prezimenom. Hagrid je čuvar ključeva i posjeda u Hogwartsu i profesor Skrbi za magična stvorenja.

Dvaput je viši, i gotovo triput širi od prosječnog čovjeka. Voli 'obične' životinje i magična stvorenja, a pogotovo one neobične i opasne. J. K. Rowling je rekla da se Hagrid ne zanima za pitoma magična stvorenja zato što u tome ne vidi izazov.

U filomovima, koji se temelje na romanima o Harryju Potteru, Hagrida glumi škotski glumac Robbie Coltrane, a u nekim scenama gdje bi trebala biti naglašena njegova visina Hagrida glumi bivši engleski igrač ragbija, Martin Bayfield. JKR je izjavila da je zamišljala upravo Coltranea u ulozi Hagrida dok je pisala romane.

Radna mjesta:

Član Reda Feniksa
Lovočuvar u Hogwartsu
Profesor Skrbi za magična stvorenja

Hagrid i Harry
U Harryju Potteru i Kamenu mudraca Dumbledore je Hagridu dao zadatak da spasi malog Harryja iz ostataka kuće njegovih roditelja nakon što ih je ubio Lord Voldemort, a kasnije (nakon 10 godina) je ponovno dobio zadatak da pronađe Harryja i da mu pomogne kupiti sve potrepštine za školu i uvede ga u čarobnjački svijet.

Hagridovi kućni ljubimci

Aragog

Rod: mužjak
Vrsta: Akromantula
Vlasnik: Rubeus Hagrid
Posebne moći: može govoriti
Prvo pojavljivanje: Harry Potter i Odaja tajni
Aragog (1942.-1997.) je bio Akromantula, ogroman pauk. Hagrid ga je imao još u Hogwartsu, i držao ga je skrivenog u jednom ormaru. Otkrivanje pauka je bilo jedan od razloga Hagridovog izbacivanja iz škole; kad je Tom Riddle optužio Hagrida da je Slytherinov baštinik, sumnja je pala i na Aragoga kao baštinikovo čudovište, koje je zapravo bilo bazilisk.

Nako što je Hagrid izbačen iz Hogwartsa, Aragog je živio u Zabranjenoj šumi. Hagrid mu je čak pronašao i družicu, Mosag, sa kojom je Aragog imao mnogo potomaka pa je postao vođa cijele kolonije Akromantula. Bio je zahvalan Hagridu pa je zabranio svojoj djeci da ga napadnu i pojedu (ali zabrana se nije odnosila na nikoga drugog što su Harry, Ron i Očnjak doznali na teži način u Odaji Tajni). Aragog je do kraja životaostao u šumi, polako je oslabio i oslijepio i umro je u Princu miješane krvi.


Očnjak

Rod: mužjak
Vrsta: pas
Vlasnik: Rubeus Hagrid
Posebne moći: nepoznate
Prvo pojavljivanje: Harry Potter i kamen mudraca
Očnjak je veliki lovački pas, i čini se da je uz iznimku svoje veličine sasvim običan pas. I dok je Očnjakov izgled zastrašujuć on je zapravo, Hagridovim riječima - kukavica. Čini se da Očnjak najviše voli Harryja.

Bundi

Rod: mužjak
Vrsta: troglavi pas
Vlasnik: Rubeus Hagrid
Posebne moći: glazba ga uspavljuje
Prvo pojavljivanje: Harry Potter i kamen mudraca
Bundi (Fluffy) je troglavi pas kojeg je Hagrid iskoristio za čuvanje propadališta koje vodi do podzemne odaje u kojoj je bio sakriven Kamen mudraca u Harryju Potteru i kamenu mudraca. Jedini način da se prođe pokraj Bundija je bio da ga se uspava sviranjem.

U Kamenu mudraca je profesor Quirrell prošao pokraj Bundija svirajući harfu, a Ron, Harry i Hermiona su koristili frulu koju je Harryju dao Hagrid.

U knjizi je Hagrid kupio Bundija od nekog Grka kojeg je sreo u pubu, a u filmu ga je dobio od nekog Irca. J. K. Rowling je u jednom intervjuu rekla da je Bundi, jednom kad više nije morao čuvati Kamen pušten u Zabranjenu šumu.


Norbert

Rod: mužjak
Vrsta: zmaj (Norveški Kukudrilo)
Vlasnik: Charlie Weasley (prije Rubeus Hagrid)
Posebne moći: riga vatru
Prvo pojavljivanje: Harry Potter i kamen mudraca
Norbert je zmaj (norveški Kukudrilo) kojeg je Hagrid dobio još kao jaje. Ministarstvo magije vodi zmajska jaja kao zabranjenu robu A-klase. Nakon što se izlegao, postajao je sve veći i opasniji pa su Harry, Ron i Hermiona nagovorili Hagrida da Norberta da Ronovom starijem bratu, Charlieju koji proučava zmajeve u Rumunjskoj. Većina priče o Norbertu je izbačena iz prvog filma zbog vremenskog ograničenja.


Kljunoslav/Letimir

Rod: mužjak
Vrsta: hipogrif
Vlasnik: Rubeus Hagrid/Sirius Black/Harry Potter
Posebne moći: može letjeti
Prvo pojavljivanje: Harry Potter i zatočenik Azkabana
Kljunoslav je hipogrif. U Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana je nakon napada na Draca Malfoya, kojeg je isprovocirao sam Malfoy svojim ponašanjem, osuđen na smrt, ali su ga spasili Harry i Hermiona. Nakon toga je živio skriven sa Siriusom Blackom na Grimmaludovom trgu.

Nakon Siriusove smrti Kljunoslav je vraćen Hagridu, ali mu je ime promijenjeno u Letimir kako bi se prikirio njegov stvarni identitet. Kao i svi hipogrifi, tako i Kljunoslav voli jesti male sisavce, a pogotovo lasice.

- 18:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.08.2006.

Profesor Binns

Profesor Frederic Binns predaje Povijest magije i jedini je profesor koji je duh Hogwartsu. Kaže se da je preminuo kad je zaspao u zbornici i nastavio je predavati kao da se ništa nije dogodilo, može se reći da on još uvijek ne zna da je mrtav. NJegovi satovi su po svim učenicima jako dosadni, a najzanimljiviji trenitak bio je njegov ulazak u učionicu kroz zid.

Binns se nije pojavljivao u filmu. Njegovo objašnjenje o Odaji tajni u filmu daje profesorica McGonagall.

- 13:29 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.08.2006.

Alastor Moody

Image Hosted by ImageShack.us
Alastor "Divljooki" Moody

Rod: muškarac
Boja kose: sijeda
Boja očiju-Normalno oko: smeđe
-Magično oko: plavo
Dom: nepoznat
Čistoća krvi: nepoznata
Vjernost: Red feniksa
Glumac: Brendan Gleeson


Alastor "Divljooki" Moddy je imaginarni lik iz serije romana J. K. Rowling. On je bivši auror koji radi za Red feniksa.

Iskusni auror koji je izgubio oko, nogu i dio nosa u borbi protiv mračnih sila, oprezan je - može se reći i paranoičan - i odbija piti i jesti bilo što što nije sam pripremio. Nazivan je "Divljooki" zbog mogućnosti da vidi kroz zidove i vrata, te iza glave pomoću magičnog oka.

U filmovima ga tumači Brendan Gleeson.

U 4. knjizi Moody je dobio mjesto učitelja Obrane od mračnih sila u Hogwartsu. No prije početka školske godine u jednu škrinju zatvorio ga je smrtonoša Barty Crouch ml. koji je koristio Višesokovni napitak da se pretvori u njega. Moddyjeva navika da uvijek nosi piće sa sobom omogućila je Crouchu da pije napitak bez sumnje.

Na zadnjem zadatku Tromagijskog turnira Crouch pokušava ubiti Harryja, no zaustavljaju ga Albus Dumbledore, Minerva McGonagall i Severus Snape. Crouch nije uzeo satnu dozu napitka i otkrio pravi identitet, a pod utjecajem Veritaseruma, priznao je sve.

Harry prvi put upoznaje pravog Moodya u 5. knjizi prije početka školske godine. Mooddy se tu pridružio Redu feniksa i glavni pratioci su mu Nymphadora Tonks i Remus Lupin, pogotovo u zaštiti Harryja.

U filmu Moodyev nos je čitav, a u knjizi mu je vrh otkinuo Evan Rosier. U filmu Rosiera krivi za gubitak nosa.

- 12:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 04.08.2006.

Nek' živi Harry Potter!

Image Hosted by ImageShack.us

'Nemoj ga ubiti, neka preživi!', zamolili su Stephen King i John Irving autoricu Harryja Pottera koja je najavila da će u posljednjoj knjizi ubiti dva lika. Ona još nije odlučila, a oni drže fige.


Dva najpopularnija američka pisca, John Irving i Stephen King, javno su zamolili J.K. Rowling da ne ubije malog čarobnjaka Harryja Pottera u posljednjoj knjizi. Ona nije ništa obećala.

"Držim fige Harryju", rekao je Irving na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj poslije zajedničkog dobrotvornog javnog čitanja triju pisaca.

Autor Svijeta po Garpu i niza bestselera kazao je da su se on i King osjećali kao predgrupe autorici Harryja Pottera.

Rowling je već prije najavila da piše zadnju knjigu o tom čarobnjaku i da će u njoj dva lika umrijeti. King je bio malo suptilniji – on je Rowlingovoj samo poručio da vjeruje u to da će ona "biti fer prema svom junaku".

"Ne bih želio da Harry padne na slapovima Reichenbach," rekao je King aludirajući na napore Arthura Conana Doylea da ubije Sherlocka Holmesa. Pod pritiskom obožavatelja Conan Doyle je kasnije napisao priču u kojoj je otkrio da je slavni detektiv preživio pad.

Rowlingova je rekla da joj pisanje zadnje knjige dobro ide te da se osjeća oslobođenom.

"Ne mogu još otkriti sadržaj, ali bit će zabavan na drugačiji način nego dosad jer sam konačno donijela odluku što će se točno dogoditi. Znam da će ju neki lljudi mrziti, neki će ju obožavati, ali tako i treba biti", rekla je.

"Idem prema kraju koji sam oduvijek planirala. Par likova koje sam mislila ostaviti na životu će ipak umrijeti, ali jedan je dobio pomilovanje", izjavila je spisateljica ne želeći detaljnije objašnjavati.

Upitana o tome kakav je osjećaj ubijati izmišljene likove rekla je kako razumije kad autor želi ubiti neki lik tako da nitko poslije njega ne može pisati nikakve nastavke koji uključuju taj lik otvarajući tako vrata onome čega se obožavatelji najviše boje – da će Harry morati umrijeti.

Stephen King je rekao kako se publika previše veže uz izmišljene likove i smatra ih previše stvarnima, pojašnjavajući to na primjeru stotine prosvjednih pisama koje je dobivao jer jedan njegov lik do smrti pretuče psa:

"Prvo sam htio biti ljubazan i odgovoriti im kako mi je žao što im se to nije svidjelo. Potom mi je došlo da im kažem da, kao prvo, to nije osoba nego pas, a kao drugo da taj pas uopće ne postoji. Ja sam ga izmislio, to je lažan pas, taj pas je fikcija! Ali ljudi se previše užive"

Autorica Harryja Pottera na kraju je zaključila da bi oni koji nju optužuju da je okrutna jer namjerava ubiti svog glavnog lika trebali čitati knjige Johna Irvinga i Stephena Kinga da očvrsnu jer su njih dvojica ubili puno više likova nego ona.

No, autorica je izjavila kako je pomalo tužna, ali da istodobno osjeća olakšanje kako se bliži kraju sedme i posljednje knjige iz serije djela o dječaku čarobnjaku, koja joj je donijela svjetsku slavu i puno (puno, puno...) novaca.

- 12:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 02.08.2006.

Remus Lupin

Remus John Lupin (10. ožujak 1959) je fiktivni lik iz romana J. K. Rowling. U filmovima je portretiran od glumca Davida Thewlisa.

Image Hosted by ImageShack.us

Rod: muškarac
Boja: kose svijetlo smeđa
Boja: očiju nepoznata
Dom: Gryffindor
Čistoća krvi: miješana krv/vukodlak
Vjernost: Red feniksa
Glumac: David Thewlis

Lupin se prvi put pojavljuje u knjizi Harry Potter i zatočenik Azkabana kao učitelj Obrane od mračnih sila u Hogwartsu. Na kraju godine Severus Snape javno otkriva da je Lupin vukodlak, na što Lupin daje otkaz zbog protesta roditelja što vukodlak predaje. Tijekom godine davao je Harryu privatne lekcije u čaroliji Expecto Patronum, jedinom čarolijom za zaštitu protiv Dementora. Njegovi učenici, isključujići neke Slytherine, bili su zadovoljni i voljeli njegove satove. Harry i prijetelji su mislili da im je Lupin bio najbolji učitelj Obrane, no i jest gledajući konkurenciju (Profesor Quirrell je bio tijelo Voldemortu, Gilderoy Lockhart varalica, a nasljednici, smrtonoša prerušen o Moodya i okrutna djelatnica Ministrarstva Dolores Umbridge i na kraju sumnjivi učitelj napitaka Severus Snape).

Lupin se ponovno pojavljuje kao član Reda feniksa u Redu feniksa i Princu mješane krvi, no u manjim ulogama nego u Zatočeniku Azkabana.

Lupin je dobio ugriz nemilosrdnog smrtonoše-vukodlaka Fenrira Greybacka, i tako i sam postao vukodlak. Unatoč velikom trudu njegovi roditelji nisu našli lijek. On i njegovi roditelji bojali su se da se Remus neće moći školovati no ravnatelj Albus Dumbledore dopustio mu je školovanje u Hogwartsu. Kuća je izgrađena u Hogsmeadeu do koje se dolazilo pomoću prolaza iz Napadačke vrbe. Lupin bi se tu ušuljao da bi zaštitio sebe i druge od svojih transformacija. Transformacija iz čovjeka u vukodlaka bila je bolna, a vukodlak izoliran od ljudi i životinja iz frustracije ozlijeđuje sam sebe. Seljeci su Lupinovo urlanje doživjeli kao duhove. Ta kuća nazvana je Vrištava daščara, i postala poznata kao najopsjednutija kuća u Britaniji. Iako nije bila opsjednuta, Dumbeldore je podržao tu tvrdnju da spriječi seljake od istraživanja.

Lupin je svoje transformacije držao tajnom, no njegovi najbolji prijetalji (James Potter ili Parožak, Sirius Black ili Tihotap i Peter Pettigrew ili Crvorep) otkrili su tu tajnu u drugoj godini. Do pete godine i sami su postali animagusi i pravili Remusu društvo u transformacijama. Vukodlaci su bili opasni samo za ljude. Dobio je nadimak Lunac zbog stanja u kojem se nalazio. Na šestoj godini Black je izveo šalu na Snapeu, na što su se sva četvorica smijali. Rekao je Snapeu gdje Lupin odlazi svakog mjeseca, znajući da može umrijeti ako mu se približi u tom stanju. James je zaustavio Snapea, spasivši mu život, no Snape je ipak otkrio de je Lupin vukodlak no Dumbledoreu je obećao tajnost. Snape nikad nije oprostio šalu Potteru i Blacku misleći da je to samo za svraćanje pozornosti na njih.

Lupinov bauk ima oblik punog mjeseca.

- 16:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #