Salata od crne rotkve — Coolinarika - Stvarne djevojke
utorak , 25.12.2018.Crna repa zaista me izvukla iz groznoga kašlja
Click here: Salata od crne rotkve — Coolinarika
Zatvorite flase i ostavite da stoje jos 4 dana prije konsumiranja. Opranu i ostruganu mrkvu kuhamo, zatim siječemo na tanke kolute, prelijemo marinadom koju pripremimo od ulja, octa, soli, sitno sjeckanog peršina. A studije su pokazale da osobe koje konzumiraju sok od aronije imaju manje šanse za da dobiju ovu bolest.
Luk oprati sa sve ljuskom pa ga iseći na kolutove. Salata od krastavaca Oguljene krastavce narežemo na tanke kolute, i pustimo da neko vrijeme stoje.
NAPITCI ZA ZDRAVLJE - Salata od slatkog zelja Odvojimo lišće zelja i stavimo da se kuha u vreloj vodi. Ajvar salata Uzmemo jednaku količinu patlidžana i žute paprike babure i stavimo ih u pećnicu da se peku dok ne postanu mekani.
Salata od graha Grah mekano skuhamo, posolimo i ocijedimo. Dok je još topao, polijemo uljem i octom. Prema ukusu možemo dodati na kolute rezani luk. Služimo ga uz tvrdo kuhana jaja. Salata od mahuna Skuhane i ocijeđene mahune posolimo, pospemo fino kosanim češnjakom i paprom, te zalijemo uljem i octom. Salata od rajčice Narezane zrele rajčice posolimo, paprimo i zalijemo uljem i octom. Po ukusu možemo dodati na kolute rezani luk. Salata od krastavaca Oguljene krastavce narežemo na tanke kolute, i pustimo da neko vrijeme stoje. Stavimo ih zatim na cjediljku da se voda iscijedi, dodamo fino kosanog češnjaka, papar i crvene paprike, posolimo te zalijemo uljem i octom. Umjesto octa i ulja možemo začiniti kiselim vrhnjem. Salata od rajčice i paprike Rajčice narežemo na kolute, a zelene paprike na grublje rezance, dodamo na kolute narezan luk, posolimo, paprimo i zalijemo uljem i octom. Salata od cvjetače Kuhanu cvjetaču rastavimo na ružice, naslažemo u zdjelu i prelijemo octom, uljem, soli i paprom, koje smo prije toga razmutili drvenom vilicom. Možemo ga preliti i razrijeđenom majonezom iz tube. Salata od crvenog zelja Crveno zelje narežemo na fine rezance, posolimo i pustimo da neko vrijeme stoji. Zatim ga malo stisnemo rukama, prelijemo uljem i octom te posipamo kimom. Salata od cikle Mekano skuhanu ciklu ogulimo, izrežemo na tanke ploškice i pomiješamo sa octom, s malo šećera i kimom. Cikla mora biti pokrivena tekućinom i zato je dobro octu dodati malo vode i nekoliko kapi ulja. Može joj se dodati i komadić očišćenog hrena. Tako pripremljena cikla može stajati nekoliko dana u staklenki. Salata od pečenih paprika Mesnate zelene paprike pečemo u pećnici ili na ploči štednjaka dok se kožica ne smežura, zatim ih stavimo u lonac, poškropimo s malo vode i pokrivene pustimo stajati neko vrijeme. Kad se malo ohlade, kožicu ogulimo i paprike slažemo u zdjelu, posolimo, posipamo fino kosanim češnjakom i polijemo uljem i octom. Ajvar salata Uzmemo jednaku količinu patlidžana i žute paprike babure i stavimo ih u pećnicu da se peku dok ne postanu mekani. Kad se ohlade ogulimo ih, očistimo, jedino kod paprike ostavimo sjemenje. Sada sve to iskošemo na dasci predugi doticaj s metalom čini da ajvar potamni, zato nije dobro mljeti u stroju. Ovako kosani patlidžani i paprike stave se u porculansku posudu, dobro izmiješaju s dosta ulja, doda se kosanog češnjaka i prema ukusu soli i octa, tako da dobijemo pikantnu salatu. Ovako pripremljenu salatu treba do služenja ostaviti na hladnom mjestu. Miješana zelena salata Sve vrste zelene salate glavatica, matovilac, radić i sl. Služimo uz tvrdo kuhana jaja. Topla salata od zelja Zelje narežemo na rezance, posolimo i pustimo da neko vrijemo stoji. Zatim popržimo na ulju kockice izrezane suhe slanine, dodamo tome ocijeđeno zelje, pospemo kuminom i začinimo vinskim octom. Služimo uz razna pečenja. Salata od celera i krumpira Očišćeni i skuhani celer i krumpir ohladimo, izrežemo na tanke ploške i pomiješamo s kosanim tvrdo kuhanim jajetom. Salata od crnih rotkvi Crne rotkve ogulimo, naribamo na ribežu, posolimo i pustimo da stoje neko vrijeme. Zatim ih ocijedimo i pomiješamo s kiselim vrhnjem. Salata od crvenih rotkvica Crvene rotkvice narežemo na listiće, a glavicu luka na ploške. Svako posebno posolimo i pustimo da neko vrijeme stoji. Zatim ih ocijedimo, pomiješamo s narezanom safaladom i začinimo uljem i vinskim octom. Šparoge s majonezom Kuhane i ocijeđene šparoge naslažemo u zdjelu i prelijemo majonezom iz tube. Šparoge s maslacem i mrvicama Kuhane šparoge naslažemo u zdjelu tako da sve glavice budu okrenute prema sredini. Posipamo ih prženim mrvicama i prelijemo rastopljenim maslacem ili margarinom. Začinjen špinat Pripremimo 1 kg špinata, 2 žlice ulja, sol, papar i češnjak. Očišćen i opran špinat kuha se u malo kipuće slane vode samo toliko da omekša. Ocijeđeno povrće prelije se uljem, pospe paprom i sitno kosanim češnjakom. Sve se to pomiješa i posluži toplo uz dodatak krumpira. Cvjetača s majonezom Lijepu cvjetaču operemo i skuhamo u slanoj vodi. Prelijemo je toplom majonezom, koju pripremimo ovako: 4 dag maslaca rastopimo i dodamo 4 dag brašna, 3 dl mlijeka i malo vode u kojoj se kuhala cvjetača. Posolimo po ukusu, dodamo papar, 1 dl ulja, žumanjak i malo senfa. Miješamo nad parom dok se ne zgusne i na kraju dodamo malo limunova soka. Salata od kelja Skuhamo kelj u slanoj vodi, ocijedimo ga, narežemo na rezance i odmah začinimo uljem, octom, solju i paprom. Ostavimo da stoji nekoliko sati i poslužimo. Sirova salata od kelja Lijepu žutu glavicu kelja izrežemo na tanke rezance, posolimo i nakon kratkog vremena istisnemo sok. Začinimo uljem i octom, solimo i paprimo. Salata od slatkog zelja Odvojimo lišće zelja i stavimo da se kuha u vreloj vodi. Pri kraju kuhanja vodu malo posolimo. Kad je zelje skuhano, isiječemo ga, ostavimo da se ocijedi i nalijemo uljem i sokom od limuna. Povrće ocijedimo, ostavimo da se ohladi isiječemo na kockice kao za rusku salatu. Narezanom povrću primješamo majonezu. Na kraju ga posolimo i začinimo žličicom senfa i ako volimo s malo šećera. Majoneza II Pjenasto umutimo ili ulupamo 2 paketića krem-sira sa 2 žumanjka i 4 žličice ulja, posolimo i začinimo sokom od limuna. Salata od blitve Očistimo blitvu i na kocke narezan krumpir obarimo i dalje kuhamo. Kad je krumpir kuhan i blitva je mekana. Solimo je, ocijedimo, stavimo u zdjelu, posipamo fino kosanim češnjakom i paprom te prelijemo maslinovim ili običnim uljem. Služimo uz tvrdo kuhana jaja. Kelj na dalmatinski način Izrezane glavice kelja kuhamo dok ne budu posve mekane. Ocijedimo ih, stavimo na zdjelu, posipamo sitno kosanim češnjakom, solimo, paprimo i prelijemo maslinovim uljem. Salata od zelenih mahuna Očistimo mlade zelene mahune i stavimo u posoljenu vrelu vodu, kojoj smo dodali na vrh noža sode bikarbone. Kuhamo je 15 do 20 minuta. Meke skuhane mahune ocijedimo i ostavimo da se ohlade, zatim ih izmiješamo sa malo papra i isjeckanog peršinovog lišća, jednom glavicom na kolutove izrezanog crvenog luka i jedan češanj bijelog luka, šalicu razblaženog vinskog octa i tri žlice ulja. Ova vrlo ukusna salata služi se kao zasebno jelo ili omlet od jaja. Salata od celera s jabukama 2-3 glavice celera, 2 manje kisele jabuke, majoneza, limunov sok, malo kiselog vrhnja, sol, rajčica, paprika, peršin za ukras. Glavice celera brzo oljuštimo, izrežemo u jednake tanke rezance, kratko vrijeme kuhamo oko 10 minuta , zatim ocijedimo, pomiješamo sa jabukama koje također oljuštimo i izrežemo na rezance. Ovako pripremljenom celeru i jabukama dodamo marinadu načinjenu od majoneze, kiselog vrhnja i limunovog soka. Gotova salata se složi na podlogu od zelene salate, ukrasi rajčicama i paprikama. Naročito je podesna za prilog uz hladno pečenje. U nedostatku majoneze može se celer brzo naribati na trenicu da ne izgubi boju i odmah pomiješati sa kiselim vrhnjem i limunovim sokom. Salata od krastavaca sa kiselim vrhnjem ili jogurtom 2-3 krastavca, 1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta, mirodije, 1 češanj bijelog luka, malo sitne crvene paprike, sol. Mlade krastavce dobro operemo ne treba ih ljuštiti , zatim se tanko nožem ili na ribežu sijeku kolutovi, pomiješamo sa marinadom koja je načinjena od kiselog vrhnja ili jogurta pomiješanog sa mirodijama, soli i paprikom. Po ukusu može se posuda u kojoj se služi salata natrti bijelim lukom. Priprema se neposredno prije služenja. Sirovo povrće s majonezom Sirova mrkvica, cikla, kelerabica i rotkva se ogule, operu i izribaju na trenicu. Bijelo i crveno zelje izreže se na tanke rezance, rajčica se izreže na ploške, paprika u rezance, a hren se oguli i izriba. Svako se povrće posebno malo posoli, začini uljem i vinskim octom, pa ukusno složi u zdjelu. Posebno se služi majoneza. Kuhano povrće s majonezom francuska salata Glavicu cvjetače, šparoge, graška i mrkvica očistimo i sve na mekano skuhamo. Kad je kuhano i ohlađeno, stavimo cvjetaču u sredinu okrugle zdjele, prelijemo gotovom majonezom tako da je dno zdjele prekriveno majonezom. Na majonezu složimo šparogu, grašak, mrkvice, rajčice i krastavce. Povrće se prije izreže na ploške, posoli i začini uljem i vinskim octom. Punjene rajčice s francuskom salatom Rajčice se izdube i napune gotovom francuskom salatom. Odozgo se stavi ploška tvrdo kuhanog jajeta. Dno zdjele se obloži gotovom majonezom, a gore se slože rajčice tako, da se za svaku rajčicu napravi gnijezdo od čupave začinjene zelene salate. Majoneza se posipa kosanim vlascem. Punjeni krastavci s francuskom salatom Velike krastavce ogulimo nožem, razrežemo na 6 cm dugačke komade, koje očistimo od koštica i ostavimo u umak za salatu da dobiju fin okus. Nakon 2 sata ocijedimo, napunimo francuskom salatom, postavimo okomito u zdjelu koja je prelivena majonezom i pospemo kosanom šunkom. Svaki se krastavac ukrasi cvjetićem od lososa, a izmeću krastavaca stavimo kriške limuna i kriške tvrdo kuhanog jaja. Punjena rajčica sa sirom 1 kg lijepe, čvrste rajčice, 30-35 dag mekog sira, 1 dl kiselog vrhnja, mala glavica crvenog luka, peršinov list, rotkvice ili zelene salate. Opranoj rajčici oprezno odrežemo gornji dio, zatim je oprezno izdubimo. Sok i sredina rajčice upotrebi se kao dodatak siru. Nadjev se priprema ovako: sir treba dobro izgnječiti ili propasirati, dodamo kiselo vrhnje, sok i sredinu od rajčice, sitno isjeckan crveni luk, peršinov list, rotkvice ili paprike izrezane na sitne kockice i sol. Ovim nadjevom napunimo izdubljene rajčice, poklopimo, odrezanim kapicama i složimo na plitak tanjur, obložen lišćem zelene salate. Kvarnerska salata Rajčice pripremimo kao što je objašnjeno u prethodnom receptu. Nadjev: 10-15 dag riže, 1 tubu majoneze ili načinjena majoneza od 2 jaja , 1 šalicu kiselog vrhnja, sok od 1 limuna, senf, 1 kutija sardina, 50 dag graška, 15 dag mrkve, peršinov list, sol, papar, a za ukrašavanje: tvrdo kuhana jaja, lišće od salate. Riža se kuha, zatim se ohladi. Grašak i mrkvu kuhamo u malo slane vode, zatim ocijedimo i isiječemo na jednake sitne kocke. Sardinu sitno sjeckamo, peršinov list isto. Svi ovi dodaci pomiješaju se sa majonezom, kiselim vrhnjem, soli, senfom, paprom. Ovim nadjevom se pune rajčice. Ako nema rajčica, mogu se za ovaj nadjev kao i za nadjev sa sirom recept prije ovog upotrijebiti paprike, i to paradajz paprike cijele ili prepolovljene babure. Ostatak nadjeva možemo na plićem porculanskom ili staklenom tanjuru formirati kao ribu ili sl. Okolo ovako formirane salate mogu se staviti punjene paprike ili rajčice. Salata od povrća s hrenom U mnoge salate od svježeg povrća može se, radi boljeg ukusa staviti hren. Naročito je preporučljiva kombinacija sa mrkvom i celerom. Ova povrća imaju sladunjav ukus koji mnogima ne prija. Ukus ćemo popraviti dodatkom hrena. Ostružemo mrkvu ili celer, a može i oboje, dodamo ostrugan hren, posolimo i zakiselimo po ukusu, stavimo malo ulja, izmiješamo dobro i odmah služimo. Ukusno je i kao predjelo. Međimurska salata od povrća 20 daga krumpira, 20 dag cikle, 20 dag mrkve, 20 dag celera, 2 manja kisela krastavca, majoneza iz tube ili pripremljena s 2 jaja. Kuhani krumpir, ciklu, mrkvu, celer isiječemo na sasvim sitne lijepe kocke, krastavce isto. Svo povrće se pomiješa s majonezom, po potrebi se doda još papra, sok od limuna ili kiselog vrhnja. Dobro promiješamo, stavimo na dublji tanjur ili zdjelu. Ukrasiti se može polovica tvrdo kuhanih jaja, kiselim krastavcima i zelenom salatom. Salata od kuhane mrkve 75 dag mrkve, 3 žlice ulja, 2-4 žlice octa, sol, peršinov list. Opranu i ostruganu mrkvu kuhamo, zatim siječemo na tanke kolute, prelijemo marinadom koju pripremimo od ulja, octa, soli, sitno sjeckanog peršina. Ovom se marinadom prelije mrkva dok je još topla, ostavi se da neko vrijeme stoji u marinadi, samo uvijek pokrivena ili u hladnjaku. Salata od sirove mrkve s kiselim vrhnjem ili jogurtom 30 dag mrkve, sol, pesršinov list, sitno isjeckan crveni luk, 1 šalica jogurta ili kiselog vrhnja. Mrkva se ostruže, zatim sječe ili riba na ribež na sitne kolute ili rezance, prelije octom ili limunovim sokom, posoli, zatim izmiješa s jogurtom i peršinovim listom. Gotova salata se složi na podlogu od zelene salate i pospe sa sitno isjeckanim kuhanim jajetom. Zelena salata s rajčicama i sirom 1 lijepa glavica zelene salate se opere, razdijeli i začini marinadom od maslinovog ulja, octa, soli i senfa. Ovako pripremljena salata stavi se na plitki tanjur, oko rubova načinimo male kupčiće od kolutova krastavaca i rajčice. Na zelenu salatu stavimo isječene rajčice i tvrdo kuhana jaja, nekoliko štapića sira trapista. Evo nekoliko marinada za salate: a 2 žlice octa, 3 žlice ulja, 1 mali sitno isjeckan crveni luk, sol, senf. Ovo je odlična marinada za salate od kuhanog povrća. Krastavce treba dobro oprati, zatim tanko oljuštiti ako su mladi i svježi ljuštenje nije potrebno izrezati na kolutove i pomiješati sa pripremljenom marinadom. Posebno napominjemo da se krastavci ne smiju soliti i ostavljati posoljeni da stoje, jer se gube mineralne soli, pa se tako umanjuje vrijednost ovog povrća. Od octa, ulja, senfa, papra, bijelog luka i mirodije pripremi se marinada, pa se u nju spuste isječeni krastavci. Za krastavce se može upotrijebiti i odlična marinada od kiselog vrhnja ili jogurta uz dodatak odgovarajućeg začina crvene paprike, bijelog ili crvenog luka , što povećava hranjivu vrijednost. Cvjetača na podravski način Kuhanu i raskomadanu cvjetaču naslažemo u zdjelu. Posolimo je i prelijemo toplom majonezom. Šarena salata s cvjetačom 1 glavicu cvjetače, pola šalice graška može iz konzerve ili mahune iz konzerve , 1-2 crvene kisele paprike, dvije manje glavice zelene salate, majoneza ili majoneza s hrenom. Cvjetaču kuhamo u slanoj vodi kojoj dodamo malo limuna da bi ostala svjetlije boje. Kada je kuhana, razdijelimo je u cvjetiće, dodamo grašak, na rezance izrezanu papriku, nježnije listove salate. Sve promiješamo s majonezom kojoj smo dodali po potrebi još malo običnog ili vinskog octa, ili limunov sok. Ova je salata vrlo dobra ako se pomiješa sa marinadom od hrena. Marinada od hrena: 2 žlice ulja, 1 žlica sitno naribanog hrena, 2 žlice majoneze, 1 žlica limunova soka, malo soli, papar, 1-2 žlice kiselog vrhnja. Svi dodaci dobro se izmiješaju, pa se ovom marinadom prelije cvjetača izmiješana s graškom i paprikom. Na kraju se ukrasi zelenim listovima salate.
LEK IZ PRIRODE: ROTKVA ČISTI ORGANIZAM
Mononezasićene masnoće sadrže esencijalne masne kiseline nužne za pravilan rad organizma. Drvena i lakirana vrata: najbolje je oprati iz takozvanom magičnom krpom, bez upotrebe hemikalija. Čaj protiv prehlade I to ne bilo koji čaj. Opet napominjem- ovo nije samo za liječenje, ovo je i za prevenciju, i može se konzumirati na duge staze i uvijek! Pridodati jabuke i med, pa ponovo mleti, pa dodati ostatak limuna i polako ostatak vode. Ne cuvajte je za neko iduce jelo. Ne zaboravite najprije oguliti voće i odstraniti sjemenke i peteljke. Anonimno Kako se netko može naviknuti na jedenje klica?
[Ona trazi njega zrenjanin|Slobodne cure bih|Bistabil shema]
komentiraj (0) * ispiši * #