Hal 9000

28.07.2005., četvrtak

Koliko troše turisti na Jadranu?

Zadnjih dana novine su pune članaka koji govore o tome kako turisti koji dolaze u Hrvatsku sa sobom nose sve namirnice koje su im potrebne. Da stvar bude gora čak neki priglupi novinari (ili nerealni senzacionalisti) pišu o slovencima koji iz dežele dovoze odojke, pa ih potom peku na roštilju i prodaju po kampu. za primjer je navedena i jedna obitelj poljskih Roma kojoj su u prtljazi pronađeni električni aparatići za brijanje. Dakle, na Jadran turisti ne dolaze trošiti, već dolaze zaraditi.
Pokušao bih skrenuti pozornist na neke obmane naroda koje se u RH ciklički ponavljaju iz sezone u sezonu.
Ovdje su navedeni primjeri od kojih je prvi čista izmišljotina, a drugi nema veze sa turizmom. Služe li ti napisi tome da bi se opravdala siva ekonomija i nesposobnost (namjerna) države da zaračuna porez na ugostiteljske i ine usluge?
Prošle je godina Hrvatska nam država zaradila od turizma oko 500 miliuna eura. Taj podatak je više žalostan nego smiješan jer pokazuje koliko je ova država siva i korumpirana po cjelokupnoj svojoj vertikali.
Naime, u RH godišnje odsjedne preko 11 miliuna turista, od čega su većina stranci, a od kojih su pak većina državljeni EU. Podijelimo li ukupnu zaradu sa brojem turista, dobit ćemo da je od prosiječnog turista država uspjela ubrati 45 eura, dakle oko 4 eura po danu, tj 30-tak kuna po danu (cijena jedne domaće pive u kafiću na Stradunu, Rovinju ili slično.). U tu cijenu svakako treba uključiti i boravišnu pristojbu koja iznosi 7 Kn po osobi, po danu.
Pitam ja vas koliko koštaju prosiječni hotelski aranžmani? Nisu li svi kafići i restorani u sezoni dupkom puni? Koliko je nautičara na Hrvatskom jadranu, i ne koriste li oni naše gorivo i usluge marina? Nismo li mi država koja, izuzev Monaca i sličnih tvorevina, ima najveći broj turista po glavi stanovnika u Europi?
Kako je onda moguće da Austrija više zaradi od Hrvartske na ljetnom turizmu?
To je moguće zato što je svugdje drugdje utaja poreza i rad na crno teško kazneno djelo (i Al Capone je tako skončao), a kod nas je najnormalnije da odvjetnici ne pišu račune pa zašto bi ih onda itkopisao. Drugi je razlog to što se prikazuju lažni investicijski projekti koji terete hotele i sl. pa je dobitak minimalan, jer postoje veliki rashodi. Valja napomenuti da investicijske projekte obično izvodi "Jozo d.o.o." koje je vlasnik Ljubo iz Siska.
Eto dragi narode, ja mislim da je to jedan od glavnih razloga "rupe" u državnom proračunu, koja je pak glavni uzrok rasprodaje državnih dobara.
Valja napomenuti i to da je 100 tisuća Talijana otkazalo putovanje u Egipat, i da većina kani doći u Hrvatsku. Najžalosnije od svega je to što će koristi imati jedino privredni kriminalci i lijeni blitvari koiji na jednom apartmanu i dvije stabljike maslina žele prehraniti šesteročlane obitelji, a narode ti si opet tapija.

- 08:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Linkovi

Image Hosted by ImageShack.us
Jumbo plakat – Trinidad, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Cge Guevara memorial – Santa Clara, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Kip Josipa Broza – Ciudad de Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
General Zappata – Ticuman, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Chichen Itza – Yucatan, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Piramida Sunca – Teotihuacan, Mexico